H Goldman Sachs βάζει πόδι στην Ευρώπη, εξαγοράζει τον βραχίονα διαχείρισης της ΝΝ για $2 δισ.

H Goldman Sachs βάζει πόδι στην Ευρώπη, εξαγοράζει τον βραχίονα διαχείρισης της ΝΝ για $2 δισ.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs κλείδωσε συμφωνία εξαγοράς του βραχίονα asset management του ολλανδικού ασφαλιστικού ομίλου NN για 1,7 δισ. ευρώ, προβαίνοντας στη μεγαλύτερη εξαγορά από τότε που ανέλαβε επικεφαλής ο Ντέηβιντι Σόλομον το 2018.

Η κίνηση αποτελεί μέρος της στρατηγικής του διευθύνοντος συμβούλου της Goldman να μειώσει την εξάρτηση των εσόδων και της κερδοφορίας του ομίλου από το trading και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχει στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής. Η μεγάλη τράπεζα της Wall Street στοχεύει να αναπτυχθεί περαιτέρω στη διαχείριση πλούτου και να επεκτείνει την παρουσία της σε περιοχές εκτός των ΗΠΑ.

«Η εξαγορά αυτή μας επιτρέπει να επιταχύνουμε τη στρατηγική ανάπτυξης μας και να διευρύνουμε την πλατφόρμα του asset management”, δήλωσε ο Σόλομον.

Η NN Investment Partners (ΝΝΙΡ) διαχειρίζεται ενεργητικό $335 δισ. και η εξαγορά της θα διπλασιάσει το σύνολο του ενεργητικού που διαχειρίζεται η Goldman Sachs στην Ευρώπη πάνω από τα $600 δισ. Με βάση τη συμφωνία οι 900 εργαζόμενοι της ΝΝΙΡ θα είναι πλέον προσωπικό της Goldman Sachs και η Ολλανδία θα γίνει σημαντικός κόμβος των ευρωπαικών δραστηριοτήτων της.

Η Goldman σχεδιάζει να συγχωνεύσει την ΝΝΙΡ με τον δικό της βραχίονα διαχείρισης περιουσίας ώστε να κερδίσει πρόσβαση σε μια μεγαλύτερη λίμνη θεσμικών και ιδιωτών πελατών στην Ευρώπη και να εμπλουτίσει τα προιόντα που θα προσφέρει για επενδύσεις στις ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές, σε τίτλους σταθερού εισοδήματος και στα λεγόμενα πράσινα ομόλογα. Παγκοσμίως η Goldman Sachs Asset Management διαχειρίζεται $2,3 τρισ. ενεργητικού.

Η εξαγορά της Goldman έρχεται να προστεθεί σε άλλες παρόμοιες κινήσεις μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στην Ολλανδία μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαική Ενωση, παρόλο που η έδρα της NNIP βρίσκεται στη Χάγη και όχι στο Αμστερνταμ που είναι το χρηματοοικονομικό κέντρο της χώρας.

Με βάση τη συμφωνία, ο ασφαλιστικός όμιλος ΝΝ που είναι ο μεγαλύτερος της Ολλανδίας δεν θα αποσύρει το χαρτοφυλάκιο $190 δισ. ασφαλιστικού ενεργητικού που διαχειρίζεται η NNIP.

«Η συνδυασμένη εμπειρία στο χώρο των επενδύσεων και η κλίμακα θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες που θα παρέχει η NN Investment Partners στους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου ΝΝ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της NN David Knibbe.

Τα έσοδα από την πώληση της ΝΝΙΡ θα βελτιώσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες του ασφαλιστικού ομίλου NN και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξαγορές η για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους του ομίλου.

Δεδομένης της ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου ΝΝ που επαρκεί για να χρηματοδοτήσει ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης αλλά και της έλλειψης στόχων για συγχώνευση η εξαγορά, το ενδεχόμενο να επιστραφεί πλεονάζον κεφάλαιο στους μετόχους του τα επόμενα χρόνια είναι προφανές, εκτιμά η Credit Suisse σε έκθεσή της μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, σχολιάζοντας οτι το τίμημα που συμφώνησε να πληρώσει η Goldman ήταν υψηλότερο από τα 1,5 δισ. ευρώ που ανέμενε η ελβετική επενδυτική τράπεζα.

Η μετοχή του ομίλου ΝΝ υποχώρησε 1,1% αλλά έχει σημειώσει άνοδο 23% από την αρχή του 2021.

Η θυγατρική NNIP είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών ασφαλιστικών ομίλων και εταιρειών διαχείρισης περιουσίας με τη γερμανική DWS, θυγατρικής της Deutsche Bank, να θεωρείται φαβορί για ένα ντηλ.

Η DWS έβλεπε περιθώριο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης από μια εξαγορά της ΝΝΙΡ αλλά η προτεραιότητα του πωλητή ήταν να μεγιστοποιήσει το τίμημα. H DWS δεν προτίθετο να ανταγωνιστεί τη Goldman Sachs στη τιμή και προτιμούσε να πωλήσει μερίδιο της στον όμιλο ΝΝ ώστε να ευθυγραμιστούν τα συμφέροντα και των δύο στο σχέδιο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του asset management. Ενας άλλος υποψήφιος αγοραστής ήταν η γαλλική BNP Paribas.

H Ευρώπη διαθέτει μια βαθιά λίμνη αποταμίευσης αλλά ο χώρος της διαχείρισης χρήματος όλο και περισσότερο διασπάται ανάμεσα σε εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης, τους λεγόμενους boutique asset managers, και στους πολύ μεγάλους παίκτες που έχουν την κλίμακα που τους επιτρέπει να διατηρούν τα κόστη χαμηλά.

Αυτό δημιουργεί πίεση στους παίκτες μεσαίου μεγέθους όπως την ΝΝΙΡ που ανταγωνίζονται για ενεργητικό με βάση την απόδοση που πετυχαίνουν η τα χαμηλά έξοδα διαχείρισης που χρεώνουν στους πελάτες.

Η ίδια λογική επικράτησε και στην εξαγορά της Lyxor Asset Management, θυγατρικής της Societe Generale, από τη γαλλική εταιρεία διαχείρισης Amundi τον Απρίλιο για 825 εκατ. ευρώ. Η Amundi είναι από τις λίγες εταιρείες διαχείρισης στην Ευρώπη με ενργητικό υπό διαχείριση άνω των $2 τρισ.