Ευ. Τσακαλώτος: «Και η διαπραγμάτευση ευθύνεται για την ανακεφαλαιοποίηση»

Ευ. Τσακαλώτος: «Και η διαπραγμάτευση ευθύνεται για την ανακεφαλαιοποίηση»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Στην παραδοχή ότι ένας από τους λόγους που οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν ήταν η διαπραγμάτευση «για ένα άλλο σχέδιο» προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τον ίδιο οι άλλοι δύο ήταν η ρητορική της «γαλάζιας» παράταξης, αλλά και η αποτυχία των προηγούμενων ανακεφαλαιοποίησεων. «Έχετε το θράσος να ρωτάτε τι φταίει που χρειαζόταν ανακεφαλαιοποίηση. Ενισχύσατε το bank run και κάνατε ότι μπορούσατε για να μην σταθεί η κυβέρνηση στα πόδια της», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και υποστήριξε ότι υπήρχαν μερικά κόμμα, μεταξύ των οποίων και η ΝΔ, που ήθελαν να βουλιάξουν οι τράπεζες. «Δεν σας πείραζε τι θα γίνει σε αυτή την χώρα, αρκεί να μην έμπαιναν έβγαινα από το περιθώριο κομβικές τάξεις», προσέθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Προκειμένου να απαντήσει στα πυρά της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησε να αποδομήσει την ρητορική των γαλάζιων βουλευτών με το μαύρο χιούμορ του. «Μόλις τελειώσω τη θητεία θα ζητήσω να εξετάσουν το αίτημα να μου δώσουν εκτεταμένη εκπαιδευτική  άδεια με αυτά που ακούω εδώ», υπογράμμισε και επιτέθηκε στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνοντας κριτική από τα …δεξιά. «Γιατί ένα κόμμα της λαϊκής δεξιάς φαίνεται να μην θέλει να έρθουν ξένοι επενδυτές. Θέλει να μισεί τα hedge funds και θέλει να υπάρχει περισσότερος κρατικός έλεγχος και οι τράπεζες να είναι υπό περιορισμό. Φαντάζομαι τα είπε αυτά ως νέες θέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγνκελα Μέρκελ», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ο Χρήστος Σταικούρας υπογράμμισε ότι η «ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ήταν γνωστή από το καλοκαίρι του 2015.Η Κυβέρνηση όμως, όπως το συνηθίζει άλλωστε, για να θολώσει το περιβάλλον, καθυστέρησε να καταθέσει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση  της ανακεφαλαιοποίησης». Ακόμη επισήμανε ότι Η ανακεφαλαιοποίηση προσέθεσε νέο κόστος στο Δημόσιο και αύξησε το δημόσιο χρέος, απαξίωσε τις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, άλλαξε την ιδιοκτησιακή δομή των τραπεζών και συρρίκνωσε την Ελληνική ιδιωτική συμμετοχή και εκμηδένισε την αξία του χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ, δηλαδή των μετοχών που κατείχαν ουσιαστικά οι Έλληνες φορολογούμενοι μέσω του Δημοσίου.

Αποστάσεις Τσακαλώτου από την πώληση της Finansbank

Ακόμα και την πώληση της Finansbank, την οποία ολοκλήρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κλείνοντας την συζήτηση στη Βουλή. Μάλιστα, όπως είπε η «πώληση μάλλον ήταν συμφέρουσα, αλλά δεν παίρνω και ισχυρή θέση»!

Ο κ. Τσακαλώτος, κατόπιν επίμονων ερωτήσεων των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, εξήγησε ότι το πρόβλημα ήταν ότι «ενώ πήγαινέ καλά δεν μπορούσε να μεταφέρει τα κέρδη της στην Ελλάδα», και προσέθεσε σχετικά με το τίμημα πως ήταν αρκετά καλό δεδομένου του φόβου που έχει για τις προοπτικές της Τουρκικής οικονομίας και υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα «πράγματα δεν είναι εύκολα και δεν θριαμβολογούμε, αλλά νομίζω ότι έχουμε το πλαίσιο για να επαναφέρουμε την οικονομία στην ανάπτυξη  και να παρεμβαίνουμε με διαφορετικές πολιτικές στην Ευρώπη».