H επιστροφή του γίγαντα σε μια νέα χρυσή εποχή

H επιστροφή του γίγαντα σε μια νέα χρυσή εποχή

Οι Τιτάνες ήταν φυλή υπερφυσικών όντων στην αρχαία ελληνική μυθολογία, αποτελούμενη από ισχυρές θεότητες που γεννήθηκαν από τη Γαία και τον Ουρανό και κυβέρνησαν την περίοδο της Χρυσής Εποχής. Ο εισηγμένος στο Euronext βιομηχανικός Τιτάνας πέρασε από αρκετά στάδια για να φθάσει σε ένα μέγεθος αντάξιο του ονόματός του. Ο όμιλος βρέθηκε απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις σε βασικές του αγορές (Ελλάδα, Αίγυπτος, Τουρκία) και παρά την πίεση που δέχθηκε από τον ανταγωνισμό φαίνεται ότι βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο που δικαιολογεί εκ νέου το επενδυτικό ενδιαφέρον της αγοράς. Ο όμιλος κατάφερε να αποφύγει την παρακμή χάρις την επένδυση στην Αμερική η οποία, παρά το αρχικά δύσκολο ξεκίνημα, έφθασε πλέον να αποτελεί πάνω από το 60% του κύκλου εργασιών και των λειτουργικών του κερδών.

Όλα τα παραπάνω αποτυπώθηκαν στο εξάμηνο που πέρασε για το οποίο η εταιρεία είχε σταθερά προϊδεάσει, δίνοντας τακτικές μηνιαίες αναφορές για την εξέλιξη της ζήτησης των προϊόντων της. Η τακτική παρουσία στην οθόνη των νέων εξυπηρετούσε αφενός τη διαχείριση της εξέλιξης της πανδημίας στις ομολογουμένως δύσκολες γεωγραφικές ζώνες όπου επιχειρεί η εταιρεία και οι οποίες κάθε άλλο παρά ανεπηρέαστες οικονομικά είναι από την έκβαση της πανδημίας (HΠΑ, Τουρκία, Βραζιλία, Βαλκάνια).

Ο τζίρος το εξάμηνο διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε σχεδόν γραμμικά και στους όγκους πωλήσεων οι οποίοι παρουσιάζουν οριακές μεταβολές ανά προϊόν. Το σημείο αναφοράς στα αποτελέσματα παραμένει η αγορά της Αμερικής, όπου πραγματοποιείται άνω του 65% του κύκλου εργασιών και των λειτουργικών κερδών. Το κόστος καυσίμων βοήθησε στο να διατηρηθούν τα περιθώρια του ομίλου σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ για πρώτη φορά ύστερα από αρκετές χρήσεις η Αίγυπτος πέρασε σε λειτουργική κερδοφορία από το β’ τρίμηνο. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 69 εκατ. ευρώ και ήταν υψηλότερες κατά 14,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι ταμειακές ροές ευνοήθηκαν από τα υψηλότερα επίπεδα των λειτουργικών κερδών, τη μείωση των επενδυτικών δαπανών και τον περιορισμό των απαιτούμενων κεφαλαίων κίνησης. Συνέπεια των ανωτέρω ήταν ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου να μειωθεί κατά 27,8 σε σύγκριση με το τέλος του 2019, υποχωρώντας στα 807,9 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, φθάνοντας τα 240 εκατ. ευρώ.

Από τις 19 Μαρτίου 2020 τρέχει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών για την απόκτηση έως ενός εκατομμυρίου μετοχών της TCI και συνολικού ανώτατου ποσού 10 εκατ. ευρώ -αποκτήθηκαν 786.278 μετοχές συνολικής αξίας €8.811.922. Στις 30 Ιουνίου 2020, ο Ομιλος κατείχε συνολικά 5.555.674 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν 6,74% του μετοχικού κεφαλαίου της TCI.

Η αποτίμηση του ομίλου επηρεάστηκε δραματικά από την έξοδο της μετοχής από τον δείκτη της Morgan Stanley. Οι εκροές στην εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του Μαΐου είχαν εκτιμηθεί σε 2,5 εκατ. μετοχές, μέγεθος που αποδείχθηκε ότι υποεκτιμούσε την τελική προσφορά μετοχών την τελευταία ημέρα συναλλαγών πριν την έξοδο από τους δείκτες. Από τις 29 Μαΐου και μετά η μετοχή δεν έχει καταφέρει να απομακρυνθεί από τα επίπεδα που άλλαξαν χέρια περίπου 3,7 εκατ. μετοχές, ένδειξη της μη ομαλής απορρόφησης από αντίστοιχα ισχυρά θεσμικά χέρια.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση των αποτιμήσεων με άλλες αντίστοιχες τσιμεντοβιομηχανίες του εξωτερικού, με μια πρώτη ματιά η μετοχή διαπραγματεύεται σε μια ευθεία σχέση με τον κλαδικό μέσο όρο. Ωστόσο, ιστορικά ο κλάδος αλλά και η μετοχή της Τιτάν διαπραγματεύονταν σε πολλαπλασιαστές λειτουργικών κερδών προς την επιχειρηματική αξία της μετοχής 8 φορές, υποδηλώνοντας ανοδικό περιθώριο 20%-25% από τα τρέχοντα επίπεδα. Η σχετική αποτίμηση ενδεχομένως να αποτελεί τον πρώτο άμεσο στόχο της μετοχής. Μετά θα αναλάβουν δράση τα κέρδη και τα μερίσματα για τα οποία η εταιρεία έχει δεσμευθεί ότι θα διανείμει 120 εκατ. ευρώ στους μετόχους τα επόμενα τρία χρόνια.

Ύστερα από αρκετά τρίμηνα αδυναμίας, ο όμιλος φαίνεται να ξαναμπαίνει σε τροχιά σημαντικής αύξησης κερδών. Η Τιτάν έχει να επιδείξει σοβαρά μεγέθη κερδοφορίας από το 2016, όταν είχε εμφανίσει τελική γραμμή 126 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 278,6 εκατ. ευρώ. Η σταδιακή αλλαγή που παρατηρείται στη δυναμική της συνεισφοράς των γεωγραφικών ζωνών ενδεχομένως να αποτελεί κλειδί για την επιστροφή σε επίπεδα κερδοφορίας που δικαιολογούν πολύ υψηλότερα επίπεδα αποτίμησης. Αρκεί η κανονικότητα να είναι συνεπής με το ραντεβού της το επόμενο καλοκαίρι.

On the spot

Τα ήσυχα βράδια του Αυγούστου, ή για να είμαστε πιο ακριβείς «οι ήσυχες συνεδριάσεις του Αυγούστου». Η στατιστική δείχνει ότι τα τελευταία 10 χρόνια οι συναλλαγές τον Αύγουστο πέφτουν 35% σε σχέση με τον μέσο ημερήσιο τζίρο της χρονιάς και ουδέποτε παρουσιάζουν έξαρση πάνω από το τρέχον μέγεθος των ημερήσιων συναλλαγών. Με εξαίρεση το πολύ ένδοξο 1999 και το επίσης ένδοξο 2003, ο Αύγουστος κινείται κάτω από τον μέσο όρο της χρονιάς αντανακλώντας τη μείωση του ενδιαφέροντος λόγω των καλοκαιρινών διακοπών αλλά και της σχετικά περιορισμένης ειδησεογραφίας. Πέρυσι, ο MSCI βοήθησε να κρατηθεί ο μήνας στα επίπεδα του μ.ό. της χρονιάς (98%), ενώ ο χειρότερος Αύγουστος της σύγχρονης ηλεκτρονικής ιστορίας του Χ.Α. ήταν αυτός του 2012 με μέσο όρο συναλλαγών 21,9 εκατ. ευρώ (42% του ετήσιου μ.ό.). Μάλιστα στις 14 Αυγούστου του 2012 σημειώθηκε η συνεδρίαση με τη χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων 20 ετών, με 9,4 εκατ. ευρώ. Με οδηγό τον μέσο όρο της δεκαετίας (65%) ο φετινός Αύγουστος οδεύει προς τα 45,5 εκατ. ευρώ. Φέτος από ό,τι φαίνεται ο MSCI δεν θα έχει αλλαγές που θα σώσουν την παρτίδα έστω και την τελευταία στιγμή, η κεφαλαιοποίηση παίζει μεταξύ 42 και 44 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από τον Αύγουστο του 2012. Σε ό,τι αφορά την απόδοση του μήνα, τα τελευταία 20 χρόνια η εικόνα είναι μοιρασμένη στη μέση με 10 θετικά και 10 αρνητικά κλεισίματα. Η δημοσίευση της σχετικής λίστας των τριμηνιαίων αλλαγών του MSCI αναμένεται το βράδυ της 12ης Αυγούστου.

