Εν αμφιβόλω πλέον η ανάκαμψη για το 2021 δια στόματος Eurogroup

Εν αμφιβόλω πλέον η ανάκαμψη για το 2021 δια στόματος Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι ο Covid 19 βάζει σε κίνδυνο την ανάκαμψη για το 2021, αλλά τόνισαν με έμφαση ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη. Είναι η πρώτη φορά που μέσα από επίσημα χείλη διατυπώνεται αυτό που λέγεται στα πηγαδάκια εδώ και καιρό. Ότι δηλαδή η πολυπόθητη ανάκαμψη που πριν από λίγο καιρό τοποθετούνταν το 2021, τίθεται εν αμφιβόλω. 

Την ίδια ώρα στο Eurogroup διατυπώθηκε η βούληση των ευρωπαίων να κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αναχαιτίσουν τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά σημειώνεται στο ανακοινωθέν «το Eurogroup είναι ενωμένο στην απάντησή του σε αυτήν την κρίση της πανδημίας». Σημειώνεται επίσης ότι 

Παράλληλα, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι «το Eurogroup θεωρεί ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη σε κάθε κράτος μέλος έως το 2021, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου καθυστερημένης ανάκαμψης και να προσαρμοστεί στην κατάσταση καθώς εξελίσσεται».

Η Ελλάδα σε αυτό το Eurogroup δεν ήταν στην ατζέντα, αλλά υπήρξε μία αναφορά στο ανακοινωθέν που δικαιώνει απόλυτα την κυβέρνηση και αδειάζει την αξιωματική αντιπολίτευση. Και τι είναι αυτό; 

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται: Τα φορολογικά μέτρα που εφαρμόστηκαν σε εθνικό επίπεδο το 2020 ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ. Μέχρι σήμερα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση ανέρχονται στο 6% - 7% του ΑΕΠ. Πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι η εν λόγω αναφορά είναι ίσως η καλύτερη απάντηση στον μηδενισμό από τον ΣΥΡΙΖΑ στα αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση. 

Στο Eurogroup χθες πάντως οι συμμετέχοντες υπουργοί έστειλαν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Ότι δηλαδή οι κυβερνήσεις των χωρών των Ευρωζώνης θα πρέπει άμεσα να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους και τον σχεδιασμό τους για το πακέτο που προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η εκταμίευση των χρημάτων. 

Χαρακτηριστικά σημειώνεται στο ανακοινωθέν. «υπογραμμίσαμε επίσης τη σημασία της ταχείας υποβολής φιλόδοξων σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, σχεδιάζοντας ένα συνεκτικό σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών στρατηγικών που προσθέτουν πάνω από το άθροισμα των μεμονωμένων δράσεων των κρατών μελών. Αυτά τα σχέδια θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη, θα μειώσουν την αβεβαιότητα και θα υποστηρίξουν την αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων για να βοηθήσουν να καταστεί η ζώνη του ευρώ συνολικά ισχυρότερη και πιο ανθεκτική. Το Eurogroup δεσμεύεται να υποστηρίξει προτεραιότητες και συντονισμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ενισχύουν την ορθή λειτουργία της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της».

Στο ίδιο ανακοινωθέν επιβεβαιώνεται η πρόθεση των ευρωπαίων να αποκλίνουν και το 2021 από τους δημοσιονομικούς κανόνες, στηρίζοντας στο μέτρο του δυνατού την πραγματική οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «οι δημοσιονομικές ενισχύσεις έχουν ενεργοποιηθεί από την προσωρινά επιτρεπόμενη απόκλιση από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις που κανονικά θα ισχύουν και από το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων. Το Eurogroup θεωρεί ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη σε κάθε κράτος μέλος έως το 2021, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου καθυστερημένης ανάκαμψης και να προσαρμοστεί στην κατάσταση καθώς εξελίσσεται».

Τέλος ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών στην ανάγκη να υπάρξει ένα υγιές και δυνατό χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα στηρίξει την ανάκαμψη. Όπως σημειώνουν: 

«Απαιτείται ισχυρός χρηματοπιστωτικός τομέας για τη χρηματοδότηση της οικονομίας πιο αποτελεσματικά, τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους ευρωπαίους πολίτες. Το Eurogroup συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα συνεχίσει τις εργασίες της για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης κατά προτεραιότητα. Η περαιτέρω ανάπτυξη της Ένωσης Κεφαλαιαγορών θα ενισχύσει επίσης τον διεθνή ρόλο του ευρώ».