Γρίφος με τις αντικειμενικές- Πάει για το 2019 η εξίσωση με τις εμπορικές

Γρίφος με τις αντικειμενικές- Πάει για το 2019 η εξίσωση με τις εμπορικές

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Την μετάθεση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών για το 2019, στην καλύτερη περίπτωση, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών αφού και η ομάδα εργασίας απέτυχε να δώσει, εξαιτίας της έλλειψη στοιχείων, ένα σύστημα που να μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μία τελευταία προσπάθεια συστήνοντας 100 τοπικές επιτροπές (!)σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μήπως και καταφέρουν με τον παλαιό και παραδοσιακό τρόπο να θεσπίσουν νέες τιμές ζώνης σε όλη την Ελλάδα βασιζόμενες στις πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων.

Εάν όμως δεν το κατάφερε η ομάδα εργασίας γιατί να το καταφέρουν οι τοπικές επιτροπές δεδομένου ότι η έλλειψη στοιχείων ισχύει και για αυτές.

Στις 100 τοπικές επιτροπές που θα συσταθούν με στόχο την αναπροσαρμογή 10.000 τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια, θα συμμετέχουν εκτός από στελέχη των εφοριών και μεσιτών, εκτιμητές ακινήτων, στελέχη της ΤτΕ και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Την τελική εισήγησή τους, θα πρέπει να παραδώσουν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο εντός του Δεκεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος του έτους.

Το πιθανότερο πάντως είναι και οι τοπικές επιτροπές να μην καταφέρουν να παραδώσουν πόρισμα. Σε αυτή την περίπτωση το οικονομικό επιτελείο θα αναγκασθεί να ζητήσει για μία ακόμη φορά, τη μετάθεση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών για το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της οριζόντιας μείωσης των αντικειμενικών αξιών υπό το φόβο των προσφυγών από πολίτες, όπως και έγινε το 2016 με αποτέλεσμα σε έξι περιοχές της χώρας να ακυρωθούν οι αξίες που είχαν προσδιοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί του χώρου στην παρούσα στιγμή οι αντικειμενικές είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Επισημαίνουν πάντως ότι κατά μέσο όρο οι αντικειμενικές αξίες είναι μειωμένες έως και 40% από τις πραγματικές. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις αγοραπωλησιών όπου η τιμή πώλησης ήταν κατά 70% κάτω από την αντικειμενική τους αξία Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων τα οποία δείχνουν την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, όπως επίσης και την αδυναμία υπολογισμού της τιμής ζώνης ανα περιοχή. Για παράδειγμα στο Δήμο Μοσχάτου στις 10 Απριλίου 2017 πωλήθηκε ακίνητο 90 τ.μ. τρίτου ορίου κατασκευής 1975 έναντι 25.000 ευρώ. Η τιμή ζώνης για το εν λόγω ακίνητο ανέρχεται στα 1.100 ευρώ ανά τ.μ. Δηλαδή η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι περίπου στα 99.000 ευρώ. Επίσης διαμέρισμα στην ίδια περιοχή 108,70 τ.μ. του 1982 πωλήθηκε έναντι 65.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται στα 119.570 ευρώ.