Ενίσχυση της οικονομικής αντικατασκοπείας σχεδιάζει ο W. Schaeuble

Ενίσχυση της οικονομικής αντικατασκοπείας σχεδιάζει ο W. Schaeuble

Την «αναδιοργάνωση» και τον «αναπροσανατολισμό» του τμήματος οικονομικής αντικατασκοπείας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που σχετίζεται με την τρομοκρατία, σχεδιάζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η «Handelsblatt». Η υπηρεσία αυτή θα ονομάζεται Μονάδα Χρηματοπιστωτικών Πληροφοριών και στόχος της θα είναι η συλλογή αναφορών για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι συζήτησε το θέμα με το Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

"Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να δράσει πιο αποτελεσματικά κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος χρήματος", γράφει η Handelsblatt.

"Στο πλαίσιο αυτό Σόιμπλε και Σαπέν τόνισαν την ανάγκη κάθε χώρα μέλος της ΕΕ επομένως να συγκροτήσει μια κεντρική υπηρεσία για να εντοπίζει ύποπτες οικονομικές συναλλαγές", προσθέτει.

Το τμήμα οικονομικής αντικατασκοπείας της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για το Έγκλημα θα υπάγεται πλέον στα γερμανικά τελωνεία, για τα οποία είναι απευθείας αρμόδιος ο κ. Σόιμπλε, ενώ το προσωπικό θα αυξηθεί από τα 25 στα 50 στελέχη, και σταδιακά θα φτάσει τα 160. Σήμερα η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί κυρίως ως κέντρο πληροφοριών το οποίο κατευθύνει τα στοιχεία του προς τις αρμόδιες ερευνητικές αρχές. Στο μέλλον, η εν λόγω μονάδα θα επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάλυση των πληροφοριών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου του Χάλε Κάι Μπούσμαν, η Γερμανία αποτελεί κέντρο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς, όπως προκύπτει από έρευνα την οποία εκπόνησε ο καθηγητής για λογαριασμό του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στη χώρα γίνεται ετησίως ξέπλυμα 50-100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Ομοσπονδιακή Αστυνομία για το Έγκλημα έλαβε το 2014 περισσότερες από 24.000 πληροφορίες για παράνομη οικονομική δραστηριότητα. Από αυτές ελάχιστες περιπτώσεις κατέληξαν στην άσκηση δίωξης, ενώ μόνο σε τρεις ταυτοποιήθηκε σχέση με άτομα που περιλαμβάνονται σε λίστες υπόπτων για τρομοκρατία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