Το Χ.Α. «ξορκίζει» τις νέες εισαγωγές με την επιστροφή της Chipita

Το Χ.Α. «ξορκίζει» τις νέες εισαγωγές με την επιστροφή της Chipita

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με την εμφατική επιστροφή ενός από τους πλέον διεθνοποιημένους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου η διοίκηση του Χ.Α. θα προσπαθήσει να «ξορκίσει» την... γκίνια σ'' ότι αφορά τις νέες εισαγωγές, που εδώ και χρόνια, έχουν εκλείψει εντελώς από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Ο λόγος για την Chipita η οποία εδώ και καιρό βρίσκεται σε διαδικασία ετοιμασίας διπλής εισαγωγής, τόσο σε μεγάλη ξένη αγορά (μάλλον στο Λονδίνο), όσο και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Μετά από μια μεγάλη περίοδο «ξηρασίας» για το ελληνικό χρηματιστήριο, μια εισαγωγή ενός τόσο μεγάλου και διεθνοποιημένου ομίλου, θα αναβαθμίσει το status quo της αγοράς και θα ταράξει θετικά όλο το σύστημα.

Άλλωστε, η αγορά εδώ και χρόνια βλέπει την αντιστροφή της... οργιώδους, άναρχης έως και στρεβλής «ανάπτυξης» της δεκαετίας του 2000, καθώς από τις αθρόες εισαγωγές εταιρειών (συχνά) αμφίβολης επιχειρηματικής υπόστασης, έφτασε στο άλλο άκρο, μηδενικών εισαγωγών αλλά και σημαντικών αποχωρήσεων.

Οι διαδικασίες για την εισαγωγή της Chipita στο X.A. ετοιμάζονται ενώ στόχος είναι – αν δεν προκύψουν δυσκολίες και αν το κλίμα στην αγορά το ευνοήσει – το project της... επιστροφής να γίνει έως το καλοκαίρι.

Το Χ.Α. θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου τις δημόσιες εγγραφές

Εδώ και χρόνια, από το Χ.Α. μόνο αποχωρούν επιχειρήσεις και μάλιστα καλές ορισμένες, ενώ δεν υπάρχουν στο ελάχιστον αντίστοιχες προσθήκες. Μοιραία, από τις 350 εισηγμένες των αρχών της δεκαετίας του 2000, έχουμε φτάσει στις 210 περίπου εισηγμένες, πολλές εκ των οποίων είναι... ανενεργές χρηματιστηριακά.

Οι μόνες εταιρείες – που λόγω ειδικού καθεστώτος – εισάγονται πλέον στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι όσες δραστηριοποιούνται στις επενδύσεις ακίνητης περιουσίας, οι ΑΕΕΑΠ. Τελευταία (τέτοια) εισαγωγή ήταν της Intercontinental AEEAΠ που εισήχθη τον Αύγουστο του 2016.

Θυμίζουμε ότι τελευταία (κανονική) εισαγωγή στο Χ.Α. ήταν της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος τον Ιούλιο του 2014, δηλαδή τριάμισι και πλέον χρόνια πριν, ενώ η Εθνική Πανγαία εισήλθε στις 30 Δεκεμβρίου του 2015 μέσω της συνένωσής της με τη MIG Real Estate που είχε εισαχθεί στις 23 Ιουλίου του 2009!

Πριν από τη MIG Real Estate, τελευταία εισαγωγή ήταν η Pasal Development, επίσης δραστηριοποιούμενη στην ακίνητη περιουσία, που εισήχθη στις 4 Ιανουαρίου 2008! Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την εισαγωγή της MIG Real Estate το 2009, πέρασαν σχεδόν πέντε χρόνια για να γίνει νέα εισαγωγή, αυτής της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος.

Παλιά η σχέση της Chipita με το ελληνικό χρηματιστήριο

Η σχέση της Chipita με το ελληνικό χρηματιστήριο χρονολογείται από το 1994, όταν και εισήλθε στην τότε Παράλληλη Αγορά, ως μια μικρή επιχείρηση. Έκτοτε και στις επόμενες δύο δεκαετίες, γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, διεθνοποιήθηκε όσο ελάχιστοι ελληνικοί όμιλοι, ανέπτυξε πολλά νέα προϊόντα με εξαγωγές πλέον σε πάρα πολλές αγορές.

Πλέον, ο όμιλος Chipita είναι από τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων στην Ευρώπη αλλά και τους πιο γοργά αναπτυσσόμενους. Διαθέτει δίκτυο 11 εργοστασίων σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, με 38 γραμμές παραγωγής, ενώ μέσω κοινοπραξιών συμμετέχει σε άλλα έξι σε διάφορες χώρες. Τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε 67 χώρες, με καταναλωτικό... εκτόπισμα περίπου 1 δισ. κόσμο!

Είναι τόσο μεγάλη η επέκταση της Chipita και τόσο μικρή η ελληνική αγορά, που πλέον μόνο το 15% των εσόδων έρχεται από τη χώρα μας και το υπόλοιπο 85% από το εξωτερικό.

H Chipita είναι από τις πλέον κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις – ασχέτως κλάδου – καθώς το 2015 με κύκλο εργασιών 388,9 εκατ. ευρώ, έναντι 357,7 εκατ. ευρώ το 2014, έχοντας καθαρά κέρδη 62,7 εκατ. ευρώ! Ο κύκλος εργασιών του ομίλου εκτιμάται πως παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά τη διάρκεια του 2016, με αντίστοιχη πορεία και για την κερδοφορία.

Σε πρόσφατο δημοσίευμά του, το πρακτορείο Bloomberg έκανε λόγο ότι η δημόσια προσφορά (ΙPO) της Chipita (για Λονδίνο αναφέρονταν) αναμένεται να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων του 2018. Μάλιστα, επικαλούμενο πηγές ανέφερε πως η αποτίμηση της ελληνικής βιομηχανίας εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει σε περίπου 1 δισ. ευρώ!