Ο Πιλ αναφέρθηκε στη «σειρά πληθωριστικών σοκ» που τροφοδότησαν τον πληθωρισμό τους τελευταίους 18 μήνες.
Επικεφαλής οικονομολόγος BoE: Οι Βρετανοί πρέπει να αποδεχθούν πως πλέον είναι πιο φτωχοί
Shutterstock
Shutterstock

Επικεφαλής οικονομολόγος BoE: Οι Βρετανοί πρέπει να αποδεχθούν πως πλέον είναι πιο φτωχοί

Ο Πιλ αναφέρθηκε στη «σειρά πληθωριστικών σοκ» που τροφοδότησαν τον πληθωρισμό τους τελευταίους 18 μήνες.

Αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας έκανε λόγο για «φτωχούς Βρετανούς» μιλώντας για τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού στη Βρετανία.

«Οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι προσπαθούν να μετακυλήσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού ο ένας στον άλλο - και αυτό εγκυμονεί κινδύνους για επίμονο πληθωρισμό», σύμφωνα με τον Χιού Πιλ, επικεφαλής οικονομολόγο της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι αυτή η απροθυμία να αποδεχτούμε ότι ναι, είμαστε όλοι σε χειρότερη θέση, όλοι πρέπει να πάρουμε το μερίδιό που μας αναλογεί», δήλωσε ο Πιλ.

«Το να προσπαθούμε να μετακυλήσουμε αυτό το κόστος σε έναν συμπατριώτη μας και να πούμε, θα είμαστε εντάξει, αλλά θα πρέπει να πάρουν το μερίδιό μας - αυτό το παιχνίδι είναι αυτό που δημιουργεί πληθωρισμό, είπε.

Ο Πιλ αναφέρθηκε στη «σειρά πληθωριστικών σοκ» που τροφοδότησαν τον πληθωρισμό τους τελευταίους 18 μήνες, από την πανδημία και τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των νοικοκυριών που αύξησαν τη ζήτηση, μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επακόλουθη εκτίναξη των ευρωπαϊκών τιμών ενέργειας. Ακολούθησαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών που οδήγησαν τις τιμές των τροφίμων.

Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου, αντιμετωπίζει μια κατάσταση όπου τα αγαθά που αγοράζει από τον υπόλοιπο κόσμο έχουν αυξηθεί πολύ σε σχέση με αυτά που πουλάει στον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως υπηρεσίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει σχεδόν τα μισά από τα τρόφιμά του.

«Εάν αυτά που αγοράζεις έχουν αυξηθεί πολύ σε σχέση με αυτά που πουλάς, θα είσαι σε χειρότερη θέση», σχολίασε για να προσθέσει πως «έτσι, με κάποιο τρόπο στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάποιος πρέπει να αποδεχτεί ότι είναι σε χειρότερη θέση και να σταματήσει να προσπαθεί να διατηρήσει την πραγματική αγοραστική του δύναμη αυξάνοντας τις τιμές, είτε αυξάνοντας τους μισθούς είτε μετακυλώντας το ενεργειακό κόστος στους πελάτες κ.λπ.»