Goldman Sachs: Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα
Shutterstock
Shutterstock

Goldman Sachs: Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα

Η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, 12 χρόνια έπειτα από την απώλεια αυτής της σημαντικής πιστοληπτικής αξιολόγησης, σηματοδοτώντας μια απότομη ανατροπή για μια οικονομία που συγκλονίστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης, τονίζει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs.

«Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετική οικονομική ιστορία», δηλώνει ο Φίλιπο Ταντέι, ανώτερος οικονομολόγος για τη Νότια Ευρώπη στη Goldman Sachs, ο οποίος μίλησε για τους παράγοντες που οδηγούν στην οικονομική αναζωογόνηση της Ελλάδας, για το κατά πόσον αυτή η ανάπτυξη είναι βιώσιμη και για το τι σημαίνει για τη χώρα να ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

«Βλέπουμε μια οικονομία που αναπτύσσεται σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ρυθμό ανάπτυξης που αναμένουμε στη ζώνη του ευρώ. Κοιτάζοντας μπροστά μέχρι το 2024, βλέπουμε ότι η διαφορά αυτή υποχωρεί λίγο κάτω από το 2%, αλλά η ελληνική εξακολουθεί να είναι μια οικονομία που αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από τους ομολόγους της. Συν τοις άλλοις, η Ελλάδα βλέπει τον πληθωρισμό να μειώνεται ταχύτερα από τους ομολόγους της. Έτσι σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια πολύ καλή εικόνα για την Ελλάδα», τονίζει ο Ταντέι.  

Ερωτηθείς για το πώς κατάφερε η χώρα να αλλάξει πορεία, ο αξιωματούχος της Goldman Sachs σχολίασε ότι επρόκειτο για μια «αργή και σταδιακή ανάκαμψη». «Μην ξεχνάτε, για την Ελλάδα μιλάμε για μια οικονομία που έχασε περισσότερο από το ένα τρίτο του ΑΕΠ της από την κορύφωσή της έως την πτώση της το 2013. Στη συνέχεια, άρχισε να επανέρχεται σιγά-σιγά, με μερικά χρόνια αργής ανάπτυξης. Αυτό το μέρος της ιστορίας δεν αποτελεί έκπληξη, διότι όταν χάνεις τόσο μεγάλο μέρος του ΑΕΠ σου, η ανάπτυξη θα είναι άπιστη όσον αφορά την ικανότητα μιας χώρας να επενδύει, να παράγει κεφάλαιο και να ενισχύει την παραγωγικότητα. Φυσικά, η Covid επέφερε πλήγμα στις οικονομίες των περισσότερων χωρών, και η Ελλάδα δεν διέφερε».

«Αλλά αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον -και κάπως εκπληκτικό- είναι το τι συνέβη μετά την Covid. Από το 2021, αλλά κυρίως από το 2022 και μετά, το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα ήταν αξιοσημείωτα ισχυρό», επισήμανε ο Ταντέι, σχολιάζοντας πως μια σειρά από παράγοντες, με κυριότερο τον τουρισμό, οδήγησαν την Ελλάδα στην οικονομική ανάκαμψη.

Ερωτηθείς για τις πιθανές συνέπειες από τις επερχόμενες εκλογές, ο Ταντέι σχολίασε: «Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι σημαντικό για την οριστικοποίηση της εφαρμογής του RRF (του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) και τη διασφάλιση της μακροχρόνιας ανάπτυξης μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίου».

«Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις και αναγνωρίζουμε την επιλογή μιας κυβέρνησης συνασπισμού ή ακόμη και άλλων εκλογών. Ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, η δέσμευση για την υποστήριξη του RRF για την προώθηση και τη διευκόλυνση του διαρθρωτικού μετασχηματισμού της οικονομίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να τριπλασιάσει τις δαπάνες του RRF καθ' όλη τη διάρκεια του 2023 και η πειστική υλοποίηση αυτής της δέσμευσης θα αποτελέσει πιθανότατα το τελικό βήμα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα προκειμένου να ανακτήσουν την επενδυτική τους βαθμίδα», σημείωσε.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα γιατί η επενδυτική βαθμίδα είναι σημαντική για την Ελλάδα ο Ταντέι σχολίασε πως «όταν μια χώρα δεν έχει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, δεν αποτελεί επενδυτική επιλογή για διάφορους θεσμικούς επενδυτές, για παράδειγμα για εκείνους που έχουν εντολή να επενδύουν μόνο σε τίτλους επενδυτικής βαθμίδας».

«Έτσι, αν η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός, τότε οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστές, μεταξύ άλλων επενδυτών, μπορούν να παρέμβουν και να αρχίσουν να επενδύουν σε ελληνικούς τίτλους για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Αυτή η αλλαγή θα συμβάλει στην παροχή φθηνότερης και σταθερής χρηματοδότησης για τις μελλοντικές επενδυτικές ανάγκες της χώρας», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Times: Η Ελλάδα στο κατώφλι επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα