H αποχαιρετιστήρια επιστολή του ΔΝΤ, εγκαινιάζει τη νέα συνεργασία με την Ελλάδα

H αποχαιρετιστήρια επιστολή του ΔΝΤ, εγκαινιάζει τη νέα συνεργασία με την Ελλάδα

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Ιστορική μέρα η σημερινή. Έχουν περάσει 2.910 μέρες από την αποφράδα εκείνη μέρα που η Ελλάδα ζήτησε τη βοήθεια και τα λεφτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επειδή ουδείς άλλος ήταν διαθέσιμος να την δανείσει.

Σήμερα - μετά από 97 ολόκληρους μήνες - η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, αφού συναντήθηκε για μία τελευταία φορά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο γραφείο του στον 6ο όροφο της οδού Νίκης και όχι σαν παράνομο ερωτευμένο ζευγαράκι στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο, δημοσιοποιεί την «καταληκτική της δήλωση» (concluding statement) όσον αφορά το τρίτο Ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης (3rd Bail Out Program).

H σημερινή δήλωση του Πήτερ Ντόλμαν δεν είναι το τελικό κείμενο της έκθεσης, με βάση το άρθρο 4. Η τελική έκθεση -μαζί με την πολυαναμενόμενη DSA εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του Χρέους-, θα δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη Ιουλίου, αφού πρώτα συνεδριάσει και την εγκρίνει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Η σημερινή ολιγόλογη ανακοίνωση θα είναι ωστόσο ενδεικτική του κλίματος που δημιούργησε ο συμβιβασμός του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση του ΔΝΤ θα επικεντρωθεί κυρίως στη ρήτρα «μη αναστρεψιμότητας των ήδη εφαρμοζόμενων μεταρρυθμίσεων», στις αποκρατικοποιήσεις και στην απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων.

 Αυτοί άλλωστε θα είναι οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί ο μετα-μνημονιακός εποπτικός ρόλος του ΔΝΤ αφού για τα δημοσιονομικά θα είναι κυρίως υπεύθυνη η Κομισιόν και για το τραπεζικό σύστημα η ΕΚΤ, με κρίσιμο ωστόσο τον ρόλο του ΔΝΤ.

Για να ολοκληρωθεί η μελέτη και να δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΔΝΤ, τα στελέχη του επισκέφθηκαν την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά  και το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συλλέξουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη των «κόκκινων δανείων», τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τις δαπάνες για συντάξεις, την είσπραξη φόρων και φυσικά -για το μεγάλο θέμα των επόμενων 6 μηνών- την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος με ότι αυτή συνεπάγεται για την περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Η τελευταία έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την Ελλάδα είχε δημοσιοποιηθεί πριν 16 μήνες στις 7 Φεβρουαρίου 2017. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι των αξιολογήσεων και των διαπραγματεύσεων.

Με την σημερινή ανακοίνωση-περίληψη της αναμενόμενης έκθεσης τελειώνει η Μνημονιακή Εποπτεία του ΔΝΤ και εγκαινιάζεται η Μετα-Μνημονιακή περίοδος που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2022.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν πολύ απασχολημένος τις τελευταίες μέρες για να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στα στελέχη του ΔΝΤ. Γι' αυτό δεν είχε χρόνο να πάει στο Ζάππειο να πανηγυρίσει για το «τέλος των Μνημονίων» φορώντας κόκκινη γραβάτα….