EBRD: Η οικονομική κρίση έφερε περισσότερα δεινά στην Ελλάδα παρά στην ανατολική Ευρώπη

EBRD: Η οικονομική κρίση έφερε περισσότερα δεινά στην Ελλάδα παρά στην ανατολική Ευρώπη

Βαθιές και εκτεταμένες επιπτώσεις είχε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθώς έφερε τους ανθρώπους μεγαλύτερα δεινά από εκείνα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης της διετίας 2008-2009 στους πληθυσμούς της ανατολικής Ευρώπης.

Αυτό αναφέρει μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) υπό τον τίτλο «Life in Transition».

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της μελέτης, πάνω του 92% των Ελλήνων δηλώνει ότι η κρίση χρέους τους έχει επηρεάσει, ενώ το 76% των νοικοκυριών έχουν δει μείωση των εσόδων του λόγω της αντίστοιχης μείωσης σε μισθούς και συντάξεις, της απώλειας της εργασίας του, λόγω της καθυστέρησης ή αναστολής στην αμοιβή ή λόγω των λιγότερων ωρών εργασίας. Σχεδόν το 44% των ελληνικών νοικοκυριών είδε τους μισθούς και τις συντάξεις του να μειώνεται κατά τη διάρκεια του 2010-16, ενώ σε πάνω από 24% των ερωτηθέντων νοικοκυριών υπάρχει τουλάχιστον ένα μέλος που έχασε τη δουλειά του.

Επίσης, πάνω από το 51% των ελληνικών νοικοκυριών αναγκάστηκε να μειώσει την κατανάλωση, ακόμη και σε βασικές ανάγκες, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα, ως απότοκο της κρίσης. «Σε σύγκριση με τα νοικοκυριά της ανατολικής Ευρώπης, οι Έλληνες έρεπε να καταφύγουν σε μείωση της κατανάλωσης των αναγκαίων, των μη-αναγκαίων και των υπηρεσιών σε μεγαλύτερο βαθμό», τονίζεται.

Μόνο 1 στους 10 Έλληνες δήλωσε ικανοποιημένος με την οικονομική του κατάσταση, ενώ το 24% με τη ζωή του συνολική, εν συγκρίσει με το 72% στη Γερμανία και το 42% στην Ιταλία, δύο χώρες που έχουν αξιοποιηθεί για να γίνει σύγκριση. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 48% στις μετακομμουνιστικές χώρες. Σημειώνεται πως Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων που είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σχέση και με τις 34 χώρες, που συμμετείχαν η έρευνα.

Τα νοικοκυριά, με επικαφαλής της οικογένειας τη γυναίκα ήταν πιθανότερο να έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών σε σχέση με τις οικογένειες με επικεφαλής οικογένειας τον άνδρα, ενώ υψηλότερο ποσοστό των νοικοκυριών με αρχηγό οικογένειας τον άνδρα αντιστάθμισαν την κρίση αυξάνοντας τις ώρες εργασίας ή έχοντας δεύτερη δουλειά.

Τα μέτρα λιτότητας που έχουν παρθεί στη χώρα ήταν σκληρά για τους Έλληνες, καθώς οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 1/3 από το 2009, οπότε και ξεκίνησε η κρίση.

Όπως αναφέρεται, ως το τέλος του 2015, το ΑΕΠ της χώρας είχε συρρικνωθεί κατά 26% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008. Η συνολική ανεργία αυξήθηκε κατά 17,1 ποσοστιαίες μονάδες και η ανεργία των νέων σημείωσε αύξηση σχεδόν στο 50%.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι μόλις το 16% των ερωτηθέντων στη χώρα πιστεύει ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση που έχει περιέλθει μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με το 48% των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και το 35% και 23% σε Γερμανία και Ιταλία αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, εντοπίζεται μια δυσπιστία ως προς τους πολιτικούς θεσμούς της χώρας, ενώ το 70% των ερωτηθέντων κατηγορούν τα πολιτικά κόμματα για την κρίση.

«Πρόκειται για μια ειδοποίηση πως παρά τις πρόσφατες πολιτικές αλλαγές και οι προσπάθειες για οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα, οι Έλληνες δεν διακρίνουν βελτίωση της κατάστασής τους στο άμεσο μέλλον», σημειώνεται από την EBRD.

Η δημοσκόπηση έγινε σε 51.000 νοικοκυριά 32 χωρών, κυρίως από τις υπό μετάβαση χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και την Τουρκία. Για πρώτη φορά καλύπτει την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η έρευνα παρουσιάζει τον τρόπο, που οι πολιτικές και οικονομικές αναταραχές στην περιοχή διαμόρφωσαν τη ζωή των ανθρώπων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών. Για λόγους σύγκρισης με πιο ευημερούσες δυτικοευρωπαϊκές γειτονικές χώρες, η έρευνα LiTS III διεξήχθη επίσης σε χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία.