Γερμανοί οικονομολόγοι: Η χρηματοπιστωτική κρίση έφερε την ευρωκρίση, η Ελλάδα την επιδείνωσε

Γερμανοί οικονομολόγοι: Η χρηματοπιστωτική κρίση έφερε την ευρωκρίση, η Ελλάδα την επιδείνωσε

Κοινή συνέντευξη στο Spiegel παραχώρησαν ο Clemens Faust, διευθυντής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου και ο Heiner Flassbeck, επικεφαλής οικονομολόγος στην οργάνωση Unctad του ΟΗΕ και πρώην Γ.Γ. του γερμανικού υπ. Οικονομικών επί Όσκαρ Λαφοντέν. Ένα από τα θέματα ήταν η κρίση στην ευρωζώνη και η πιθανότητα επανάληψής της.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στην ερώτηση εάν θα το ευρώ έχει πλέον σωθεί ο Clemens Faust απαντά: «Θα ζήσουμε και στο μέλλον κρίσεις στην ευρωζώνη, αλλά πιθανώς δεν θα είναι τόσο ισχυρές όσο η πρώτη. Η καθιέρωση του ευρώ οδήγησε σε μια μαζική ροή κεφαλαίων και μια έκρηξη υπερχρέωσης των χωρών της περιφέρειας. Υπήρξε ένας κεντρικός καταλύτης της κρίσης αλλά και ένα μοναδικό γεγονός. Φοβάμαι ωστόσο ότι έχουμε λίγες αντιστάσεις έναντι μιας νέας κρίσης. Και αυτό γιατί η ΕΚΤ δεν μπορεί να μειώσει και άλλο τα επιτόκια. Και το δημόσιο χρέος στις περισσότερες χώρες είναι τόσο υψηλό ώστε αυτές δεν θα ήταν σε θέση να αντιδράσουν λαμβάνοντας δημοσιονομικά μέτρα».

Από την πλευρά του ο Heiner Flassbeck εκτιμά ότι: «Η κρίση απέχει πολύ από το να έχει ξεπεραστεί, μιλάμε απλώς με ωραία λόγια για αυτήν».

Αναφορικά με το κατά πόσο το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν αυτό που έδωσε την αφορμή για το ξέσπασμα της ευρωκρίσης αναφέρει: «Η χρηματοπιστωτική κρίση έφερε την ευρωκρίση. Η Ελλάδα την επιδείνωσε. Αλλά θα φτάναμε στην κρίση με τον έναν ή άλλον τρόπο. Ούτε η Ισπανία ή η Γαλλία ή η Ιταλία θα μπορούσαν με τα δικά τους ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών σε αντίθεση με τη Γερμανία να επιβιώσουν για πολλές δεκαετίες».

Από την πλευρά του ο Clemens Faust απαντά: « (...) Υπάρχουν δύο λόγοι, για τους οποίους η Ελλάδα δημιούργησε ένα τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος και η Ισπανία μια φούσκα ακινήτων. Πρώτον η λανθασμένη τραπεζική νομοθεσία, κατά την οποία κάποιες τράπεζες θεωρούνταν πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν. Όταν είναι σαφές ότι οι τράπεζες θα διασωθούν, τότε μπορούν να χρηματοδοτούν κάθε ανοησία. Δεύτερον, έλειπε η αξιοπιστία της ρήτρας no-bailout, η οποία αποκλείει τη διάσωση μιας χώρας από άλλες».