Έρχεται διπλό «πάγωμα» σε αντικειμενικές αξίες και φόρο υπεραξίας
shutterstock
shutterstock

Έρχεται διπλό «πάγωμα» σε αντικειμενικές αξίες και φόρο υπεραξίας

Με τη στεγαστική κρίση να παραμένει προκαλώντας πονοκέφαλο σε χιλιάδες πολίτες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να ενισχύσει τη «φαρέτρα» του με ακόμη δύο σημαντικά «όπλα». Τη διατήρηση της αναστολής στο φόρο της υπεραξίας και το «πάγωμα» της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών για τουλάχιστον ένα έτος.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πρόκειται για δύο μέτρα που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κρίνονται απαραίτητα. Κι αυτό γιατί αφενός καταγράφεται αύξηση των τιμών στα ακίνητα αφετέρου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για στέγη από τους πολίτες. Άνθρωποι της αγοράς σημειώνουν δε ότι η ψαλίδα αντικειμενικών και εμπορικών έχει ανοίξει σημαντικά, με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των Νοτίων και των Βορείων Προαστίων του λεκανοπεδίου.

Ο φόρος υπεραξίας ακινήτων επιβάλλεται με συντελεστή 15% και επιβαρύνει τους φορολογούμενους που πωλούν ακίνητα. Ο φόρος επιβάλλεται επί της θετικής διαφοράς (επί της υπεραξίας) που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή υψηλότερη από την τιμή στην οποία αποκτήθηκε. Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αξίας του ακινήτου.

Το μέτρο είχε ανασταλεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και πλέον είναι αρκετά πιθανό να παραμείνει στον…πάγο για ακόμη ένα ή και δύο χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εκ νέου ενεργοποίηση του μέτρου θα μπει ξανά στην καθημερινότητα μας είτε τον Ιανουάριο του 2026 είτε τον Ιανουάριο του 2027.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το "πάγωμα" στο φόρο υπεραξίας αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Κοινοβουλίου μέσω διάταξης που θα εντάσσεται στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ήδη επεξεργάζεται το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών.

Στον...πάγο και οι αντικειμενικές αξίες

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά και το ενδεχόμενο να διατηρήσει στον «πάγο» τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών έγινε προ τριετίας και οι «αρρυθμίες» που προκλήθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας παραμένουν, καθώς η διαφορά σε σχέση με τις εμπορικές τιμές πώλησης είναι μεγάλη. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η στεγαστική κρίση δύσκολα θα επιτρέψει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Εκτιμάται, λοιπόν, ότι για το τρέχον οι τιμές των αντικειμενικών θα μείνουν ως έχουν, με το πιο πιθανό σενάριο να προβλέπει αλλαγή των τιμών το 2026, εφόσον έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς το στεγαστικό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές αξίες επηρεάζουν μια σειρά από φόρους που καλούνται να καταβάλλουν οι πολίτες. Ο ΕΝΦΙΑ, το Δημοτικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση/δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου και ο φόρος μεταβίβασης είναι μόνο μερικοί φόροι, το ύψος των οποίων επηρεάζεται άμεσα κάθε αυξομείωση των τιμών ζώνης του συστήματος αντικειμενικών αξιών.