Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Πρόκληση η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής λόγω εκλογών

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Πρόκληση η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής λόγω εκλογών

Προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την οικονομία το «αρνητικό ιστορικό προηγούμενο ενός εκλογικού δημοσιονομικού κύκλου» απευθύνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, στη Φθινοπωρινή του Έκθεση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣ του Συμβουλίου, Παναγιώτης Κορλίρας, προλογίζοντας την Έκθεση «η μεγάλη πρόκληση είναι η πλήρης ανάκτηση και εμπέδωση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής, στη διάρκεια μάλιστα ενός εκλογικού έτους, παρ'' όλες τις εντάσεις που ενδέχεται να αναπτυχθούν», τονίζοντας ότι «στους στόχους αυτούς η οικονομική πολιτική και οι περί αυτήν αντίλογοι πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι».

Μεταξύ άλλων, η Έκθεση σημειώνει ότι δεν επιτεύχθηκε η πλήρης εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ κάνει λόγο για ενδείξεις που προδιαγράφουν ελαφρά υστέρηση των εσόδων που προέρχονται από τα φυσικά  πρόσωπα, έναντι της εκτίμησης του ΜΠΔΣ 2019. Μάλιστα, για το λόγο αυτό κρίνει αναγκαία την προσεκτική παρακολούθηση των εξελίξεων στην άμεση φορολογία.

Κάνοντας λόγο για σοβαρές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, ο κ. Κορλίρας εκτιμά ότι το καλό σενάριο είναι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου και η επιτάχυνση του θετικού momentum στις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμά ωστόσο ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2018 ήταν θετικές, θεωρώντας εφικτό να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019.

Παράλληλα, ως πέντε πηγές αβεβαιότητας που αναμένεται να ενεργοποιηθούν το 2019 επισημαίνει:

1. Η πορεία εξομάλυνσης της λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί και η διατήρηση ικανοποιητικής ροής καταθέσεων.

2. Η πορεία βελτίωσης των συνθηκών δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου καθώς και των ελληνικών επιχειρήσεων από τις διεθνείς αγορές.

3. Η εξέλιξη του δημογραφικού ζητήματος και οι επιπτώσεις των ροών μετανάστευσης Ελλήνων, νέων στην ηλικία και με αυξημένα προσόντα, στο εξωτερικό.

4. Κίνδυνοι και αβεβαιότητες σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη και το διεθνές περιβάλλον.

5. Το αρνητικό ιστορικό προηγούμενο ενός εκλογικού δημοσιονομικού κύκλου με αποσταθεροποιητική δυναμική διαχρονικά.