Το facebook, το εικονικό σύμπαν που σχεδιάζει και τα «ματωμένα» 900 δισ. δολάρια

Το facebook, το εικονικό σύμπαν που σχεδιάζει και τα «ματωμένα» 900 δισ. δολάρια

Μπορεί να γονατίσει ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να απειληθεί με εξαφάνιση, μετά το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο των «Facebook Papers», των εσωτερικών εγγράφων που φέρνουν στην επιφάνεια τη σκοτεινή πλευρά του, δείχνοντας ότι προωθεί το μίσος, διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και επιτρέπει τη χρήση της πλατφόρμας για παράνομες δραστηριότητες;


Παρά τις αποκαλύψεις της Φράνσις Χάουγκεν, πρώην στελέχους της Facebook, η εταιρεία εμφάνισε κέρδη ύψους 9 δισ. δολαρίων στο τελευταίο τρίμηνο και σχεδιάζει να κατακτήσει τον κόσμο με ένα εικονικό σύμπαν. Το θέμα είναι κατά πόσο θα καταφέρει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου.


Η Facebook είναι μία από τις 5 μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου, με πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια ημερήσιους χρήστες, όμως κατά καιρούς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.


Ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι χρήστες του Facebook έχουν εθιστεί όλα αυτά τα χρόνια, όμως θα μπορούσαν εύκολα να «μετακομίσουν» σε μία άλλη πλατφόρμα που θα είχε παρόμοια χαρακτηριστικά, αν αποδεικνυόταν ότι η Facebook πραγματικά… κάνει κακό. Το Facebook δεν θεωρείται το πιο καινοτόμο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και αποδεδειγμένα έχει εμφανίσει κενά σε θέματα ασφάλειας των χρηστών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σκάνδαλο της Cambridge Analytics.


Μέχρι στιγμής, πάντως, τα όσα αναφέρονται στα Facebook Papers, δείχνουν να μπορούν να πλήξουν τον γίγαντα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ και μένει να δούμε σε ποιο βαθμό.


Στα 17 χρόνια που βρίσκεται στον αέρα του διαδικτύου, το Facebook έχει κατηγορηθεί πάρα πολλές φορές και για πάρα πολλά πράγματα. Η βασική κατηγορία είναι ότι κάνει τα πάντα για το κέρδος και την ίδια ώρα δεν κάνει όσα θα έπρεπε για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών του. Τα Facebook Papers, λ.χ. αναφέρουν ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί και διάσημοι πόσταραν χωρίς περιορισμούς ή ότι στην Ινδία, μουσουλμάνος φοιτητής αντιμετώπιζε τη βία γιατί η πλατφόρμα επέτρεπε σε εικονικό λογαριασμό να ποστάρει προπαγανδιστικό περιεχόμενο κατά του ισλάμ.


Την τελευταία, μάλιστα, τετραετία τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται έχουν αποκτήσει άλλη διάσταση. Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο… ζει και βασιλεύει, αλλά έχει καταφέρει να αυξήσει την χρηματιστηριακή του αξία κατά περίπου 400 δισ. δολάρια και να ξεπεράσει τα 900 δισ. δολάρια, όντας το 10 ο πολυτιμότερο asset στον πλανήτη.

Χθες, ήταν μία διαφορετική ημέρα. Παρά τη γενικότερη ευφορία και το νέο ιστορικό υψηλό του S&P 500, η μετοχή του Facebook δέχτηκε ισχυρό πλήγμα και η εταιρεία έχασε σε αξία πάνω από 50 δισ. δολάρια. Αρκετοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο τεχνολογικός κολοσσός έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και δεν αποκλείεται να βλέπουμε την αρχή του τέλους του.


Ο Ζάκερμπεργκ, βέβαια, δεν σκοπεύει να τα παρατήσει τόσο εύκολα. Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, έκανε λόγο ούτε λίγο ούτε πολύ για κυνήγι μαγισσών και τα έβαλε με τους 17 ειδησεογραφικούς οργανισμούς που δημοσιεύουν τα Facebook Papers, δηλώνοντας κουρασμένος από τις επιθέσεις που δέχεται η εταιρεία του.


Πρώτο στη λίστα των σχεδίων του Ζάκερμπεργκ, είναι η δημιουργία του metaverse, ενός εικονικού κόσμου στον οποίο οι χρήστες θα εισέρχονται με avatars και θα κάνουν σχεδόν τα πάντα που κάνουν και στην πραγματική τους ζωή. Ο ιδρυτής του Facebook πιστεύει τόσο πολύ σε αυτό το project που θα διαθέσει μόνο φέτος 10 δισ. δολάρια – και πολλά περισσότερα στο μέλλον - για την ανάπτυξη της Facebook Reality Labs, της θυγατρικής που θα δημιουργήσει hardware, software και περιεχόμενο σε Augmented Reality και Virtual Reality.


Στον πραγματικό κόσμο τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα για την Facebook. Τα έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης γνωρίζει τα πάντα, όχι μόνο για τις ζωές των χρηστών του, αλλά και για το κακό που προκαλεί. Όχι μόνο τα γνωρίζει αλλά σε πολλές περιπτώσεις ευθύνεται για όσα συμβαίνουν. Παρακολουθεί κρυφά και σχολαστικά τα κακά που έχουν προκαλέσει οι πλατφόρμες του, αγνοεί τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων του για τους κινδύνους και εκθέτει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ανά τον κόσμο σε άκρως επικίνδυνο περιεχόμενο.