Έλλειψη λιθίου και επερχόμενη ύφεση πλήττουν τη Ρωσία

Έλλειψη λιθίου και επερχόμενη ύφεση πλήττουν τη Ρωσία

Πλούσια σε πρώτες ύλες, με το ρούβλι που χάρη στην πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να αντέξει τις καθοδικές πιέσεις (το δολάριο είναι γύρω στο 80, σήμερα, κοντά στα προ πολέμου επίπεδα), η Ρωσία παλεύει με την έλλειψη λιθίου. Ορισμένο ως λευκός χρυσός, θεμελιώδες στοιχείο στην κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, smartphone, στη βιομηχανία γυαλιού και κεραμικής, το λίθιο έχει αυξηθεί κατά 436% τον τελευταίο χρόνο στα 482.500 δολάρια ανά τόνο. 

Πριν τρεις μέρες, το Ρωσικό υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου εξέφρασε τους φόβους του για έλλειψη πρώτων υλών στη χώρα λόγω κυρώσεων, τοποθετώντας το λίθιο στην πρώτη θέση λόγω της αναστολής των αποστολών από μεγάλους προμηθευτές, τη Χιλή και την Αργεντινή. Αυτό εξήγησε ο αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος μεταλλουργίας και υλικών του υπουργείου, Vladislav Demidov, κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης. 

«Δεν έχουμε εξόρυξη λιθίου στη Ρωσία. Οι πρώτες ύλες βρίσκονται σε μορφή ανθρακικού λιθίου και προέρχονται από τη Χιλή, την Αργεντινή, την Κίνα και τη Βολιβία. Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι αποστολές από τη Χιλή και την Αργεντινή έχουν ανασταλεί, τα εμπορεύματα φτάνουν μόνο από Βολιβία», είπε ο Demidov, προσθέτοντας ότι η ίδια η Κίνα αντιμετωπίζει έλλειψη αυτής της πρώτης ύλης.

«Εάν το λίθιο δεν προέρχεται από το εξωτερικό, θα μπορούσαν να προκύψουν μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου», είπε ο Demidov. Ο λεγόμενος λευκός χρυσός επεξεργάζεται στο χημικό μεταλλουργικό εργοστάσιο στο Krasnoyarsk, στο χημικό εργοστάσιο στο Novosibirsk του ομίλου Rosatom και από την TD Halmek στην περιοχή Tula.

Σύμφωνα με τον όμιλο Volkswagen, η ετήσια παραγωγή λιθίου, ενός αλκαλικού μετάλλου, αυξήθηκε από 25.400 σε 85.000 τόνους μεταξύ 2008 και 2018. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επέκτασης ήταν η χρήση του για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά το λίθιο χρησιμοποιείται επίσης για μπαταρίες σε υπολογιστές και smartphone, καθώς και στη βιομηχανία γυαλιού και κεραμικής.

Με 8 εκατομμύρια τόνους, η Χιλή έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου που είναι γνωστά μέχρι σήμερα, ακολουθούμενη από την Αυστραλία με 2,7 εκατομμύρια τόνους, την Αργεντινή με 2 εκατομμύρια και την Κίνα με 1 εκατομμύριο. Όσον αφορά την Ευρώπη, από την άλλη, στην Πορτογαλία βρίσκεται σε μικρές ποσότητες. Τα παγκόσμια αποθέματα υπολογίζονται σε περίπου 14 εκατομμύρια τόνους, ή 165 φορές τον όγκο παραγωγής του 2018. Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών, το 2018 ο κύριος προμηθευτής λιθίου ήταν η Αυστραλία, με 51.000 τόνους, μπροστά από τη Χιλή (16.000). Κίνα (8.000) και Αργεντινή (6.200).

Εκτός από την έλλειψη συγκεκριμένων πρώτων υλών, η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσει και το θέμα της οικονομικής κρίσης,  που  ποσοτικοποιείται σήμερα ως πτώση της παραγωγής κατά 11%. Η «οπισθοδρόμηση» της οικονομίας είναι ένας από τους κύριους κινδύνους στην αγορά, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ, κατά τη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου. Οι δυσκολίες φάνηκαν με τους «υλικοτεχνικούς περιορισμούς και την έλλειψη ρευστότητας, ακόμη κι αν μέχρι στιγμής πρακτικά δεν έχουν επηρεάσει την αγορά εργασίας», υπογράμμισε ο Ρώσος πολιτικός.

"Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες μεταξύ των διευθυντών συστημικά σημαντικών εταιρειών δείχνουν ότι η ύφεση δυστυχώς έχει ήδη ξεκινήσει, ακόμα κι αν μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεάσει την απασχόληση. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή στη βιομηχανία και το εμπόριο έχει μειωθεί κατά περίπου μία ώρα και κατά περίπου 11% και η παραγωγή σε άλλους τομείς μειώθηκε μεταξύ 9% -10%, εξήγησε ο Μπελούσοφ. O βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μόσχας MOEX έχει απώλειες 37% από την αρχή του έτους, αποτυπώνοντας το πρόβλημα της οικονομίας της χώρας.