Έκθεση Κομισιόν: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι για μια νέα αύξηση του πληθωρισμού

Έκθεση Κομισιόν: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι για μια νέα αύξηση του πληθωρισμού

Ένας νέος προ των πυλών «εχθρός» έχει κάνει την εμφάνισή του στο μέτωπο του πληθωρισμού και απειλεί να προκαλέσει την εκτίναξή του: Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, επιδεινώνοντας τόσο την πρωτογενή παραγωγή και τις πρώτες ύλες, την εφοδιαστική αλυσίδα και κατ' επέκταση την κατανάλωση.

Τον νέο αυτό παράγοντα και το πως θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αν όχι καίριο, στην εξέλιξη του πληθωρισμού - ο οποίος σημειωτέον παρουσίασε σημαντική αύξηση, απόρροια του σοκ που υπέστη η οικονομία από την πανδημία και σήμερα γίνονται προσπάθειες αντιμετώπισής του - εξετάζει η τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε στις 30 Μαΐου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση, καθώς σε όλο τον πλανήτη και ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο αυξάνονται οι θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, γίνονται συχνότερα, εντονότερα και απρόβλεπτα ως προς τον χρόνο και τον τόπο εκδήλωσης, οδηγώντας σε περισσότερες αβεβαιότητες ως προς τη μεταβλητότητα του πληθωρισμού.

Επίσης, η μετάβαση σε μια «πράσινη» οικονομία με χαμηλότερους ρύπους θα ασκήσει πιθανότατα ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή των σχετικών τιμών.  

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι πολιτικές που θα επιφέρουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος παραγωγής, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και ενδεχόμενος να επηρεάσουν τις τιμές καταναλωτή στην ενέργεια και στα αγαθά. 

Η εξάρτηση του γεωργικού τομέα από τις καιρικές συνθήκες και τους φυσικούς πόρους σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος στην κλιματική αλλαγή, και αυτό επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα και τη μεταβλητότητα των τιμών των τροφίμων. 

Επηρεάζει ακόμα τη λειτουργία πολλών άλλων τομέων ή μεμονωμένων εγκαταστάσεων παραγωγής, των οποίων η δραστηριότητά τους εξαρτάται από τους φυσικού πόρους. 

Η έκθεση προχωράει σε εκτιμήσεις σχετικά με τη φύση του μελλοντικού πληθωρισμού στη ζώνη του Ευρώ οι οποίες είναι:  

Η ερμηνεία του πληθωρισμού θα γίνει ενδεχομένου πιο δύσκολη: Η κατάσταση στη ζώνη του Eυρώ είναι πιο περίπλοκη, επειδή διαφορετικές περιοχές επηρεάζονται διαφορετικά από την κλιματική αλλαγή, με τη νότια Ευρώπη και τις παράκτιες περιοχές να αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα.

Η πρόβλεψη του πληθωρισμού θα γίνει δυσπρόβλεπτη: Οι προβλέψεις θα γίνουν πιο αβέβαιες και επομένως θα προσφέρουν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και στους φορείς χάραξης πολιτικής λιγότερο αξιόπιστη  καθοδήγηση για τη λήψη αποφάσεων.     

Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την παραγωγή και τις τιμές. Αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολη την εκτίμηση του οικονομικού δυναμικού και της ανάπτυξης. Ένα δίλημμα που θα μπορούσε να προκύψει για μια Κεντρική Τράπεζα θα ήταν αν θα έπρεπε να ανεχθεί πιθανές αποκλίσεις από τον στόχο του πληθωρισμού ή να διακινδυνεύσει μια υπερβολικά περιοριστική νομισματική στάση - δηλαδή αυξήσεις επιτοκίων - για να πετύχει το στόχο της.

Η τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν