Έκκληση Γ. Στουρνάρα στην κυβέρνηση για ταχεία λύση στα «κόκκινα» δάνεια

Έκκληση Γ. Στουρνάρα στην κυβέρνηση για ταχεία λύση στα «κόκκινα» δάνεια

Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη ταχείας προώθησης ενός κεντρικού σχεδίου για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έτσι ώστε να μετριαστεί η αβεβαιότητα εν μέσω πολιτικών εξελίξεων. 

Στο περιθώριο εκδήλωσης της Τράπεζας Πειραιώς για την παρουσίαση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει όσο το δυνατό ταχύτερα αποφάσεις για τη δημιουργία ενός κεντρικού σχήματος που θα αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς -όπως τόνισε- είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. 

Σημειώνεται ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για την εφαρμογή του σχεδίου που είχε προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και προβλέπει τη δημιουργία ενός κεντρικού οχήματος ειδικού σκοπού στα πρότυπα της λύσης που υιοθετήθηκε από την Ιταλία, ενώ ανώτεροι τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα μπορούσε στη συνέχεια το σχήμα να αποτελέσει μια σύνθεση των δυο προτάσεων του ΤΧΣ και της ΤτΕ. 

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια συγκυρία που ο τραπεζικός κλάδος δέχεται ισχυρές πιέσεις, καθώς χθες δημοσιεύματα του Reuters και της Il Sole-24 Ore ανέφεραν ότι η ΕΚΤ θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων ιταλικές και ελληνικές, να παρουσιάσουν ένα πλάνο με συγκεκριμένους στόχους για την κάλυψη όλων των «κόκκινων» δανείων με προβλέψεις σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Στουρνάρα τα όσα ανέφεραν τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν κάτι καινούργιο και δεν επηρεάζουν τη διαδικασία στην οποία βρίσκονται ήδη οι ελληνικές τράπεζες. 

Εξάλλου, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι ο ρόλος του χρηματοοικονομικού τομέα μπορεί να είναι καταλυτικός, ιδιαίτερα στην προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης σε ισορροπία με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευημερία. Ειδικότερα, ο τραπεζικός τομέας μπορεί και πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για ένα βιώσιμο μέλλον μέσα από την κατεύθυνση κεφαλαίων σε δράσεις που αποφέρουν θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία και την καθοδήγηση των πελατών του στην ορθή διαχείριση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.