ΕΚΤ: Αντιμέτωπη με τα αρνητικά επιτόκια - Τι θα εξετάσει την Πέμπτη

ΕΚΤ: Αντιμέτωπη με τα αρνητικά επιτόκια - Τι θα εξετάσει την Πέμπτη

Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συναντώνται την Πέμπτη για να αποφασίσουν για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις: Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει εκτοξευθεί σε πολυετή υψηλά, ενώ το ευρώ, έχει βυθιστεί στα χαμηλά με τελευταία φορά πριν από δύο δεκαετίες. Ταυτόχρονα, η Ιταλία, με το μεγαλύτερο χρέος της ευρωζώνης, βρίσκεται εν μέσω μιας τρομερής πολιτικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutche Welle η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι η Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης σχεδιάζει να εφαρμόσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από 11 χρόνια: «μια αύξηση του επιτοκίου αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης, πιθανόν να ακολουθηθεί με μια ακόμη αύξηση 50 βαθμών τον Σεπτέμβριο».

Καθώς οι μέρες των αρνητικών επιτοκίων φαίνεται να έχουν περάσει, αρκετές εμπορικές τράπεζες στη ζώνη της ευρωζώνης έχουν ήδη σταματήσει να χρεώνουν ορισμένους πελάτες τους για τα χρήματα που έχουν στις καταθέσεις τους στη Γερμανία, ενώ αναμένεται να διευρυνθεί ο αριθμός τους. 

Η πορεία των επιτοκίων που επέλεξε η ΕΚΤ, ωστόσο, δεν είναι ακόμη τόσο ξεκάθαρη. Η Gertrud Traud, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής περιφερειακής τράπεζας Helaba, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα άργησε «πολύ αργά» να αλλάξει την πολιτική της. Εν όψει του «ιστορικού υψηλού πληθωρισμού» 8,6%, η κατάσταση είναι «επισφαλής», είπε στη DW.

«Παντού στον κόσμο οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια. Τώρα η ΕΚΤ πρέπει να αποδείξει ότι παίρνει στα σοβαρά να αρχίσει να καταπολεμά τον πληθωρισμό»

Αλλά η ταχύτητα και το μέγεθος των απαραίτητων αυξήσεων των επιτοκίων είναι αμφιλεγόμενα, ακόμη και στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που ορίζει τα επιτόκια.

Ο πρόεδρος της Bundesban Χοακίμ Νέιτζελ, ο οποίος εκπροσωπεί τη Γερμανία στο Συμβούλιο, δήλωσε ότι θα προτιμούσε να περιορίσει τα επιτόκια του ευρώ σε «περιοριστική» περιοχή, δηλαδή αρκετά υψηλά ώστε να επιβραδύνει τη δραστηριότητα στην οικονομία της ευρωζώνης. 

Όσοι θέλουν να κρατήσουν ανοιχτές τις νομισματικές στρόφιγγες της ΕΚΤ, υποστηρίζουν μια πιο ήπια πορεία αύξησης επιτοκίων, προειδοποιώντας για έναν αναδυόμενο κίνδυνο ύφεσης, κυρίως ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Πολλοί παρατηρητές της ΕΚΤ συμμερίζονται αυτήν την άποψη.

Διαβάστε ακόμα:

EKT: Η ώρα της κρίσης για ομόλογα και μετοχές