Δυσφορία Τζανακόπουλου για Φίλη: «Γνωρίζει καλά το νομοθετικό πλαίσιο, τα έχει ψηφίσει κι αυτός»

Δυσφορία Τζανακόπουλου για Φίλη: «Γνωρίζει καλά το νομοθετικό πλαίσιο, τα έχει ψηφίσει κι αυτός»

Την ενόχληση της κυβέρνησης για τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του Νίκου Φίλη, για τους πλειστηριασμούς και τα υψηλά πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η Αθήνα, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο κ. Φίλης γνωρίζει πολύ καλά και το νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και ο ίδιος το έχει ψηφίσει και αυτό προβλέπει ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία μέχρι ποσού αξίας του ακινήτου 280.000 ευρώ», είπε συγκεκριμένα ο Δ. Τζανακόπουλος, όταν ρωτήθηκε για τον Νίκο Φίλη, ο οποίος ζητά από την κυβέρνηση με καθημερινές παρεμβάσεις, να νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Νομίζω ότι τα γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο κ. Φίλης αυτά και δεν είμαι βέβαιος ότι αναφέρθηκε σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας λαϊκών οικογενειών», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «γνωρίζει ότι αυτά τα 40.000 ακίνητα –πώς θα μπορούσε κάτι τέτοιο, μάλιστα, να το ισχυριστεί- αφού γνωρίζει ότι δεν υπάρχει ο σχετικός αριθμός, είναι μάλλον αυθαίρετος».

Παρόμοια δυσφορία εξέφρασε και όταν ρωτήθηκε και για την πρόταση του πρώην υπουργού Παιδείας, να αναληφθεί εθνική πρωτοβουλία προκειμένου να ανατραπεί η συμφωνία για πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

«Η άποψη του κυρίου Φίλη είναι εύλογη, είναι θεμιτή, είναι αποδεκτή στον δημόσιο διάλογο, αλλά σας ξαναλέω, ότι νομίζω ότι κρούει ανοικτές θύρες λέγοντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% είναι πολύ υψηλά», τόνισε, εξηγώντας ότι «αυτό είναι κάτι δεδομένο, το έχουμε πει ως ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή».  

Γενικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την από τη συνεδρίαση του Eurogroup και την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, επισημαίνοντας ότι «έτσι περνάμε στην τελική φάση για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης εντός Ιανουαρίου».

Έτσι και αλλιώς, «η έγκαιρη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και μάλιστα χωρίς πρόσθετα μέτρα αποτελεί αναμφισβήτητα μια επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση», συμπέρανε και πρόσθεσε: «Το γεγονός εξάλλου ότι για πρώτη φορά μετά από μια επταετία δεν χρειάζεται η νομοθέτηση νέων δημοσιονομικών μέτρων σημαίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που προέβλεπε η συμφωνία του 2015 έχει ολοκληρωθεί, και επομένως η Ελλάδα βαδίζει με ασφάλεια στην έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018».

Στο σημείο αυτό της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο κ. Τζανακόπουλος επικαλέστηκε τις δηλώσεις όλων των εμπλεκόμενων στο ελληνικό πρόγραμμα, ευρωπαίων αξιωματούχων, για να συμπληρώσει: «Την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία σημειώνει αναπτυξιακούς ρυθμούς για τρία συνεχή τρίμηνα το 2017 κάτι που είχε να συμβεί από το 2006 ενώ έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί δύο επιτυχείς έξοδοι στις αγορές, από τον Ιούλιο του 2017. Ολά αυτά λοιπόν σηματοδοτούν ότι έχουμε πλέον γυρίσει οριστικά σελίδα και αφήνουμε πίσω μας τη φάση της ύφεσης», σημείωσε εμφατικά διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν αποτελεί απλώς έναν ισχυρισμό της ελληνικής κυβέρνησης αλλά επισημαίνεται από το σύνολο του διεθνούς Τύπου που αναγνωρίζει πλέον ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα και θα ανακτήσει την οικονομική και πολιτική της κυριαρχία βγαίνοντας από το πλαίσιο της μνημονιακής επιτροπείας το ερχόμενο καλοκαίρι».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών τόνισε πως «καμία λαική κατοικία δεν πρόκειται να εκπληστειριαστεί και κάνενα υπερχρεωμένο νοικοκυριό δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του».

Όπως τόνισε, «αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι μεγαλοοφειλέτες που έπαιρναν αφειδώς δάνεια που δεν αποπληρώνουν αλλά φυγαδεύουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να τους προστατεύσει αλλά θα επισπεύσει και τις διαδικασίες για την αποπληρωμή των χρεών τους».

