Επιστρέφουν οι ξένες επενδύσεις στα ακίνητα - Οι επιδόσεις της Χρυσής Βίζας

Επιστρέφουν οι ξένες επενδύσεις στα ακίνητα - Οι επιδόσεις της Χρυσής Βίζας

Μπορεί οι ξένοι επενδυτές να επιστρέφουν αργά αλλά σταθερά στα ελληνικά ακίνητα όμως, οι επενδύσεις μέσω του καθεστώς της Χρυσής Βίζας θα χρειαστεί ακόμη καιρό, μέχρι να ανακτήσουν τους ρυθμούς που είχαν πριν από την πανδημία. Αυτό τουλάχιστον φανερώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης για τον αριθμό των αδειών διαμονής που έχουν χορηγηθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021. Καταγράφεται δηλαδή, ανακοπή της πτώσης, αλλά υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις επιδόσεις πριν από την πανδημία και αυτές μετά την εκδήλωσή της. 

Τι προκύπτει; Ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 οι συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων διαμορφώθηκαν σε 9.129 έναντι 8.575 για το σύνολο του 2020 και 7.903 για τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Με άλλα λόγια, σε διάστημα 12 μηνών, από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 εκδόθηκαν 1.226 άδειες.

Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο του 2019 οπότε η πανδημία δεν είχε εκδηλωθεί μέχρι και τον ίδιο μήνα του 2020, εκδόθηκε διπλάσιος αριθμός αδειών διαμονής, που ανέρχεται σε 2.252. Δηλαδή, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2019 είχαμε συνολικές χορηγήσεις 5.302, των οποίων ο αριθμός αυξήθηκε σε 7.903 τον ίδιο μήνα του 2020.  Κι αυτό επειδή οι επιπτώσεις της πανδημίας εμφανίστηκαν έντονα από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ενώ μέχρι τότε, προχωρούσε η διαδικασία για τη χορήγηση αδειών διαμονής επί αιτήσεων που είχαν υποβληθεί από το Φθινόπωρο του 2020 κι έπειτα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των χορηγήσεων δίνεται, παραδοσιακά, στους Κινέζους των οποίων ο αριθμός ανήλθε σε 6.274 μέχρι τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, έχοντας αυξηθεί μόλις κατά 405 από τον Σεπτέμβριο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι Κινέζοι δεν έχουν ακόμη, επιστρέψει στην ελληνική αγορά ακινήτων, με τη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών-υπηκόων τρίτων χωρών να διακρίνεται για τις μαζικές αγορές ακόμη και ολόκληρων πολυκατοικιών.

Πρόκειται δηλαδή, για ιστορικό χαμηλό επενδύσεων από Κινέζους στο ελληνικό real estate που σχετίζεται με τον κορονοϊό. Υπενθυμίζεται ότι οι Κινέζοι, αντιπροσωπεύουν, διαχρονικά, τις περισσότερες επενδύσεις μέσω Χρυσής Βίζας, ενώ προτού εκδηλωθεί ο Covid-19 οι Κινέζοι σχεδίαζαν να τοποθετήσουν έως 1 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Συνολικά, από το 2013 μέχρι και σήμερα, το ύψος των ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις σε real estate μέσω Χρυσής Βίζας αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, ποσό που έχει πολλαπλασιαστική επίδραση στην ελληνική οικονομία. Κι αυτό εάν ληφθεί υπόψη ότι εκτός από τα κεφάλαια για την απόκτηση ακινήτου, ένα μεγάλο ποσό έχει δαπανηθεί σε δικηγορικές, συμβολαιογραφικές αμοιβές και σε αμοιβές συμβούλων και μεσιτών.

Σημαντική, κατά τους ειδικούς, είναι η συνεισφορά των επενδυτών και των οικογενειών τους μέσα από τη δαπάνη για την κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στη χώρα μας, εάν ληφθεί υπόψη η οικονομική επιφάνεια και ο τρόπος ζωής τους, αλλά και το όφελος που προκύπτει από υπηρεσίες διαχείρισης και συντήρησης των ακινήτων τους. Υφίστανται βέβαια, και δημοσιονομικά οφέλη που προκύπτουν από τους φόρους που εισπράττονται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το 2013 οπότε ξεκίνησε να ισχύει το πρόγραμμα μέχρι και το 2020, οι επενδυτές που έλαβαν τις περισσότερες άδειες προέρχονται από την:

-Κίνα (6.274)

-Τουρκία (578)

 -Ρωσία (530)

 -Λίβανο (265)

 -Αίγυπτο (232)

Πλέον μένει να φανεί πώς θα κινηθούν οι κινεζικές επενδύσεις τους επόμενους μήνες, οπότε η κανονικότητα επιστρέφει και οι ξένες επενδύσεις αυξάνονται. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο οι ξένες επενδύσεις στο ελληνικό real estate αυξήθηκαν κατά 76% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ανήλθαν σε 247,7 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 140,6 εκατ. ευρώ.