Η ελληνική πρόταση «σωσίβιο» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η ελληνική πρόταση «σωσίβιο» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τι κρύβει η πρόταση Σκρέκα προς το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που συζητείται σήμερα; Την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στους πρωτοφανείς λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου χωρίς να τιναχτεί στον αέρα ο κρατικός προϋπολογισμός.

Στο οικονομικό επιτελείο «βλέπουν» μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση η οποία δεν θα λυθεί εύκολα. Πρώτον, οι υψηλές τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο, το οποίο κατέγραφε νωρίτερα αύξηση μέχρι και πάνω από 20%, είναι πολύ πιθανό και να κρατήσουν σε διάρκεια και να γίνουν ακόμη υψηλότερες.

Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης δεν θα φτάσουν παρά για 2-3 μήνες ακόμη κάτι που σημαίνει ότι μετά θα πρέπει να μπει… χέρι στον κρατικό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, μόνο το μέτρο της επιδότησης του ρεύματος και του φυσικού αερίου, σε λίγο δεν θα φτάνει για να στηριχτούν τα φτωχά νοικοκυριά ενώ είναι αμφίβολο το που θα βρεθούν, έτσι όπως είναι τα πράγματα, τα χρήματα για τη στήριξή τους. Τα ζητούμενα έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα είναι τα εξής:

1. Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των επιδοτήσεων για ρεύμα και φυσικό αέριο. Είναι μια «βόμβα» για τον προϋπολογισμό καθώς κάθε μήνα που περνάει «καίγονται» 350-400 εκατ. ευρώ χωρίς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αισθάνονται ότι καλύπτονται. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και στο β’ εξάμηνο, ο προϋπολογισμός κινδυνεύει να χάσει όλα τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ. Πώς γίνεται η διασφάλιση; Πρακτικά με ένα δάνειο που θα χορηγεί η ΕΕ σε όποια χώρα ενδιαφέρεται και μάλιστα με πρόβλεψη, ώστε η δαπάνη να περνάει στο χρέος (με τη διάρκεια του δανείου να διαμορφώνεται περίπου στα 10-15 χρόνια όπως αναφέρει η ελληνική πρόταση) χωρίς όμως να προστίθεται και στο έλλειμμα.

2. Να συμφωνηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα το τι μέλλει γενέσθαι με τους προϋπολογισμούς του 2023 προκειμένου να ξέρει και η κυβέρνηση τα περιθώρια που έχει για να στηρίξει τα νοικοκυριά. Η συζήτηση περί παράτασης της ρήτρας διαφυγής έχει ήδη ανοίξει και οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα.

3. Να γίνει κατανοητό στην ΕΕ ότι πλέον τίθεται ξανά υπό αμφισβήτηση η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά κακό πάνω που οι οικονομίες προσπαθούν να συνέλθουν από την πανδημία. Βασικό θα είναι να ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο 10ήμερο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα σφίξει τη νομισματική πολιτική καθώς είναι πλέον πασιφανές ότι ο πληθωρισμός «τρόμος» θα πηγάζει από το μέτωπο της προσφοράς και όχι της ζήτησης.