Χρειάζεται πιο ρεαλιστικό πλάνο για την πράσινη μετάβαση

Χρειάζεται πιο ρεαλιστικό πλάνο για την πράσινη μετάβαση

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βιάστηκε να υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους για την πράσινη μετάβαση». Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα των τοποθετήσεων του Ευάγγελου Μυτιληναίου, του Βασίλη Ψάλτη και του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου κατά τη διάρκεια του σημερινού συνεδρίου «The Future of Sustainable Finance» που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Ο πρόεδρος και CEO της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε πως «στο θέμα της πράσινης μετάβασης βιαστήκαμε. Περιμέναν τον πόλεμο στην Ουκρανία για να μείνουν από τα καύσιμα; Τώρα, μας λένε να αυξήσουμε την παραγωγή σε ορυκτά καύσιμα, ενώ για χρόνια δεν μας άφηναν να κάνουμε επενδύσεις», ενώ υπογράμμισε πως «ο τρόπος που δρομολογείται η πράσινη μετάβαση είναι το πρόβλημα. Χρειάζεται προγραμματισμό, κοστολόγηση και χρόνο. Δεν μπορεί κανείς να κάνει μια επανάσταση από τη μία μέρα στην άλλη». Ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε πως  «δυστυχώς δεν είναι έτοιμες οι επιχειρήσεις. Δεν αφορούν οι αρχές του ESG δέκα εταιρείες που τις υιοθετούν, αλλά πολλές που δεν είναι έτοιμες. Κάτι που δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα». 

Ο ίδιος τόνισε πως «η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, το ακούμε εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό που δεν ακούμε εδώ και δέκα χρόνια είναι η ασφάλεια εφοδιασμού («security of supply»). Με τον πιο σκληρό τρόπο και σε σύντομο χρονικό διάστημα καταλάβαμε ότι χρειάζονται προβλέψεις και δαπάνες. Και ετοιμότητα. Τώρα εσπευσμένα ψάχνουμε τρόπους για να αποθηκεύσουμε ενέργεια».

Aπό την πλευρά του ο Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank, από το πάνελ «ESG Business Transformation Strategy and Funding» του συνεδρίου , τόνισε πως «τράπεζες, επιχειρήσεις και πολιτεία πρέπει να σταθμίσουν την ταχύτητα μετάβασης προς τη βιώσιμη μετάβαση, με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».

Αναφορικά με τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών (net zero), ο κ. Ψάλτης έκανε λόγο για την αλληλεπίδραση τεσσάρων παραγόντων που διαμορφώνουν τη στρατηγική ESG των Τραπεζών: τις εποπτικές απαιτήσεις, την αξία που δίνει η αγορά σε εταιρείες που ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον, το εθνικό συμφέρον, και την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι εποπτικές απαιτήσεις των τραπεζών μπορούν να οδηγήσουν από μόνες τους σε νέα στρατηγική χρηματοδοτήσεων, καθώς, «εμπλουτίζουν τη σκέψη των διοικήσεων και των εργαζομένων με εργαλεία κατανόησης και ποσοτικοποίησης των προκλήσεων που είναι μπροστά μας, και τη χρηματοοικονομική μας ανάλυση με νέες μεταβλητές και χρονικούς ορίζοντες αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων».

Aπό τη μεριά του ο πρόεδρος και CEO της Τιτάν, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, επεσήμανε πως «η ενεργειακή κρίση επιβάλλει στην Ευρώπη να ξαναδεί τον στόχο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό να το κάνει λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους διασφάλισης ικανής προσφοράς ενέργειας σε καλή τιμή και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων». Ο ίδιος προσέθεσε πως «δεν λύνονται τα προβλήματα αν μειωθεί ή μηδενιστεί το ανθρακικό αποτύπωμα, κλείνοντας εργοστάσια», υπογραμμίζοντας πως «η Ευρώπη βιάστηκε και συνειδητοποιεί με πολύ αργούς ρυθμούς το πρόβλημα. Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος όμως. Οι κίνδυνοι για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλοι».