Εξωδικαστικός: Τι κούρεμα και διάρκεια εξόφλησης δίνει για κάθε οφειλή
Shutterstock
Shutterstock

Εξωδικαστικός: Τι κούρεμα και διάρκεια εξόφλησης δίνει για κάθε οφειλή

Πάνω από 30% της οφειλής τους κουρεύουν οι οφειλέτες επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, μέχρι στιγμής. Μάλιστα ποσοστό μεγαλύτερο από 27% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια, πέτυχε κούρεμα 50% και άνω.

Τα στοιχεία προέρχονται από την έκθεση προόδου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και η πρόοδος δεν είναι κατ' όνομα, αλλά πολύ ουσιαστική, έχοντας βάλει τα γυαλιά στους servicers που κάνουν και δικές τους ρυθμίσεις, αλλά τελικά προτιμούν τον Εξωδικαστικό γιατί έτσι καταφέρνουν και ρυθμίζουν δάνεια.

Επί της ουσίας, η λειτουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού έχει επιταχύνει σημαντικά τις οριστικές ρυθμίσεις χρεών και ειδικά κόκκινων δανείων, η οποία αποκτά μεγάλη δυναμική με την εφαρμογή του νόμου της κυβέρνησης, που βοηθά σημαντικά τους δανειολήπτες και οφειλέτες του δημοσίου, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ευνοϊκούς όρους κουρεύοντας μέρος της οφειλής τους.

Έχουν κουρευτεί μέχρι στιγμής χρέη 1,75 δισ. ευρώ, (περίπου κατά τα ¾ σε κόκκινα δάνεια) και έχουν ρυθμιστεί 16.704 οφειλές που αντιστοιχούν σε χρέη 5,92 δισ. ευρώ, σε κόκκινα δάνεια και οφειλές προς το δημόσιο.

Έτσι μέχρι στιγμής ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει ρυθμίσει οφειλές 5,10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στα 69,3 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων των funds που διαχειρίζονται servicers, έχουν ρυθμιστεί οφειλές 9,28 δισ. ευρώ.

Μέσα σε λίγους μήνες ο Εξωδικαστικός πέτυχε να ρυθμίσει κόκκινα δάνεια για χρέη μεγαλύτερα από το 40% των συνολικών ρυθμίσεων των servicers.

Βλέποντας τώρα την επιτυχία του μηχανισμού, όπου συρρέουν οφειλέτες και δανειολήπτες μήπως και βρουν λύση, σπεύδουν τώρα και οι servicers, έχοντας ένα εργαλείο για να κάνουν ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, το 58,12% των οφειλών που αφορούν επιτηδευματίες, ενώ η πλειοψηφία των οφειλών (75,8%) είναι προς χρηματοπιστωτικούς φορείς και οι υπόλοιπες προς το δημόσιο. Μόνο το 9% των οφειλών είναι ενήμερο.

Συνολικά 65.970 αιτήματα έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στο Μηχανισμό και αφορούν ένα σύνολο οφειλών 32,16 δισ. ευρώ. Τα 24,38 δισ. ευρώ είναι οφειλές από κόκκινα δάνεια.

Τι ρυθμίσεις έγιναν ανάλογα με την οφειλή

Οι 16.704 οφειλέτες πέτυχαν χάρη στο Μηχανισμό, μέσο κούρεμα οφειλής 16,72% για οφειλές τους προς το Δημόσιο και 28% για οφειλές τους σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης. Στο 45,31% της αξίας των οφειλών που αφορά εταιρίες ή καταναλωτικά δάνεια, το κούρεμα της οφειλής ήταν πάνω από 30%.

Από τις ρυθμίσεις του Μηχανισμού προκύπτει μέση διάρκεια εξόφλησης 17 ετών για χρέη προς το δημόσιο και 18 χρόνια για τα κόκκινα δάνεια.

Η μέση διάρκεια των ρυθμίσεων διαμορφώνεται ανάλογα με το είδος των οφειλών:

  • Σε 17 χρόνια για οφειλές στο δημόσιο
  • Σε 14 χρόνια για καταναλωτικά δάνεια
  • Σε 20 χρόνια για επιχειρηματικά δάνεια
  • Σε 26 χρόνια για στεγαστικά δάνεια

Το μέσο κούρεμα ανά τύπο οφειλής είναι:

  • Για οφειλές στο δημόσιο 16,72%
  • Για στεγαστικά δάνεια 13%
  • Για επιχειρηματικά δάνεια 30,3%
  • Για καταναλωτικά δάνεια 35,89%

Τι κούρεμα έγινε στα χρέη

Για οφειλές προς το δημόσιο οι ρυθμίσεις δεν έχουν καμιά διαγραφή στο 46,28% των οφειλών, ενώ ποσοστό 30%-50% των οφειλών έγινε με κούρεμα 18,81%.

Αντίστοιχα για κόκκινα δάνεια, οι ρυθμίσεις που έγιναν χωρίς κούρεμα αφορούν το 1/3 των οφειλών (32,77%), ενώ:

  • Ποσοστό 27,59% πέτυχε διαγραφή τουλάχιστον του 50% της οφειλής.
  • Ποσοστό 17,72% πέτυχε κούρεμα 30%-50%,
  • Ποσοστό 13,40% των κόκκινων δανείων ρυθμίστηκε με διαγραφή 10%-30% του χρέους.
  • Για ποσοστό 8,51% των κόκκινων δανείων το κούρεμα ήταν έως 10%.

Οι εταιρίες διαχείρισης και οι τράπεζες αποδέχονται τις ρυθμίσεις σε ποσοστό 79% των περιπτώσεων ή στο 68,5% των ποσών των οφειλών. Οι οφειλέτες απορρίπτουν σε ποσοστό 25% τις πολυμερείς ρυθμίσεις και σε ποσοστό 22% τις διμερείς που κάνουν απευθείας με τράπεζες και servicers.

Έχουν υποβάλει 1.560 αιτήσεις ευάλωτοι οφειλέτες και 454 είναι ολοκληρωμένες. Ρυθμίστηκαν από αυτές με επιτυχία οι 236 ενώ 218 δεν πέτυχαν. Σύμφωνα με στοιχεία του Μηχανισμού, το 75,7% των μη επιτυχών είναι απορρίψεις οφειλετών, ενώ το υπόλοιπο δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής, και αυτός είναι ο λόγος απόρριψης από τους χρηματοδοτικούς φορείς και το Δημόσιο.