Το ΔΝΤ επαναφέρει το θέμα των ΑΜΚ στις ελληνικές τράπεζες

Το ΔΝΤ επαναφέρει το θέμα των ΑΜΚ στις ελληνικές τράπεζες

Μετά από μία περίοδο «ανακωχής», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέρχεται για τις ελληνικές τράπεζες και επισημαίνει την ανάγκη άντλησης κεφαλαίων. Παρ'' όλα αυτά, το Ταμείο ξεκαθαρίζει ότι τα κεφάλαια μπορούν να αντληθούν μέσω της έκδοσης εργαλείων που δεν προκαλούν dilution στους ιδιώτες μετόχους, σύμφωνα με τον στόχο περαιτέρω μείωσης του ποσοστού του δημοσίου.

Πρόκειται σαφέστατα για μία πολύ πιο ήπια «παρέμβαση» του Ταμείου σε σχέση με πριν από ένα ή δύο χρόνια, όταν χαρακτήριζε επιτακτική την ανάγκη άντλησης άνω των 10 δισ. ευρώ, εξαιτίας του τιτάνιου project μείωσης των «κόκκινων» δανείων και του γεγονότος ότι σχεδόν τα μισά κεφάλαια των τραπεζών αντιστοιχούν στον αναβαλλόμενο φόρο και συνεπώς είναι «χαμηλής ποιότητας». 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων σε βραχυπρόθεσμο προς μεσοπρόθεσμο ορίζοντα παρά τα ικανοποιητικά stress tests τα οποία δεν έδειξαν την ανάγκη άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι εγχώριοι πιστωτικοί όμιλοι εμφανίζουν περιορισμένη οργανική δημιουργία κεφαλαίου και μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους αντιστοιχούν στον αναβαλλόμενο φόρο και πρέπει να αντικατασταθούν.

Επίσης, οι τράπεζες θα πρέπει να γίνουν πιο επιθετικές και να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων, προχωρώντας σε λύσεις αναδιάρθρωσης που θα επιδιώκουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δανειστών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιταχυνθούν οι πωλήσεις δανείων και οι διαγραφές.

Το ΔΝΤ εκφράζει δε την επιφυλακτικότητά του σε ότι αφορά πρωτοβουλίες για τα NPEs που δημιουργούν νέους δημοσιονομικούς κινδύνους, όπως η δημιουργία ενός συστήματος προστασίας με κρατικές εγγυήσεις.

 

Ρευστότητα: Σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των τραπεζών, το Ταμείο σημειώνει ότι δεδομένης της λήξης του waiver – με τη λήξη του προγράμματος – οι τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίσουν ρευστότητα σε βιώσιμο κόστος και να συνεχίσουν την απομόχλευση.

«Δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη των καταθέσεων και την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να αναγκαστούν να καταφύγουν εκ νέου στον ELA, με το υψηλότερο κόστος να επηρεάζει ενδεχομένως την κερδοφορία των τραπεζών και να πυροδοτεί τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου. Οι αρχές θα πρέπει να αξιολογούν τακτικά τους κινδύνους που σχετίζονται με πιθανή μετάδοση από την όποια αύξηση του κόστους δανεισμού του δημοσίου», αναφέρεται στην έκθεση.

Διακυβέρνηση: Το ΔΝΤ καλεί την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM θα ενισχύσουν την εποπτεία αναφορικά με την εσωτερική διακυβέρνηση των τραπεζών με στόχο να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στους τομείς (α) των εσωτερικού ελέγχου, (β)της διαχείρισης κινδύνων και (γ) των πρακτικών και της διαχείρισης των NPLs.

Κ. Μαριόλης