Ατζέντα: Οι νέες μετοχές του ΟΠΑΠ που προέκυψαν από την επιλογή επανεπένδυσης του μερίσματος θα ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευσή τους στις 11 Αυγούστου. Η τιμή έκδοσης των μετοχών ήταν τα 7,91 ευρώ, ενώ οι προηγούμενες τιμές έκδοσης μετοχών από επανεπένδυση μερισμάτων ήταν τα 11,26 και 9,56 ευρώ ανά μετοχή

Αποτελέσματα: Αισίως οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του εξαμήνου έχουν ξεκινήσει και στην Ελλάδα, ωστόσο για το τι θα πρέπει να περιμένουμε μας προϊδεάζει ο πίνακας των εξαγωγών για το 5μηνο του 2020 που αναρτήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κλάδος των καυσίμων και των πρώτων υλών έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση με μειώσεις που αντιστοιχούν στο 39,8% και 27,5%. Στον αντίποδα τα τρόφιμα και χημικά παρουσιάζουν μια πολύ αξιόλογη θετική μεταβολή, αποτέλεσμα των αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Επισημαίνεται ότι κάτω από τον όρο «χημικά» περιλαμβάνονται τα φάρμακα και τα αντισηπτικά/απολυμαντικά προϊόντα. Η χώρα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αρνητική μεταβολή στις εισαγωγές της με την Ελλάδα ήταν ο Λίβανος (-56,3%), ενώ η καλύτερη η Γαλλία με +28,6%. Η Γαλλία έχει και τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή σε απόλυτα νούμερα (620 εκατ. από 482 εκατ. ευρώ), ενώ η Ιταλία τη χειρότερη με απώλειες εξαγωγών της τάξης των 220 εκατ. ευρώ. Η Τουρκία, η οποία είναι από τις σημαντικότερες χώρες εκτός Ε.Ε., παρουσιάζει μείωση 25% στα 550 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.

Ενέργεια: Το συνολικό εγκατεστημένο δυναμικό σε ανεμογεννήτριες αυξήθηκε κατά 8% στα 287,3 MW το πρώτο εξάμηνο, φθάνοντας τα 3,884 ΜW. Ο αριθμός των ανεμογεννητριών που εγκαταστάθηκαν το πρώτο εξάμηνο έφθασε τις 110. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή οδηγεί την κούρσα με 585,9 MW (15,1%), ακολουθεί η Ελλάκτωρ με 482,3 MW και τρίτη είναι η ιταλική Enel με 352,7 MW. Οι ανεμογεννήτριες στις οποίες οι κατασκευαστές των πάρκων δείχνουν τη μεγαλύτερη προτίμηση είναι Vestas με χώρα προέλευσης τη Δανία και μερίδιο εγχώριας αγοράς 46,3%. Σε άλλα αξιοσημείωτα που παρατηρήθηκαν το α’ εξάμηνο στον χώρο είναι η αύξηση του δυναμικού της Motor Oil, η οποία έφθασε σε επίπεδο ΑΠΕ τα 60 MW σε άδειες και εγκατεστημένα έργα, καθώς και η εξασφάλιση άδειας για φωτοβολταϊκό πάρκο 10 MW από τη
Βιοκαρπέτ. Η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εσχάτως σημειώνει νέα ιστορικά υψηλά για όσους δεν έχουν πειστεί ακόμα για τη δυναμική του κλάδου και τον αντίκτυπο που έχει σε επενδυτικά κεφάλαια που κοιτάνε μακριά.

Stock Options: Υστερα από αρκετά χρόνια, οι τράπεζες υλοποιούν πρόγραμμα έκδοσης μετοχών με δικαιώματα προαίρεσης υπέρ των στελεχών τους με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Σύμφωνα με τις αποφάσεις των πρόσφατων Γενικών Συνελεύσεων, η Alpha Bank προτίθεται να εκδώσει 23,15 εκατ. νέες μετοχές (1,5% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου) με τιμή έκδοσης 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Η Eurobank έχει πάρει απόφαση έκδοσης έως 55,64 εκατ. μετοχών με τιμή έκδοσης 0,23 ευρώ ανά μετοχή. Η χαμηλή τιμή έκδοσης έδωσε τροφή για γκρίνια μεταξύ των μετόχων, ωστόσο η έκδοση των νέων μετοχών αφορά το 2021.

Παπουτσάνης: Αυτό που είδαμε το α’ εξάμηνο (ρεκόρ κερδών όλων των εποχών) δεν είναι παρά μια μικρή επίδειξη της δυναμικής που έρχεται. Τα καλά μεγέθη οδήγησαν σε νέα διανομή επιστροφής κεφαλαίου (2 λεπτά), την οποία οι μέτοχοι θα εισπράξουν στις 8 Σεπτεμβρίου. Νέες δουλειές καθ' οδόν που θα αλλάξουν τελείως το κομμάτι των επαναλαμβανόμενων εσόδων ακούγονται εντόνως ότι βρίσκονται σε στάδιο υπογραφής.
Στο επόμενο φύλλο: Περισσότερα από τον ΟΤΕ και την Coca Cola και τι έδειξε η τρίμηνη αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο του σαββατοκύριακου 8-9 Αυγούστου.