Γ. Περιστέρης: Aπαραίτητες οι μονάδες αποθήκευσης για να αποφεύγονται οι ακραίες τιμές

Γ. Περιστέρης: Aπαραίτητες οι μονάδες αποθήκευσης για να αποφεύγονται οι ακραίες τιμές

Αν υπήρχαν μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τύπου αντλησιοταμίευσης, δεν θα είχαν παρατηρηθεί τα ακραία φαινόμενων τιμών στην αγορά χονδρικής, σημείωσε κατά την σημερινή Γενική Συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ο επικεφαλής της, Γιώργος Περιστέρης.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά μετά και την έναρξη εφαρμογής του target model, ο πρόεδρος της ΤΕΝΕΡΓ, επεσήμανε ότι τα φαινόμενα ανωμαλίας των τελευταίων εβδομάδων στην χονδρεμπορική θα είχαν απαλειφθεί, εφόσον η πολιτεία είχε προωθήσει εγκαίρως το πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας και είχε καταστεί δυνατό να πάρουν σάρκα και οστά οι πρώτες μεγάλες μονάδες αντλησιοταμίευσης, για τις οποίες συζητάμε εδώ και πολλά χρόνια. 

Σε μια τέτοια περίπτωση θα είχε επίσης καταστεί δυνατό να επιτευχθεί βέλτιστη αξιοποίηση των μεταβλητών ΑΠΕ, δηλαδή στα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, ενώ θα παρέχονταν ήδη και όλες εκείνες οι πρόσθετες επικουρικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ευστάθεια του δικτύου.

Στην λογική αυτή, ο επικεφαλής της ΤΕΝΕΡΓ επανάφερε το αίτημα για άμεση οριστικοποίηση και εφαρμογή στην πράξη του θεσμικού πλαισίου για την κεντρική (μεγάλης κλίμακας) αποθήκευση ενέργειας, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η υλοποίηση των ώριμων έργων αντλησοταμίευσης.

Στην ουσία, το μήνυμα της εταιρείας είναι ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, η απάλειψη των ακραίων αυξομειώσεων και η διασφάλιση σε βάθος χρόνου μιας ισορροπίας στις τιμές δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν υλοποιηθούν ταυτόχρονα μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ, στην αποθήκευση ενέργειας με χρήση δοκιμασμένων τεχνολογιών όπως η αντλησιοταµίευση, και φυσικά έργα στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Τρεις κατηγορίες που αποτελούν ένα ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, το οποίο, όπως έχει αναφέρει παλαιότερα ο επικεφαλής της εταιρείας, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αθροίσει τα επόμενα πέντε χρόνια επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ, ίσες με 1,5% του ΑΕΠ, συνεισφέροντας με πρόσθετη ανάπτυξη στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου και δημιουργώντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα, τη δεκαετία του 2030, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, καθαρός εξαγωγέας ενέργειας.