Δημόσιοι υπάλληλοι: Ποιοι και πώς θα λάβουν bonus έως 1.200 ευρώ
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Δημόσιοι υπάλληλοι: Ποιοι και πώς θα λάβουν bonus έως 1.200 ευρώ

Ένα νέο σύστημα κινήτρων που θα επιβραβεύσει τους δημοσίους υπαλλήλους που είναι αποδοτικοί και παράλληλα θα κινητοποιήσει τους υπόλοιπους να προσπαθήσουν περισσότερο την επόμενη χρονιά θεσπίζει το υπουργείο Εσωτερικών. Με νομοσχέδιο που έχει ήδη καταθέσει στη δημόσια διαβούλευση το υπουργείο προωθεί ένα νέο σύστημα ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο διαμορφώθηκε αντλώντας μεγάλο μέρος των καλών πρακτικών που ακολουθούνται σε άλλες χώρες, όπως τη Γαλλία, τη Δανία, την Ιταλία, τον Καναδά κλπ.

Το πρότζεκτ «τρέχει» από την πρώτη κιόλας στιγμή από την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η οποία μαζί με το επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών διαμόρφωσαν ένα σαφές και ξεκάθαρο πλαίσιο ανταμοιβής και κινήτρων που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε το δημόσιο να λειτουργήσει ακόμη πιο εύρυθμα προς όφελος των πολιτών.

Το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής συνδέεται με το σύστημα στοχοθεσίας - αξιολόγησης. Στην αρχή κάθε χρονιάς η Επιτροπή Κινήτρων κι Ανταμοιβής καθορίζει ποιοι από τους στόχους είναι επιλέξιμοι για ανταμοιβή (δεν είναι όλοι), συνεπώς κάθε υπάλληλος γνωρίζει με ακρίβεια ποιους συγκεκριμένους στόχους πρέπει να επιτύχει για να διεκδικήσει την επιβράβευση.

Το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2025, ενώ το συνολικό «πριμ» που θα μοιράζεται στους πιο αποτελεσματικούς δημοσίους υπαλλήλους ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό θα καταβάλλεται εφάπαξ κάθε έτος και οι εργαζόμενοι που πετυχαίνουν τους στόχους θα βλέπουν στην τσέπη ένα έξτρα bonus που θα φτάνει έως και το 15% του ετήσιου μισθού τους. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών το ποσό που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι θα κυμαίνεται από 1000 έως 1200 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που μπαίνουν στο σύστημα και οι δικαιούχοι του bonus

Στο σύστημα επιβράβευσης μπορούν να συμμετέχουν τα υπουργεία, οι ΟΤΑ και οι ένστολοι, εφόσον όμως έχουν προβεί σε ολοκληρωμένη εφαρμογή της διαδικασίας στοχοθεσίας και αξιολόγησης. Παράλληλοι, δικαιούχοι του πριμ είναι όλοι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και όσοι έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ δεν εντάσσονται στο σύστημα οι γιατροί και οι εποχικοί που έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνουν ότι το σύστημα είναι απολύτως αδιάβλητο, καθώς η επιλογή των δικαιούχων δεν γίνεται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, αλλά αποκλειστικά από τους προϊσταμένους, δηλαδή από υπηρεσιακούς παράγοντες και με υπηρεσιακά κριτήρια. Η δε ανταμοιβή προκύπτει με συγκεκριμένους μαθηματικούς τύπους, ενώ το Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβής διασφαλίζει τη δίκαιη εφαρμογή του συστήματος. Εξίσου σημαντικό, όμως είναι και το γεγονός ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα έχει το δικαίωμα δειγματοληπτικών ελέγχων, διασφαλίζοντας τη δίκαιη κατανομή και την ορθή καταβολή της επιβράβευσης.  

Η δημόσια διαβούλευση για το επίμαχο νομοσχέδιο ολοκληρώνεται στις 16 Σεπτεμβρίου.