Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Αισιόδοξες οι προβλέψεις της κυβέρνησης - 5 κίνδυνοι ανατροπής τους

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Αισιόδοξες οι προβλέψεις της κυβέρνησης - 5 κίνδυνοι ανατροπής τους

«Αισιόδοξη» χαρακτηρίζει στη γνωμοδότησή του το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση των επενδύσεων κατά 12,9% το 2020, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ενδεχόμενο που στηρίζεται σημαντικά σε παράγοντες όπως η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις.

Παρόμοια θέση εκφράζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σχετικά και με τις κυβερνητικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας την περίοδο 2019-2022, τις οποίες χαρακτηρίζει επίσης «αισιόδοξες», αν και επιτεύξιμες υπό ορισμένες συνθήκες. Όπως επισημαίνει ωστόσο βρίσκονται στο «πάνω όριο» των προβλέψεων του Συμβουλίου για φέτος και το 2020, ενώ θεωρεί «πιο εύλογη» τη μετρίαση της ανάκαμψης μετά το 2020 (στο 2,1% το 2021 και στο 2% το 2022).

Σχετικά με την ιδιωτική κατανάλωση, το Συμβούλιο θεωρεί την πρόβλεψη για αύξηση κατά 1,2% την περίοδο 2019-2022 «πιο πιθανό να επιβεβαιωθεί», λόγω μείωσης της ανεργίας και της προσδοκία για υψηλότερη καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ειδικότερα, αναφορικά με τις επενδύσεις η γνωμοδότηση αναφέρει ότι «το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στηρίζει την καθοδική αναθεώρηση του ρυθμού αύξησης των επενδύσεων για το 2019 (+3,9%), σε σύγκριση με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 (+12,1%), ως ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο και πιθανότερο να επιτευχθεί. Ωστόσο, η αύξηση των επενδύσεων κατά 12,9% το 2020 εκτιμάται αισιόδοξη καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε παράγοντες όπως η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις. Ο περιορισμός των κρατικών δαπανών για δημόσιες επενδύσεις συνιστά επίσης παράγοντα που θα επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις. Μια μέτρια αύξηση των επενδύσεων κατά την περίοδο 2021-2022 θεωρείται εφικτή», σημειώνει το Συμβούλιο.

επενδύσεις

Τέλος, σχετικά με το εξωτερικό εμπόριο, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί εφικτή την αύξηση των εξαγωγών κατά μέσο όρο 4,2% ετησίως την περίοδο 2019-22, ωστόσο χαρακτηρίζει «σχετικά ευνοϊκό» το σενάριο ήπιας ανόδου των εισαγωγών.

Οι βασικοί κίνδυνοι

Πέραν των υπολοίπων, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σημειώνει τους βασικούς κινδύνους που ενδέχεται να ανατρέψουν τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών:

1. Ενδεχόμενη επιβράδυνση στις οικονομίες των, η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τις ελληνικές εξαγωγές αγαθών και μπορεί να μειώσει επίσης την αύξηση των τουριστικών εισπράξεων.

2. Ο κίνδυνος κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και του προστατευτισμού.

3. Πιθανή αυξημένη χρηματοπιστωτική αστάθεια στην Ευρώπη στο ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

4. Το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

5. Μακροπρόθεσμα δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις και brain drain, που ενδέχεται να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του εργατικού δυναμικού και της ανεργίας στην Ελλάδας, καθώς και στην εξέλιξη της συμμετοχής της εργασίας στη συνολική παραγωγή.

προβλέψεις