Δήλωσε ότι «με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για οφειλές μέχρι 200.000 και για αξίες ακινήτου μέχρι 280.000. Από αυτή τη ρύθμιση καλύπτεται κάτι παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων πρώτης κατοικίας ενώ την ίδια στιγμή δίνεται και η δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών. Επίσης για τους εμπόρους έχει ήδη νομοθετηθεί και υλοποιείται στην πράξη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 20.000».

Καμία αύξηση διδακτικού ωραρίου εκπαιδευτικών- καμία αύξηση του εργασιακού χρόνου τους, συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας με τον τρόπο αυτό και στη σχετική παραφιλολογία.

Για την επίσκεψη του Tayyip Erdogan, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε:

«Θα τον καλωσορίσουμε και θα θέσουμε στην ατζέντα όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Προφανώς θα συζητηθεί η κατάσταση στο Αιγαίο, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, οι οικονομικές σχέσεις, σε σχέση με το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Όπως σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, «προσδοκούμε ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεών μας, καθώς κάτι τέτοιο σε μία περίοδο ευρύτερης αποσταθεροποίησης στην περιοχή θα παίξει καταλυτικό ρόλο και για την οικονομική ανάπτυξη και για τη βελτίωση των ειδικών σχέσεων τόσο μεταξύ της Ελλάδας με την Τουρκία, όσο και της Τουρκίας με την ΕΕ». «Αναμένουμε να έχουμε εξαιρετικά εποικοδομητικές συζητήσεις» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Θράκη και τόνισε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε με φοβικότητα τη συγκεκριμένη επίσκεψη, αντιθέτως θεωρούμε ότι στο πλαίσιο άσκησης των θρησκευτικών του πιστεύω, θα επισκεφθεί μία περιοχή που κατοικείται και από ομόδοξούς του». «Είναι μία εύλογη επίσκεψη» συμπλήρωσε, «αλλά από εκεί και πέρα υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει πει σε όλους τους τόνους ότι η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει και να δεσμεύει όλους όσους την έχουν υπογράψει».

Ακόμη, παρατήρησε ότι η επίσκεψη του κ. Erdogan στη Θράκη θα περιλαμβάνει «το προσκύνημα και ένα ιδιωτικό γεύμα, δεν θα περιλαμβάνει δηλαδή κάποιου άλλου τύπου εκδήλωση».

Σε ερώτηση για το προσφυγικό και την αποσυμφόρηση των νησιών, είπε πως είναι γνωστό ότι στην ατζέντα της συνάντησης του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού υπάρχει και το ζήτημα του προσφυγικού, «καθώς Ελλάδα και Τουρκία παίζουν έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο στη προσπάθεια διαχείρισης αυτού του παγκόσμιου ζητήματος.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουν δοθεί απολύτως συγκεκριμένες διευκρινίσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης -το οποίο είναι και σε εξέλιξη- για αποσυμφόρηση των νησιών, που αφορά στη δυνατότητα να μεταφερθούν ευπαθείς ομάδες και ασυνόδευτα παιδιά στην ενδοχώρα. Η διαδικασία, είπε, ήδη έχει ξεκινήσει και «στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των μεταφορών, ώστε πολύ γρήγορα να βελτιώσουμε τις συνθηκες διαβίωσης στα νησιά του Αιγαίου».

Στα θέματα του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε:

«Προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται κανονικά, ο νόμος 1566 του 1985». Και, «διαφυλάχθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του εργασιακού χρόνου των εκπαιδευτικών». 

Από τον κυβερνητικό απολογισμό της επιτευχθείσας συμφωνίας με τους Θεσμούς, δεν θα μπορούσε να λείπει, ασφαλώς, το θέμα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Όπως τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, «η ΔΕΗ διατηρεί τον αδιαμφισβήτητο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της, παραμένει ο βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας υπό το νέο θεσμικό περιβάλλον, που είναι πλήρως εναρμονισμένο με το κοινοτικό δίκαιο.

Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης για τη ''μικρή ΔΕΗ'', συμφωνήθηκε μια παρέμβαση πλήρως συμβατή τόσο με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όσο και με τον στρατηγικό σχεδιασμό της Επιχείρησης», είπε και κατέληξε διαβεβαιώνοντας πως, «η παραγωγική βάση της ΔΕΗ μένει ανέπαφη, με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει αποεπένδυση, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης για στροφή προς τις Αναναεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και φυσικά, η παρούσα συμφωνία δεν αφορά πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων. Πλέον, η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το στρατηγικό της σχεδιασμό, εκμεταλλευόμενη τη φθηνή ενέργεια που προσφέρουν παλαιότερες επενδύσεις σε υδροηλεκτρικά και παράλληλα επενδύοντας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC