Έντεκα χώρες της ΕΕ πιέζουν τις Βρυξέλλες να κλείσουν το εμπορικό deal με τις Mercosur
AP Photo
AP Photo
Financial Times

Έντεκα χώρες της ΕΕ πιέζουν τις Βρυξέλλες να κλείσουν το εμπορικό deal με τις Mercosur

Έντεκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια με στόχο να προωθήσουν τη σύναψη της εμπορικής συμφωνίας με τις χώρες της Mercosur, ανέφεραν οι Financial Times την Παρασκευή επικαλούμενοι επιστολή Ευρωπαίων ηγετών.

Μια ομάδα ηγετών, μεταξύ των οποίων ο Όλαφ Σολτς της Γερμανίας, ο Ουλφ Κρίστερσον της Σουηδίας και ο Λουίς Μοντενέγκρο της Πορτογαλίας, απέστειλαν επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτρέποντάς την να κλείσει τη συμφωνία.

Οι διαπραγματευτές για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur συναντώνται για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες στη Μπραζίλια, καθώς η Κομισιόν πιέζει για την ολοκλήρωσή της φέτος. Το deal με τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη (συν το νέο μέλος Βολιβία) συμφωνήθηκε επί της αρχής το 2019.

«Δεδομένου του πλαισίου των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, είναι ακόμη πιο σημαντικό να αναπτύξουμε ισχυρές διεθνείς συμμαχίες», γράφουν στην επιστολή, προσθέτοντας ότι «η αξιοπιστία μας διακυβεύεται».

Προειδοποιούν για την αυξανόμενη απώλεια επιρροής της Ευρώπης στη Λατινική Αμερική -χωρίς να κατονομάζουν την Κίνα- και επισημαίνουν τις «κοινές αξίες» και τους «ιστορικούς δεσμούς» τους.

«Χωρίς τη σύναψη της συμφωνίας, άλλες δυνάμεις θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στις αγορές της Λατινικής Αμερικής, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Τα τελευταία 10 χρόνια, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχασαν κατά μέσο όρο 15% μερίδιο αγοράς στην περιοχή».

Η σύναψη της συμφωνίας καθυστέρησε λόγω των ανησυχιών της ΕΕ σχετικά με τον Αμαζόνιο, με τις κυβερνήσεις να απαιτούν ένα πρόσθετο μέσο που θα αυστηροποιεί τα κριτήρια βιωσιμότητας. Ωστόσο, καθώς οι ανησυχίες αυτές απομακρύνονται, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέτει νέο εμπόδιο στη συμφωνία, υπό την πίεση των αγροτών οι οποίοι διαμαρτύρονται φοβούμενοι ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε φθηνότερες εισαγωγές τροφίμων από τις Mercosur.

Το Παρίσι παραμένει αντίθετο, όπως και οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις Copa και Cogeca. Αλλά ενώ η Ιρλανδία και οι Ολλανδία έχουν και εκείνες επιφυλάξεις, μόνο η Αυστρία έχει συναχθεί με τη Γαλλία και το deal θα μπορούσε να υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των 27. Η φον ντερ Λάιεν έχει 'άλλωστε δηλώσει ότι επιθυμεί τη σύναψη της συμφωνίας.