ΕΚΤ: Κίνδυνος αναζωπύρωσης φόβων για το χρέος στην ευρωζώνη, αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις

ΕΚΤ: Κίνδυνος αναζωπύρωσης φόβων για το χρέος στην ευρωζώνη, αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις

Για κίνδυνο αναζωπύρωσης των φόβων για τη βιωσιμότητα του χρέους στην ευρωζώνη σε περίπτωση που η πολιτική αβεβαιότητα οδηγήσει σε «πάγωμα» των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνοντας παράλληλα τα ρίσκα που μπορεί να γεννήσει η εκλογή Donald Trump στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι η πολιτική αβεβαιότητα σε αρκετές χώρες έχει αυξηθεί, επισημαίνοντας δε ότι κυβερνητικές ατζέντες που δεν προσανατολίζονται επαρκώς σε μεταρρυθμίσεις μπορεί να επιβραδύνουν τις αναγκαίες αλλαγές και να ανάψουν «νέα σπίθα» στα πιο ευάλωτα μέλη της νομισματικής ένωσης.

Η πρόκληση του υψηλού χρέους αγγίζει όμως και τον ιδιωτικό τομέα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την ΕΚΤ να αναφέρει ότι οι ισχυροί δεσμοί ανάμεσα σε κλάδους και χώρες μπορεί να οδηγήσουν σε εξάπλωση της κρίσης.

Ο μεγαλύτερος πολιτικός αστερίσκος σχετικά με την τραπεζική σταθερότητα στην ευρωζώνη είναι ωστόσο οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εκλογική νίκη Trump.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης που πηγάζουν από αλλαγές στις οικονομικές πολιτικές των ΗΠΑ», επισημαίνει η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη σταθερότητα των τραπεζών.

H Ευρωτράπεζα αναφέρει ότι κατά την προεδρία Trump η πολιτική των ΗΠΑ κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει πιο «εσωστρεφής», λόγω των μειώσεων σε φόρους, των σχεδιαζόμενων δημόσιων δαπανών και των επενδύσεων στην Άμυνα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το νομισματικό μπλοκ μπορεί να επηρεαστεί άμεσα μέσω εμπορικών διαύλων, ενώ παράλληλα μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις από τυχόν αύξηση των επιτοκίων από το Federal Reserve.

Η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης αποδείχτηκε ισχυρό παρά τις προκλήσεις της κρίσης, όμως ακόμα παραμένει ευάλωτο λόγω της χαμηλής κερδοφορίας και του μεγάλου όγκου «κόκκινων» δανείων.

Ένα ακόμα σημείο κινδύνου είναι το δημοψήφισμα στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου, που μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση του πρωθυπουργού Matteo Renzi και σε νέο γύρο αβεβαιότητας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constancio, που παρουσίασε την έκθεση, σχολίασε ότι οι συνέπειες του δημοψηφίσματος παραμένουν δύσκολο να προβλεφθούν.

Πηγή: skai.gr