Είναι η Ρωσία το νέο Ιράν;

Είναι η Ρωσία το νέο Ιράν;

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε ανείπωτη ζημιά σε εκατομμύρια ανθρώπους, η Ρωσία είναι τώρα η χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο. Περισσότερες από 2.000 πρόσθετες δυτικές κυρώσεις έχουν επιβληθεί εναντίον ομάδας ατόμων, επιχειρήσεων και ιδρυμάτων. Επιπλέον, έχουν εφαρμοστεί μέτρα για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τα διεθνή συστήματα πληρωμών, από τη χρήση σημαντικών συναλλαγματικών διαθεσίμων ή από την πρόσβαση σε βασικές τεχνολογίες, όπως οι ημιαγωγοί.

Έτσι, «φαίνεται αναπόφευκτο ότι η Ρωσία θα υποστεί βαθιά ύφεση: η Μόσχα είχε χτίσει ένα πολεμικό απόθεμα 643 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαφοροποιώντας τις συμμετοχές της σε ξένα νομίσματα εκτός από τα δυτικά για να αντισταθεί σε εξωτερικές απειλές. Ωστόσο, οι αιφνιδιαστικές κινήσεις των Δυτικών συμμάχων ασκούν πίεση στο τραπεζικό σύστημα και το ρούβλι, τόσο πολύ που η Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια επιθετικά και να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους», δήλωσε ο Τζορτζ Μπράουν, οικονομολόγος της Schroders.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι να πιστεύει κανείς ότι η οικονομία της Ρωσίας θα είναι ασθενέστερη, αν και στο παρελθόν οι κυρώσεις οδήγησαν σε διαφορετικά αποτελέσματα. Η ανάλυση των κυβερνητικών δηλώσεων από την Παγκόσμια Βάση Δεδομένων Κυρώσεων δείχνει ότι οι μισές από τις κυρώσεις δεν επιτυγχάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτές που είναι επιτυχείς επιβάλλονται συνήθως γρήγορα και πολυμερώς, προκειμένου να περιοριστεί η προσαρμοστικότητα της χώρας-στόχου, και μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι αυτό συνέβη με τη Ρωσία. 

Μια εμπειρική μελέτη των Γερμανών ακαδημαϊκών Neuenkirch και Neumeier υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας: οι συγγραφείς εκτιμούν ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ θα οδηγήσουν σε μείωση κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω των 2 ποσοστιαίων μονάδων σε μια περίοδο 10 ετών. "Σε σύγκριση, οι μονομερείς ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών θα προκαλέσουν μείωση μικρότερη από 1 ποσοστιαία μονάδα σε μικρότερο επταετή χρονικό ορίζοντα. Η ρωσική ανάπτυξη ήταν ήδη αδύναμη με μέσο όρο μόλις 1,8% την τελευταία δεκαετία. Η συντονισμένη δράση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση υποδηλώνει ότι μπορεί ακόμη και να σταματήσει την επόμενη δεκαετία», λέει ο Μπράουν.

Η πλευρά της προσφοράς της ρωσικής οικονομίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεαστεί. Η μαζική έξοδος των πολυεθνικών θα οδηγήσει σε διαρθρωτικά υψηλότερη ανεργία και χαμηλότερη παραγωγή. Οι επενδύσεις θα υποστούν αβεβαιότητα και οι τεχνολογικοί περιορισμοί θα αναγκάσουν τη χώρα να γίνει πιο αυτάρκης. Ωστόσο, ο αφανισμός της προσφοράς σημαίνει ότι θα πρέπει επίσης να εισάγει περισσότερα αγαθά, ωθώντας τον πληθωρισμό υψηλότερα. Απόκτηση του ξένου νομίσματος που απαιτείται για τη χρηματοδότηση αυτών των εισαγωγών θα εξαρτηθεί βασικά από την ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 15-20% του ΑΕΠ της.

Οι δυτικές χώρες επιταχύνουν τον ρυθμό για να τερματίσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα για την ΕΕ, η οποία εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Η Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν εν μέρει την επακόλουθη πτώση της ζήτησης, αλλά το Πεκίνο πιθανότατα θα λάβει σημαντική έκπτωση από τη Μόσχα και ενδέχεται να προχωρήσει με προσοχή φοβούμενο ότι θα εμπλακεί σε δευτερογενείς κυρώσεις.  Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αναδυόμενων αγορών που αντιμετωπίζουν παρόμοια διαταραχή από την πλευρά της προσφοράς.

Οι κυρώσεις, η οικονομική κακοδιαχείριση ή ο συνδυασμός των δύο επιβάλλουν μεγάλες πιέσεις στις εισαγωγές, γεγονός που τελικά δημιουργεί ελλείψεις τόσο σε ξένο νόμισμα όσο και σε αγαθά. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε διαρθρωτικά υψηλότερο πληθωρισμό, οδηγώντας σε ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη και συνεχή υποτίμηση των νομισμάτων. 

Παραδείγματα με αυτή την έννοια περιλαμβάνουν την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα, αλλά ίσως η πιο σχετική σύγκριση είναι το Ιράν, αναφέρει ο Μπράουν της Schroders  υπενθυμίζοντας ότι το Ιράν ήταν σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου τη δεκαετία του '70 με περίπου το 11,5% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι επιθετικές μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού οδήγησαν σε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ σχεδόν 10%, αλλά έσπειρες και τους σπόρους της επανάστασης του 1979. Η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 4,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (περίπου το 7% της παγκόσμιας παραγωγής), προκαλώντας παγκόσμια ενεργειακή κρίση που οδήγησε τον κόσμο σε ύφεση.

Στη συνέχεια, οι κυρώσεις προκάλεσαν βαρύ φόρο στο Ιράν. Τα πετρελαϊκά εμπάργκο και οι τεχνολογικοί περιορισμοί έχουν δει την κύρια βιομηχανία της να υποφέρει. Σήμερα, η παραγωγή είναι ένα τρίτο κάτω από τα προ-επαναστατικά επίπεδα σε πλήρη δυναμικότητα, και το ΔΝΤ εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου είναι 400 δολάρια το βαρέλι. Ο πληθωρισμός πλήττει τη χώρα, τροφοδοτούμενος από εκτεταμένες ελλείψεις και την υποτίμηση του ιρανικού νομίσματος, του ριάλ, το οποίο σε 40 χρόνια έχει μειωθεί από 70 σε 42.000 έναντι του δολαρίου, μια σύνθετη ετήσια πτώση 17%. Στη μαύρη αγορά, διαπραγματεύεται κοντά στις 300.000. 

«Η σημαντική πτώση της Τεχεράνης σε δυσμένεια αποτελεί προειδοποίηση που η Μόσχα δεν μπορεί να αγνοήσει. Οι κυρώσεις μπορεί να έχουν μικτές επιπτώσεις, αλλά αφήνουν βαθιές και διαρκείς ουλές στη χώρα-στόχο. Ακόμα και αν έρθει η μεταμέλεια, μια κυβέρνηση είναι απίθανο να κάνει τη διαφορά. Η φήμη της έχει καταστραφεί στα μάτια του κόσμου και μπορεί να μην ανακάμψει ποτέ», κατέληξε ο επιφανής οικονομολόγος.