Guardian: Συμβιβασμός στις 20 Φεβρουαρίου ή το Grexit επανέρχεται δυναμικά

Guardian: Συμβιβασμός στις 20 Φεβρουαρίου ή το Grexit επανέρχεται δυναμικά

Τρεις εβδομάδες προθεσμία έχει η ελληνική κυβέρνηση για να λύσει το αδιέξοδο που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές διαφορετικά το ζήτημα της κρίσης χρέους θα επανέλθει δριμύτερο, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει ο Guardian.

“Αντιμέτωπος με το δίλημμα επιπρόσθετη λιτότητα ή πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξέτασε τις επιλογές του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύραικου”, αναφέρει ο Guardian.

Ο φόβος για ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα στο πιο αδύναμο κράτος μέλος της Ευρώπης εντείνεται καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε πως το χρέος της Ελλάδας μπορεί να ξαναγίνει “εκρηκτικό” έως το 2030.

“Είναι κρίσιμο να υπάρξει ένας συμβιβασμός” αναφέρει ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημειώνοντας πως οι εκλογικές διαδικασίες στην Ευρώπη θα κάνουν την κατάσταση στην Ελλάδα μόνο χειρότερη.

“Αν οι διαπραγματεύσεις, δεν καταλήξουν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου (όταν θα ξανασυναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών) μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια καταστροφική πολιτική αναταραχή, γεγονός που θα επαναφέρει το σενάριο του Grexit”.

Βασική διαφωνία μεταξύ των δανειστών παραμένει η ικανότητα της Αθήνας να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Χωρίς νομοθέτηση άλλων περικοπών σε συντάξεις και αυξήσεις στη φορολογία, το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Στη συνάντηση των υπουργών την περασμένη Πέμπτη, η Αθήνα βρέθηκε απομονωμένη, καθώς ακόμα και η υποστηρικτική Κομισιόν δεν έσπευσε να την υπερασπιστεί.

“Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας μοιάζει ζοφερό. Σε μια εκτίμηση που βασίζεται σε ένα αρκετά καταστροφικό σενάριο - που μπορεί κάλλιστα να επικρατήσει - το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι ακόμη και αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και επιβληθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης του χρέους, το χρέος της Αθήνας είναι “καταδικασμένο να γίνει εκρηκτικό”.

“Οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι”, δήλωσε ο Γιώργος Παγουλάτος καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

“Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, θα χτυπήσει το καμπανάκι του εκλογικού ημερολογίου της Ευρώπης και θα παγώσει τις συνομιλίες μέχρι τον Μάιο, οπότε και θα είναι πολύ αργά”, συμπλήρωσε.