H Bundesbank επιθυμεί ενισχυμένο εποπτικό ρόλο του ESM

H Bundesbank επιθυμεί ενισχυμένο εποπτικό ρόλο του ESM

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), το ταμείο διάσωσης χωρών της ευρωζώνης, θα πρέπει να θέτει τους όρους των μελλοντικών πακέτων διάσωσης και να επιφορτιστεί με την επιβολή δημοσιονομικών κανόνων, αναλαμβάνοντας ορισμένα από τα καθήκοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), οπως μετέδωσε το Reuters. 

Η Γερμανία επιθυμεί ήδη να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στα χρήματα που δαπανώνται για τις ασθενέστερες οικονομίες της Ευρώπης - ένα ευαίσθητο θέμα στη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ταμείου.

Η Bundesbank θα ήθελε το ESM να εκτιμά τις οικονομικές προοπτικές των χωρών που υποβάλλουν αίτημα για σχέδιο διάσωσης και να προσδιορίζει τις οικονομικές τους ανάγκες.

«Η εφαρμογή του προγράμματος θα μπορούσε να παρακολουθείται και από τον ESM στο μέλλον», αναφέρει σε έκθεσή της τον Ιούλιο η Bundesbank.

Ο ESM δημιουργήθηκε το 2012 ως ένα ταμείο - «τείχος προστασίας» που θα δανείζει χρήματα σε χώρες των οποίων οι οικονομίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, εφόσον αυτό γινόταν δεκτό υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Το ταμείο έχει χορηγήσει δάνεια σε υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Ωστόσο, οι όροι των διασώσεων μέχρι στιγμής έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τρεις θεσμούς, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο παρακολουθεί επίσης την πρόοδο της εκάστοτε χώρας.

Η Bundesbank δήλωσε ότι ένας ενισχυμένος ESM θα μπορούσε επίσης να αναλάβει το ρόλο «ανεξάρτητης φορολογικής αρχής» της ευρωζώνης, υπεύθυνος για την αξιολόγηση των οικονομικών εξελίξεων και τη συμμόρφωση με τους κανόνες προϋπολογισμού.

ESM: Η δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης δεν είναι αποτελεσματική

Παρά τις προσπάθειες που έκανε τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη να βελτιώσει τη δημοσιονομική διακυβέρνηση στο επίπεδο της Ευρωζώνης, «η πολυπλοκότητα των κανόνων και η πολιτικοποιημένη διαδικασία λήψης αποφάσεων εμποδίζουν την αποτελεσματικότητα του συνολικού πλαισίου», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ.

Σε ομιλία που έκανε σε συνέδριο για τη δημοσιονομική πολιτική, ο Στράουχ τόνισε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωζώνης έγιναν υπερβολικά πολύπλοκοι με τις αλλαγές που έγιναν μετά την κρίση.

Το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να στηριχθεί σε ισχυρούς θεσμούς που θα διασφαλίζουν τη μη πολιτικοποιημένη εφαρμογή τους, σημείωσε ο αξιωματούχος τους ESM, επαναλαμβάνοντας τη φράση του Von Hagen ότι «είναι ψευδαίσθηση η αντίληψη ότι μία ομάδα ανεξάρτητων κρατών, που διαφέρουν ριζικά ως προς τα πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά τους, μπορεί να κυβερνηθούν μέσα από ένα πλέγμα στατιστικών και αριθμητικών κανόνων».

Το κενό που υπάρχει σήμερα, είπε, θα μπορούσε να καλυφθεί στο μέλλον από το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (EFB), αλλά με αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με αυτές που έχει σήμερα. Συγκεκριμένα, όπως είπε, το EFB θα πρέπει: α) να έχει πρόσβαση και να ελέγχει τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, β) να είναι πολιτικά ανεξάρτητο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις, γ) να κάνει εισηγήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών για το υπερβολικό έλλειμμα και τις δημοσιονομικές πολιτικές χωρών - μελών και να προειδοποιεί έγκαιρα, σε περίπτωση αποκλίσεων από το πρόγραμμα σταθερότητας και σύγκλισης, και δ) να καταρτίζει μελέτες για σχετικά θέματα και να τις ανακοινώνει δημόσια.

Ο Στράουχ θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανόν να έχει περισσότερο πολιτικό ρόλο στο μέλλον, κάτι που δεν θα την κάνει κατάλληλη για φύλακα της Συμφωνίας της ΕΕ. «Αν η Κομισιόν γίνει πιο πολιτική, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF)», το οποίο, σε αντιστοιχία με το ΔΝΤ, θα έχει την εποπτεία στα δημοσιονομικά θέματα με την κατάλληλη τεχνογνωσία, σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