Το Χρηματιστήριο προετοιμάζεται για την υπέρβαση

Το Χρηματιστήριο προετοιμάζεται για την υπέρβαση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αγορά που «χτίζει» τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές βάσεις για να αλλάξει επίπεδο προσεχώς δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει συμπληρώσει μια θετική συσσώρευση όλο το τελευταίο διάστημα, απέχοντας πλέον ελάχιστα από τα υψηλά τεσσεράμισι ετών και τις 900 μονάδες που βρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Έχοντας ισοσκελίσει τις αρχικές απώλειες του Οκτώβρη αλλά και τη μικρή διόρθωση του Σεπτέμβρη, χθες ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στα επίπεδα που είχε στο κλείσιμο Αυγούστου, απέχοντας πλέον μόλις 32 μονάδες από το υψηλό των 899,93 μονάδων της 31ης Ιουλίου που έως τώρα είναι και τα υψηλά τελευταίων ετών.

Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που εκ των πραγμάτων βρίσκεται στην αιχμή όλο το τελευταίο διάστημα λόγω του σχεδίου «Ηρακλής» αλλά και των deals που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των ιδρυμάτων και των ξένων funds για τα πακέτα των κόκκινων δανείων, η αγορά έχει βελτιώσει σημαντικά την τεχνική της εικόνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χθες στις 836,94 μονάδες (+1,52%), «ακουμπώντας» τα υψηλά των 837,74 μονάδων που ήταν το κλείσιμο της 5ης Ιουλίου 2019 και έως τώρα το «ταβάνι» του κλαδικού δείκτη (σε κλείσιμο) των τελευταίων 15 μηνών.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα, δημιουργεί βάσεις αναμένοντας νέους καταλύτες – ίσως από κάποια αναβάθμιση προσεχώς – για να κάνει την υπέρβαση και να κινηθεί εκ νέου προς τα προηγούμενα υψηλά της.

Σημειώνεται πως η χθεσινή ήταν η 10η ανοδική συνεδρίαση στις δώδεκα τελευταίες από τις 3 Οκτωβρίου, επιβεβαιώνοντας ότι οι long έχουν τον έλεγχο της αγοράς και με σχεδόν αθόρυβο τρόπο «χτίζουν» καλύτερα τεχνικά επίπεδα, με την αγορά πλέον να πλησιάζει την ευρύτερη ζώνη των 870 – 880 μονάδων.

Μολονότι δεν υπάρχει κάποιο εντυπωσιακό momentum σε όγκους, τζίρους και αποδόσεις, εντούτοις καταγράφονται μεθοδικά και συντονισμένα βραχυχρόνιου τύπου πονταρίσματα σε επιλεγμένους τίτλους τραπεζών, FTSE 25 και Mid Cap, με φόντο τόσο την πρόσφατη ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, όσο και τα πολλά κυοφορούμενα deals.
Το πολύ βελτιωμένο – γενικά – διεθνές κλίμα παρέχει την απαραίτητη «κάλυψη» στους long του Χ.Α. που συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι και παρ'' ότι δεν εισρέουν σημαντικά νέα κεφάλαια, εντούτοις δεν υπάρχει και «σήκωμα» της ρευστότητας.

Η αγορά σταδιακά απομακρύνθηκε από το ναδίρ Οκτωβρίου που ήταν στις 818,94 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 8ης Οκτωβρίου), κράτησε με σχετική ευκολία την ζώνη των 850 – 860 μονάδων τις προηγούμενες εβδομάδες, βάζοντας πλέον πλώρη για τη ζώνη των 880 μονάδων.

Άλλωστε, την προσεχή Παρασκευή 25 Οκτωβρίου αναμένεται η ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, με αρκετούς να συγκλίνουν υπέρ κάποιας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, με αιχμή την ευρύτερη βελτίωση της κατάστασης – όπως αυτή μαρτυράται από την αγορά ομολόγων – αλλά και τις εξελίξεις που φέρνει το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες.

Τα «κλειδιά»: Τράπεζες, FTSE 25 και διεθνές κλίμα

«Κλειδί» ασφαλώς είναι η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου που κρατάει πάνω από το 90% των φετινών κερδών του, δείχνοντας ότι έχει... story για αρκετά υψηλότερα. Άλλωστε και οι τέσσερις μεγάλες τραπεζικές μετοχές έκλεισαν χθες πολύ κοντά στα προηγούμενα υψηλά τους. Η Πειραιώς ([που κρατά κέρδη 257% φέτος) έκλεισε στα 3,05 ευρώ έχοντας υψηλό στα 3,29 ευρώ, η Εθνική (+151% φέτος) έκλεισε στα 2,77 ευρώ με υψηλό στα 2,81 ευρώ, η Eurobank (+62% το 10μηνο του ''19) έκλεισε στα 0,8950 ευρώ μια ανάσα από το υψηλό των 0,8995 ευρώ και η Alpha Bank (+57%) έκλεισε στα 1,75 ευρώ με υψηλό στα 1,86 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, αντίστοιχα καθοριστική θα είναι η διάσπαση των 2.275 μονάδων για τον FTSE 25 που χθες έκλεισε στις 2.156,54 μονάδες με άνοδο 0,47%, απέχοντας σε ποσοστό 5-6% από αυτά τα επίπεδα. Ο FTSE 25 έχει υψηλό 52 εβδομάδων σε κλείσιμο τις 2.270,46 μονάδες από τις 3 του περασμένου Ιουλίου, ενώ στις 2.275 μονάδες υπάρχει η οριζόντια αντίσταση των τελευταίων αρκετών ετών, η οποία αν διασπαστεί, η αγορά θα αλλάξει επίπεδο.

Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της ανόδου στο Χ.Α. και την προσπάθεια αλλαγής επιπέδου, είναι η διατήρηση του θετικού κλίματος διεθνώς. Οι αγορές έχουν... επιστρέψει για τα καλά, με κεντρικό καταλύτη την εξομάλυνση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ Αμερικής και Κίνας, ενώ το Brexιt – τουλάχιστον έως τώρα – έχει προεξοφληθεί πως θα είναι συντεταγμένο και όχι άναρχο.

Οι αμερικανικοί δείκτες δεν απέχουν πλέον σημαντικά από τα ιστορικά υψηλά τους, πιστοποιώντας ότι το πιο μακροχρόνιο και πλουραλιστικό bull market όλων των εποχών είναι εδώ, ενώ και στην Ευρώπη, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης, που εκφράζει την πορεία της 3ης οικονομίας του πλανήτη, έκλεισε χθες πλησίον των 12.750 μονάδων μετά από καιρό.

Οι δηλώσεις Β. Χαρατσή για την πορεία του Χ.Α.

Θυμίζουμε ότι στις 9 Οκτωβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής είχε επισημάνει με δηλώσεις του στο Liberal πως «είναι θέμα χρόνου να πάρει (ξανά) μπροστά η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και να ανταποκριθεί θετικά στις καλές ειδήσεις και στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα ευρύτερα στην ελληνική οικονομία».

Ο ίδιος έκρινε πολύ θετικά τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης τονίζοντας πως «έχει εκπλήξει θετικά με την ταχύτητα που ενεργεί αλλά και την αποφασιστικότητά της», σημειώνοντας πως αργά ή γρήγορα το Χ.Α. θα βγει από τη συσσώρευση μερικών δεκάδων μονάδων που βρίσκεται το τελευταίο δίμηνο και θα κινηθεί υψηλότερα.

Τέλος, για το γεγονός ότι οι ισχυροί ξένοι δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη, τόνισε πως «ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από οίκο αξιολόγησης, οπότε (σ.σ. οι ξένοι επενδυτές) που λειτουργούν και βάσει καταστατικού – να μην έχουν δραστηριοποιεί ευρύτερα».

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

d

Πηγή: Deiktes.net