Χρ. Σταϊκούρας: Εφικτή η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα

Χρ. Σταϊκούρας: Εφικτή η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα

Την ανάγκη να επικαιροποιηθεί η μεθοδολογία προσδιορισμού του πιστωτικού κινδύνου, με βάση την οποία έγιναν τα σενάρια ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους και συμφωνήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, επισημαίνει σε συνέντευξή του ο Χρ. Σταϊκούρας, τονίζοντας πως αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας, «από την οποία προκύπτει και η δυνατότητα περιορισμού του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων με δομημένο, μόνιμο και όχι συγκυριακό τρόπο».

Σε συνέντευξή του στο Capital.gr o κ. Σταϊκούρας, πέρα από τη συνολική αλλαγή του στόχου των πλεονασμάτων, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και για άμεσες πρώτες παρεμβάσεις μέσα από την προσμέτρηση των εσόδων από κέρδη ομολόγων ή από άλλες πηγές ακόμη και εντός 2019, στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης. Όπως αναφέρει σχετικά «Φαίνεται ότι δημιουργείται ευρύτερα μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση», αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ.

Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό για το 2019 αλλά και ότι δεν υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ξεκαθαρίζοντας πως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο φορολογικό «πρέπει να είναι προσεκτικές, καλά μελετημένες, ορθολογικές και κοινωνικά δίκαιες».

Αναφερόμενος στο 2020, ο κ. Σταϊκούρας θεωρεί δεδομένες μόνο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και τη μείωση στο φόρο μερισμάτων από το 10% στο 5%. 

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του ΑΕΠ αναφέροντας ότι, αν το διεθνές περιβάλλον δεν καταστεί περισσότερο δυσμενές, τότε το β΄ εξάμηνο η ανάπτυξη θα είναι ταχύτερη από ό,τι το α'', τονίζοντας ότι «αναμένεται πρόσθετη επιτάχυνση το 2020». Παράλληλα, εντάσσει στις προτεραιότητες του Υπουργείου την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους των δανείων του ΔΝΤ, λέγοντας ότι το σχετικό αίτημα θα υποβληθεί το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας περιγράφει στο Capital.gr τα δύο κανάλια στήριξης των τραπεζών για τα stress testt του 2020, τα οποία αφορούν αφενός την υλοποίηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα στοιχεία (APS), για το οποίο, όπως τονίζει ο ΥΠΟΙΚ, «είμαστε σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με την Κομισιόν», και αφετέρου τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος η οποία ο ίδιος εκτιμά ότι θα στηρίξει τα οικονομικά αποτελέσματα β΄ εξαμήνου των τραπεζών.