Επιχείρηση «στηρίξτε τους μικρομεσαίους» με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα

Επιχείρηση «στηρίξτε τους μικρομεσαίους» με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα

Επιχείρηση «στηρίξτε τους μικρομεσαίους» σε πλήρη εξέλιξη. Και ο λόγος δε γίνεται για τα μέτρα στήριξης προσωρινού χαρακτήρα που θα τελειώσουν μαζί με την πανδημία αλλά για παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα ώστε αρχικά να διασφαλιστεί η επιβίωση και σε βάθος χρόνου η ανάπτυξη.

Το κυβερνητικό σχέδιο ουσιαστικά στηρίζεται σε ένα τρίπτυχο: Λιγότεροι φόροι, χρηματοδότηση και κίνητρα για συνενώσεις δυνάμεων και εξασφάλιση βιώσιμου μεγέθους.

Η αρχή έγινε από προ ημερών με την κατάθεση της τροπολογίας για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή. Από το 2022 και μετά τα κέρδη των προσωπικών εταιρειών (ΟΕ και ΕΕ) όπως και των νομικών προσώπων θα φορολογούνται με 22% που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από το 2011.

Με τη μείωση και του συντελεστή προκαταβολής στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα (τα οποία έχουν ήδη συντελεστή 9% για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα τουλάχιστον για τα πρώτα 10.000 ευρώ) και στο 80% για τις προσωπικές εταιρείες, δημιουργείται το ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον της τελευταίας 10ετίας.

Για το θέμα της χρηματοδότησης, ένα σημαντικό βήμα αφορά τον 3ο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας ο οποίος είναι ειδικά στοχευμένος για τη χρηματοδότηση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Στόχος, η χρηματοδότηση επιχειρήσεων με έσοδα έως 200.000 ευρώ οι οποίες και θα δανειοδοτηθούν με ποσά έως και 50.000 ευρώ με ορίζοντα αποπληρωμής την 5ετία.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αναλάβει ρόλο εγγυητή σε ποσοστό 80%. Όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά μέσα από το www.ependyseis.gr.

Πρόσθετη χρηματοδότηση θα βρεθεί για τους μικρομεσαίους μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από το FORUM των Δελφών ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για ένα «πακέτο» 1,5 δισ. ευρώ που προορίζεται για μικρομεσαίους το οποίο μαζί με τη μόχλευση μπορεί να φτάσει στα 3,5 δισ. ευρώ.

Μαζεύεται το ποσό αν αθροίσει τα 375 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα 260 εκατ. ευρώ για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, τα 250 εκατ. ευρώ του αγροτοδιατροφικού τομέα ή των 450 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα εξοικονομώ.

Το τρίπτυχο θα συμπληρωθεί με το πλέγμα συγχωνεύσεων. Το σχέδιο είναι ήδη έτοιμο και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Στους πολύ μικρούς που ούτως ή άλλως δεν πληρώνουν πολύ φόρο, τα κίνητρα δε θα είναι φορολογικά αλλά χρηματοδοτικού χαρακτήρα.

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι αυτό που «καίει» τους πολύ μικρούς οι οποίοι δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Και αυτό θα είναι το κίνητρο που θα δίνει το νομοσχέδιο για τους ωθήσει στη συγχώνευση και στη συνεργασία.

Όσο για τους μεγαλύτερους, θα αποκτήσουν την ευκαιρία να φορολογηθούν με συντελεστή αρκετά χαμηλότερο ακόμη και από το 22% που θα ισχύσει για όλους από την αρχή του 2022