Γιατί Βιετνάμ, Σιγκαπούρη και Ινδία θα ξεχωρίσουν το 2022

Γιατί Βιετνάμ, Σιγκαπούρη και Ινδία θα ξεχωρίσουν το 2022

Παρά τις αναταράξεις που βιώνουν οι οικονομίες παγκοσμίως μέσα στο 2022, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει αντίστοιχη καταστροφή και... κατήφεια στη Νοτιοανατολική Ασία. Μάλιστα, οι χώρες της περιοχής αναμένεται να εμφανίσουν πολύ καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, με τις οικονομίες τους να έχουν ήδη διπλασιαστεί από το 2000.

Από την μία το Βιετνάμ που αναδύεται ως ολοένα και πιο θελκτικός επενδυτικός προορισμός για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, από την άλλη η ανάπτυξη που καταγράφει η Σιγκαπούρη, η οποία τρέχει με ρυθμό 3,7% το τρέχον διάστημα, διαμορφώνουν ένα κλίμα ισχυρής οικονομικής ανόδου. Εξάλλου, η Σιγκαπούρη, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων χωρών στον κόσμο που επιδεικνύουν υψηλές μελλοντικές αναπτυξιακές δυνατότητες με βάση τους δείκτες μακροοικονομικής ανάπτυξης.

Τι οδηγεί την ανάκαμψη

Ο τουρισμός που είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της Νοτιοανατολικής Ασίας ανακάμπτει, αργά αλλά σταθερά, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι οι χώρες της περιοχής θα δουν επιτέλους αύξηση των εξαγωγών, καθώς αίρονται σταδιακά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών μπορεί να είναι πιο αργός σε σύγκριση με άλλες περιοχές, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό δείκτη για τη μελλοντική «υγεία» των οικονομιών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Την ίδια στιγμή, καθώς οι οικονομίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται, το ίδιο συμβαίνει και με τη ζήτηση για ενέργεια. Οι ενεργειακές απαιτήσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας θα αυξηθούν κατά 60% έως το 2040 με τη στροφή εκτός ορυκτών καυσίμων να κρίνεται απαραίτητη και δεδομένη. Η αυξημένη ζήτηση ενέργειας, σχολιάζουν αναλυτές, αποτελεί σημάδι της οικονομικής υγείας αλλά και βιωσιμότητας για το μέλλον.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες για να συμβαδίσει με την οικονομική ανάπτυξη, με τη μεγαλύτερη αύξηση να προέρχεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, αναφέρει το Southeast Asia Energy Outlook για το 2022.

Οι προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Οι προβλέψεις από την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (Asian Development Bank, ADB) κάνουν λόγο για ανάπτυξη 5,2% φέτος και 5,3% το 2023 στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας.

Όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της, η ανάπτυξη θα επιτευχθεί χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και τη συνεχιζόμενη επέκταση των εξαγωγών, με τις αβεβαιότητες ωστόσο που απορρέουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και την πορεία της εξέλιξης της COVID-19 να θέτουν κινδύνους για τις προοπτικές.

Συγκριμένα, όπως αναφέρει η ADB, η Ανατολική Ασία αναμένεται να πετύχει οικονομική ανάπτυξη 4,7% φέτος και 4,5% το 2023. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, προβλέπεται να σημειώσει ανάπτυξη 5% φέτος και 4,8% το επόμενο έτος. Οι οικονομίες της Νότιας Ασίας αναμένεται να επεκταθούν κατά 7% το 2022 και 7,4% το 2023, με την Ινδία, να αναπτύσσεται κατά 7,5% φέτος και 8% το επόμενο οικονομικό έτος.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στην περιοχή παραμένει διαχειρίσιμος, αλλά προβλέπεται να ανέλθει στο 3,7% φέτος, πριν μετριαστεί στο 3,1% το 2023.

Αντίστοιχα, η Deutsche Bank, μετά τα ισχυρά στοιχεία του πρώτου τριμήνου, αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στη Νοτιανατολική Ασία στο 5,7% για το 2022. Η ανάπτυξη της Μαλαισίας το πρώτο τρίμηνο του 2022 κινήθηκε με ρυθμό της τάξης του 5%, από 3,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 λόγω της ισχυρής εγχώριας κατανάλωσης και της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Ομοίως, οι Φιλιππίνες σημείωσαν αύξηση του ΑΕΠ 8,3% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η περίπτωση της Ινδίας

Η Nomura προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ινδίας θα αυξηθεί κατά 7,2% το 2022, ενώ θα υποχωρήσει στο 5,4% το 2023. Σύμφωνα με τον δείκτη Nomura India Normalization, ο τομέας των υπηρεσιών είναι ενισχυμένος πάνω από 40 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προ πανδημίας επίπεδο, καθώς η χώρα βλέπει μια ευρεία βελτίωση σε όλους σχεδόν τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης, των επενδύσεων, της βιομηχανίας και του εξωτερικού τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδία που πρωτοστατεί μαζί με την Κίνα, στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία - όπως αποκάλυψε η WSJ- βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαδικασίας, μέσω της οποίας φτάνει στις ΗΠΑ διυλισμένο και «καμουφλαρισμένο» ως προς τη χώρα παραγωγής το προϊόν που αποτελεί βασικό πυλώνα χρηματοδότησης του καθεστώτος Πούτιν.

H Ινδία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, έχει πολλαπλασιάσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αγοράζοντας φθηνότερα από τις τιμές της αγοράς σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 30%. Και μπορεί μεν να είναι και σε αυτή την περίπτωση ακριβό, εν τούτοις, όπως αποκαλύπτεται, έχει τη δυνατότητα μετά τη διύλισή του να το εξάγει ως βενζίνη προς άλλες χώρες, ειδικά προς τις ΗΠΑ.

Φυσικά, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός καλπάζει με τις υψηλές τιμές στην ενέργεια να επαναφέρουν τα σενάρια για μη επίτευξη των προβλέψεων για αποκλιμάκωσή του κατά τους επόμενους μήνες ενώ και η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά. 

Η Moody's εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα βιώσει αρκετά δύσκολα τρίμηνα, με την πιθανότητα ύφεσης να έχει αυξηθεί σημαντικά μέσα στους επόμενους 12 μήνες και το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ, στη σκιά της επιθετικής αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed). 

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 2,9% το 2022, αντί για 3,7%, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή του.

Παράλληλα, η Εurostat αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό του Ιουνίου, με ένα νέο άλμα να είναι πια δεδομένο. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πληθωρισμό τον Μάιο στην Ευρωζώνη στο 8,1%, ενώ σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ισπανικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στην Ισπανία διαμορφώθηκε, στο 10,2% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 37 χρόνια.