ΔΕΗ: Yπεγράφη η πώληση του 24% της ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid

ΔΕΗ: Yπεγράφη η πώληση του 24% της ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid

Στην υπογραφή της πώλησης ποσοστού 24% του μετοχικού κεφαλαίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έναντι 320 εκατ. ευρώ προχώρησαν την Παρασκευή η ΔΕΗ και η κινεζική State Grid.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επισήμανε ότι θα υπάρχει συνεργασία με την Κινέζικη πλευρά και σε άλλους τομείς του ενεργειακού δικτύου, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η συνεργασία και με τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Π. Σκουρλέτης, υπογράμμισε ότι «η λέξη κλειδί για την επόμενη μέρα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αναπόφευκτα η λέξη 'δίκτυα'», παραπέμποντας στις τεχνολογικές εξελίξεις στον κλάδο, που επιτρέπουν την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κινεζική State Grid,  καθώς με τη συγκεκριμένη επένδυση αναδεικνύεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία που επένδυσε στην Ελλάδα, μετά από την COSCO. Η θετική αυτή εξέλιξη δεν είναι άμοιρη με το πρόσφατο ταξίδι που έκανε ο πρωθυπουργός στην Κίνα, μαζί με τον κ. Σταθάκη και άλλα κυβερνητικά στελέχη. «Σήμερα είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο αυτής της πολύ στενής σχέσης στην οποία προσδοκούμε, επενδύουμε και θεωρούμε ότι θα έχει ισχυρό αμοιβαίο όφελος και για την Ελλάδα και για την Κίνα», ανέφερε ο Υπουργός.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι πρόκειται για την πρώτη «πολύ σημαντική επένδυση που γίνεται στο πλαίσιο των αλλαγών της αγοράς ενέργειας, με βάση το στόχο της Ενεργειακής Ένωσης του 2020». Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει βήμα-βήμα προς όλες τις αναγκαίες αλλαγές, προασπίζοντας φυσικά το δημόσιο συμφέρον στην εγχώρια αγορά ενέργειας» οι οποίες θα στοχεύουν «πρώτον, στην προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, δεύτερον, στο όφελος των καταναλωτών και τρίτον, στην ισχυρή περιβαλλοντική αναβάθμιση του ενεργειακού τομέα».

Πάντως, σύμφωνα με την Καθημερινή, η ολοκλήρωση της μεταβίβασης και συνολικά του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ έως τον Μάρτιο του 2017, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι πιστωτές προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση του 100% της εταιρείας, δεν είναι απλή υπόθεση. Τόσο τη ΔΕΗ όσο και την πλευρά των επενδυτών προβληματίζει η απαιτούμενη από το ευρωπαϊκό πλαίσιο πιστοποίηση του διαχειριστή.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ συνεργάζεται ήδη και με την κινεζική CMEC σε μια σειρά από τομείς πέραν της κατασκευής της μονάδας Μελίτης 2.

Με πληροφορίες από skai.gr

Διαβάστε ακόμα:

- Ανοίγει ξανά ζήτημα «μικρής ΔΕΗ» η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το λιγνίτη