Φορολογούμενοι μίας... κατώτερης κυβέρνησης

Φορολογούμενοι μίας... κατώτερης κυβέρνησης

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε εάν χρωστούσατε στο ελληνικό δημόσιο ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ για παράδειγμα.

Σε πρώτη φάση θα σας έστελναν ένα ενημερωτικό μήνυμα να τακτοποιήσετε την οφειλή. Αμέσως μετά εφόσον δεν είχατε πληρώσει, θα προχωρούσαν από την εφορία στη δέσμευση και κατάσχεση των καταθέσεων σας και γενικότερα όλων των περιουσιακών σας στοιχείων. Εάν δεν φτάνουν αυτά για να καλυφθεί το ποσό ξεκινούν οι πλειστηριασμοί, κινητών και ακινήτων. Γενικότερα δεν υπάρχει περίπτωση να σου χαριστεί το ελληνικό δημόσιο, υπό την έννοια να σε διευκολύνει να πληρώσει τα χρέη σου ακόμα και εάν είσαι άνεργος. Θα σας ενημέρωναν μόνο ότι μπορείτε να ενταχθείτε στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Φυσικά ένας άνεργος δεν θα μπορούσε να πληρώσει δόση ύψους 4.166 ευρώ μηνιαίως. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι σχετικοί τόκοι μέχρι να αποπληρωθεί το χρέος.

Εάν το ποσό της οφειλής για παράδειγμα των 50.000 προέρχεται από έλεγχο για να μπορέσει να το αμφισβητήσει ο επιχειρηματίας ή ένας μικρός ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να βρει 25.000 ευρώ (το 50% της οφειλής) για να προσφύγει στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών. Εάν δεν το βρει δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να βρει το δίκιο του και φυσικά δεν μπορεί να φτάσει στα διοικητικά δικαστήρια. Αλλά ακόμα και να φθάσει η υπόθεση του θα εκδικαστεί μετά από 2-3 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση.

Ας αντιστρέψουμε τώρα την οφειλή και να δούμε τι συμβαίνει στην περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο χρωστάει σε έναν φορολογούμενο ή σε μία επιχείρηση.

Εδώ ο νόμος δεν ορίζει κάποια ποινή για το ελληνικό δημόσιο στην περίπτωση που δεν πληρώνει τα χρέη. Το μόνο που προβλέπει είναι ότι μετά την αίτηση του επιχειρηματία ή του φυσικού προσώπου το χρέος θα πρέπει να καταβληθεί σε διάστημα 90 ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση τρέχουν τόκοι που κανονικά θα έπρεπε να καταβληθούν στους δικαιούχους. Ωστόσο, το ελληνικό δημόσιο αρνείται να πληρώσει τόκους.

Είναι ενδεικτικό ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων (ΦΠΑ) ανέρχονται στα 900 εκατ. ευρώ. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που το ελληνικό δημόσιο δεν επιστρέφει ποσά για αιτήσεις που κατατέθηκαν τον Ιούνιο του 2013. Δηλαδή πριν από 4,5 χρόνια. Φανταστείτε τι τόκους θα έπρεπε να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο!

Στο διάστημα αυτό η επιχείρηση πρέπει να πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις προς το ελληνικό δημόσιο τις τράπεζες κ.λ.π.

Δυστυχώς, το κράτος δεν προχωρά σε συμψηφισμούς στραγγαλίζοντας με την στάση του την αγορά δημιουργώντας νέα «φέσια» που οδηγούν σε αρκετές περιπτώσεις σε λουκέτα. Το κράτος αυτή τη στιγμή χρωστά σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα 4,5 δισ. ευρώ και άλλα 900 εκατ. ευρώ (ΦΠΑ) από αιτήσεις που δεν έχουν επεξεργασθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Και στις δύο περιπτώσεις το δημόσιο μπορεί να σε τελειώσει. Είτε σου χρωστάει, είτε του χρωστάς μπορεί να σε οδηγήσει στο κλείσιμο της επιχείρησης ή στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων.