Η «επιστροφή» της Quest σε υψηλά 10ετίας και το ενδιαφέρον των funds

Η «επιστροφή» της Quest σε υψηλά 10ετίας και το ενδιαφέρον των funds

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα... πουλέν της εγχώριας επιχειρηματικότητας εξελίσσεται ο όμιλος Quest Συμμετοχών, που μέσα από ένα καλό χαρτοφυλάκιο ετερόκλητων επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα το 2016, κάτι που καθρεφτίστηκε με απόλυτο τρόπο και στη χρηματιστηριακή του συμπεριφορά!

Η εταιρεία αποτελεί μια από τις καλύτερες «επιστροφές» σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του 2016, πετυχαίνοντας αύξηση 50% στη λειτουργική της κερδοφορία. Εύλογα, αν και με εγγενές πρόβλημα περιορισμένης εμπορευσιμότητας, η μετοχή έχει εξαιρετικές επιδόσεις στο Χ.Α., κερδίζοντας 20% σε επίπεδο μήνα, +46% το τελευταίο τρίμηνο, +85% σε επίπεδο 6μήνου, ενώ σε ετήσια βάση βρίσκεται στο +145%!

Πρόκειται για επιδόσεις καθόλου ευκαταφρόνητες, που πιστοποιούν το ενδιαφέρον του... smart money που εδώ και καιρό «χτίζει» θέσεις στον τίτλο, οδηγώντας προ λίγων ημερών τον τίτλο στη ζώνη των 9,80 ευρώ, που είναι νέα υψηλά 10ετίας! Μάλιστα, την Πέμπτη 7 Απριλίου η μετοχή βρέθηκε στα 9,92 ευρώ, που είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τις 5 Μαΐου του 2001, όπερ σημαίνει νέα υψηλά 16 ετών για τον τίτλο!

Το κυριότερο; Πληροφορίες του Liberal λένε ότι δύο funds του εξωτερικού «σκανάρουν» εδώ και καιρό τον όμιλο. Το ένα προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και το άλλο από την Ελβετία. Τις συναντήσεις, τα ραντεβού και όλα τα περαιτέρω «τρέχει» εγχώρια ιδιωτική χρηματιστηριακή εταιρεία, στελέχη της οποίας τονίζουν ως πολύ θετικό το γεγονός της – έστω περιορισμένης - αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος ξένων funds στην εγχώρια αγορά.

Άλλωστε, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι παρ'' όλη την εγχώρια μιζέρια, αρκετοί διεθνείς διαχειριστές ανακάμπτουν εσχάτως στην Ελλάδα, κοιτάζοντας καλές και ποιοτικές περιπτώσεις, εισηγμένων και μη εταιρειών. Οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό, χωρίς κατ' ανάγκη να «γεννούν» συμφωνίες.

Τα εν λόγω χαρτοφυλάκια σαρώνουν την ελληνική αγορά για τους επόμενους... leader, τους πιο διεθνοποιημένους ομίλους, αυτούς που έχουν αντέξει από το πολυετές… καθαρτήριο της κρίσης.

Το... θαύμα της  Q-Telecom και η διάσωση του ομίλου

Ο όμιλος Info Quest ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ''80 και μαζί με τον όμιλο Πουλιάδη και την Altec ήταν οι τρεις κορυφαίοι όμιλοι πληροφορικής στη χώρα, για σχεδόν δύο δεκαετίες. Όμως, μόνο ο όμιλος Info Quest κατάφερε και διασώθηκε. Και όχι μόνο διασώθηκε, αλλά διαφοροποιώντας το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών και δραστηριοτήτων, κατάφερε να βρίσκεται σήμερα σε πολύ βελτιωμένη κατάσταση.

Οι... εμπνεύσεις του management, το (ευλογημένο) timing και οι συγκυρίες ήταν οι αιτίες που έδωσαν στον όμιλο τα... διαβατήρια ώστε σήμερα να είναι μια συμπαγής, πολυσχιδής εταιρεία, με καλές προοπτικές.

Κορυφαία... ζαριά, ασφαλώς η είσοδος στην κινητή τηλεφωνία μέσω της Q-Telecom η οποία εξελίχθηκε σε ένα εξαιρετικό asset για τον όμιλο. Το timing της πώλησης της Q-Telecom ήταν το ιδεατό, καθώς το 2005 πουλήθηκε έναντι 330 εκατ. ευρώ στην τότε TIM Hellas (νυν Wind). Αυτή η πώληση, έσωσε και τον όμιλο Quest, σε μια συγκυρία που η ρευστότητα άρχισε να γίνεται το κυρίαρχο διαβατήριο επιβίωσης.

Οι άλλες επιχειρηματικές εμπνεύσεις

Οι καλές εμπνεύσεις του management είχαν φανεί από πολύ πρωτύτερα, με τη δημιουργία το 1993 της Q-Phone –µετέπειτα Unifon– που πουλήθηκε αργότερα, ενώ η εξαγορά της εισηγµένης Rainbow εξασφάλισε στον όµιλο Info-Quest τα δικαιώµατα διανοµής των προϊόντων της Apple στην Ελλάδα για κάποια χρόνια.

Το 1999 προχωρά στην εξαγορά της ACS Διεθνείς Ταχυμεταφορές, ελέγχοντας ακόμη την εταιρεία Courier, έχοντας στην πορεία αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση και τη φιλοσοφία ανάπτυξης. Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια η ACS Courier είναι κερδοφόρα, καθώς το 2016 είχε πωλήσεις 90 εκατ. έναντι 81,2 εκατ. το 2015 (+10,8%), με τα μετά φόρων κέρδη στα 7,77 εκατ. ευρώ έναντι 3,79 εκατ. ευρώ το 2015.

To 2006 ήρθε η εξαγορά της UniSystems, ίσως της πιο εξειδικευμένης εταιρείας ειδικών έργων πληροφορικής στην Ελλάδα.

Ο όμιλος όλα αυτά τα χρόνια, δραστηριοποιήθηκε στις ταχυμεταφορές, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο real estate, ενώ αρχές του 2015 ήρθε η εξαγορά έναντι 15 εκατ. ευρώ της Cardlink που δραστηριοποιείται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στον τομέα παροχής υπηρεσιών δικτύου τερματικών POS.

Προ ετών ο όμιλος μπήκε στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω της Quest Energy στην οποία η Quest Συμμετοχών συμμετέχει με ποσοστό 55%. Τέλη του 2016 η Quest Energy προέβη σε πώληση των θυγατρικών της Quest Solar ΑΒΕΤΕ και Quest Solar Αλμυρού ΑΕ που διαχειρίζονται δύο φωτοβολταικά, συνολικής εγκατεστημένης δυναμικότητας 17,5MW προς 25,2 εκατ. ευρώ. Το κέρδος από την πώληση ήταν 11,5 εκατ. ευρώ (προ φόρων).

Με την εν λόγω πώληση, η εταιρεία παραμένει αρνητική σε επίπεδο δανεισμού δίνοντας της την ευχέρεια να εξετάσει νέα επενδυτικά εγχειρήματα.

Αίτηση για εισαγωγή στο Χ.Α. από τη θυγατρική ΑΕΕΑΠ

Πρόσφατα η διοίκηση αποφάσισε την απόσχιση του τομέα των ακινήτων μέσω της δημιουργίας ανεξάρτητης ΑΕΕΑΠ, με την επωνυμία BriQ Properties, που θα στεγάσει τα ακίνητα του ομίλου (και των θυγατρικών του).

Η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ κατέθεσε τη μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αίτημα εισαγωγής των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Στο πλαίσιο αυτό, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση το σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο. Ανάδοχος για την εισαγωγή των μετοχών στο Χ.Α. είναι η Eurobank Ergasias

Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη, η διευθύνουσα σύμβουλος της «BriQ Properties», Άννα Αποστολίδου, διαμήνυσε ότι η εταιρεία «επιδιώκει, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της διοίκησης και υλοποιώντας την επενδυτική της στρατηγική, να εκμεταλλευτεί τις επενδυτικές ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς».

Τα αποτελέσματα του 2016

Το... εκτόπισμα του ομίλου μαρτυράται και από τις πωλήσεις, που το 2016 έφτασαν στα 388,2 εκατ. ευρώ (+9,9%), νούμερο που δεν επιτυγχάνουν και πολλές εισηγμένες. Τα EBITDA κατέγραψαν άνοδο 49,7% στα 31,79 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων στα 17,29 εκατ. ευρώ και τα μετά φόρων στα 6,28 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 837.000 ευρώ στη χρήση του 2015. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 2,39 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,47 εκατ. ευρώ το 2015.

Το χρηματιστηριακό προφίλ


Καθαρή θέση: 155 εκατ. ευρώ

Καθαρός δανεισμός: Αρνητικός κατά 20 εκατ. ευρώ.

Ταμιακά διαθέσιμα: 66 εκατ. ευρώ

Προσωπικό: 1.264 εργαζόμενοι στον όμιλο

Εισαγωγή στο Χ.Α.: 17 Δεκεμβρίου του 1998

Αριθμός μετοχών: 11.921.531

Κεφαλαιοποίηση: 116,83 εκατ. ευρώ

Χαμηλό – Υψηλό 2016: 3,30 - 5,49 ευρώ.

Χαμηλό – Υψηλό 52 εβδομάδων: 4,02 – 9,92 ευρώ

Απόδοση 2016: Άνοδος 36,34%.