Φοβούνται οι αγορές τη Μαντάμ Λεπέν;
Shutterstock
Shutterstock

Φοβούνται οι αγορές τη Μαντάμ Λεπέν;

Το πρώτο σημερινό μήνυμα στο κινητό μου τηλέφωνο, είχε αποσταλεί από Έλληνα παράγοντα που εργάζεται στο City του Λονδίνου. Περιείχε ένα screenshot από την τρέχουσα εικόνα των παραγώγων πάνω στους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που εκινούντο θετικά και συνοδευόταν από το ακόλουθο σχόλιο: «Οι αγορές δεν φοβούνται τη Μαντάμ Λεπέν».

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι αυτή τη στιγμή που πληκτρολογείται το άρθρο, ο δείκτης CAC 40 του Χρηματιστηρίου των Παρισίων βρίσκεται στο  +1,47%, ο γερμανικός DAX στο +0,31%, και ο Euro Stoxx 50 στο+0,50%. Στη δε αγορά των ομολόγων, το 10ετές γαλλικό ομόλογο αυξάνεται κατά 0,30%, το 5ετές κατά -0,17%, ενώ τόσο το μονοετές όσο και το διετές κινούνται ανοδικά στο +0,37% και +0,50% αντιστοίχως.

Παρ’ όλο που οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες καθώς θα επιχειρηθεί η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για τις εκλογές των εδρών για τις οποίες θα απαιτηθεί δεύτερος γύρος, οι αγορές παρουσιάζουν μια πρωτοφανή ηρεμία. 

Ίσως σε αυτό συμβάλλουν και τα κριτήρια με βάση τα οποία ψήφισαν με πρωτοφανή συμμετοχή οι Γάλλοι, σύμφωνα με τα exit polls που κατέγραφαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία δείχνουν ότι οι Γάλλοι πολίτες δεν επιθυμούν κάποια θεμελιώδη ανατροπή ή πολιτική σύγκρουση.

Η ακρίβεια και η υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, το μεταναστευτικό, η ασφάλεια των πολιτών και των αγαθών, η θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη και στον κόσμο, το σύστημα υγείας, η προστασία του περιβάλλοντος, το επίπεδο των κοινωνικών ανισοτήτων, η απειλή της τρομοκρατίας, το ύψος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το σχολικό σύστημα και η εκπαίδευση, το μέλλον του συνταξιοδοτικού συστήματος, το μέλλον της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, η φορολογία, η ανεργία και η κατάσταση στη Γάζα ήταν με αυτήν τη σειρά τα 16 θέματα που απασχολούν του Γάλλους ψηφοφόρους.

Είναι άραγε το 33% που απέσπασε το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού (RN), τόσο ισχυρό που να δώσει άλλες διαστάσεις στα αιτήματα των πολιτών και να επιχειρήσει παρεμβάσεις που θα ανησυχήσουν με άμεσα ή έμμεσο τρόπο τις αγορές των μετοχών και του χρέους; Έχει αφήσει για τα καλά πίσω του τις ιστορικές φασιστικές ρίζες και αρχές του κόμματος του Εθνικού Μετώπου (FN), το δίδυμο Λεπέν - Μπαρντελά; 

Το δίδυμο Λεπέν - Μπαρντελά διατηρεί μια ατζέντα με αρκετά ριζοσπαστικά στοιχεία, η εφαρμογή των οποίων θα ταράξει τις τρέχουσες ισορροπίες της γαλλικής κοινωνίας, που θα προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις κυρίως στον χώρο της Αριστεράς και τον αναβαθμισμένο εκλογικά συγκεκριμένο συνασπισμό.

Πέρα από την ανησυχία για το κόστος της ζωής και την ποιότητα και ποσότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών, την οποία με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο ο Εθνικός Συναγερμός την έχει μετατρέψει σε οργή, το RN σχεδιάζει τη μείωση της μετανάστευσης, τον τερματισμό της λήψης της ιθαγένειας για πολίτες που γεννιούνται στη Γαλλία από γονείς μετανάστες και η δημιουργία ενός καθεστώτος ειδικής «εθνικής προτίμησης» για τους Γάλλους πολίτες, όσον αφορά τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικής στέγασης και πρόνοιας.

Όλα τα ανωτέρω πιθανότατα θα πυροδοτήσουν τη δημιουργία ενός εκρηκτικού πολιτικού κλίματος και την εκκίνηση μαζικής κοινωνικής έντασης, ο βαθμός της κλιμάκωσης των οποίων θα επηρεάσει τη γαλλική αγορά ομολόγων και μετοχών.

Ωστόσο, τα σημεία κλειδιά, στα οποία εστιάζουν οι αγορές είναι:

Η εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για επτά χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται τόσο η Γαλλία, όσο και η Ιταλία. Πώς θα διαχειριστεί μια κυβέρνηση Μπαρντελά τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις; Θα ακολουθήσει την προσαρμογή στην πραγματικότητα όπως η Μελόνι στην Ιταλία, ή θα προχωρήσει σε ρήξη;

Οι δεσμεύσεις της Γαλλίας και των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών για νέες σημαντικού ύψους στρατιωτικές δαπάνες που είτε θα οδηγήσουν σε νέες εκδόσεις χρέους είτε θα ανατρέψουν βασικές κοινωνικές πολιτικές που ήδη πλήττονται. Ποια γραμμή θα επιλέξει το κόμμα της Λεπέν, απέναντι στο Ρώσο εισβολέα και στην παροχή βοήθεια προς το Κίεβο;

Οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Κίνα. Θα υπάρξει κοινή στάση όλων της χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θα υπάρξει διαφοροποίηση της Γαλλίας; Όλοι θυμόμαστε ότι σημεία διαφοροποίησης είχε εμφανίσει και ο πρόεδρος Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Πεκίνο.