Η φορολογική πολιτική του «δούναι και λαβείν»
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Η φορολογική πολιτική του «δούναι και λαβείν»

H ανταποδοτικότητα είναι - ή πρέπει να είναι - έννοια ταυτισμένη με τη φορολογική πολιτική. Υποτίθεται ότι πληρώνουμε φόρους για να λειτουργούν σχολεία και νοσοκομεία, να έχουμε περίθαλψη, ασφάλεια και μεταφορικά μέσα.

Επειδή ο συνειρμός δεν είναι πάντοτε εύκολος για όλους, η κυβέρνηση επιλέγει αυτή τη φορά μέτρα που στέλνουν πιο άμεσα το μήνυμα. Πολλά τα παραδείγματα του φετινού φορολογικού «δούναι και λαβείν».

Σου λέει το κράτος: Σε ενδιαφέρει να νοικιάσεις το κλειστό σου ακίνητο και να σου χαρίσω τους φόρους για μια τριετία; Πρώτο παράδειγμα win -win. Διότι ο μηδενισμός του φόρου εισοδήματος μπορεί να αποφέρει ετήσιο όφελος άνω των 3.000 ευρώ σε έναν ιδιοκτήτη ακινήτου και στο κράτος ένα από τα 200.000 σπίτια που ψάχνει για να αντιμετωπίσει με το στεγαστικό πρόβλημα.

Δεύτερο παράδειγμα: Θέλει ο εργοδότης να δώσει ένα bonus στον υπάλληλο του με αφορμή τη γέννηση του παιδιού; Με το υφιστάμενο καθεστώς, θα έπρεπε να καταβληθούν φόροι επί του ποσού. Τώρα, η μεταφορά των χρημάτων γίνεται αφορολόγητη. Θέλει το κράτος να περιορίσει τον κίνδυνο των αποζημιώσεων σε περίπτωση καταστροφών από πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ;

Κάνει πιο ισχυρό το οικονομικό κίνητρο διπλασιάζοντας το ποσοστό έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ από το 10% στο 20% τουλάχιστον για τα ακίνητα αξίας μέχρι 500.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, γίνεται πιο απαιτητικό για τις επιχειρήσεις και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγαλύτερης αξίας υποχρεώνοντάς τους ουσιαστικά να κάνουν ασφάλεια με το επιχείρημα ότι σε περίπτωση καταστροφής, δεν θα υπάρχει αποζημίωση από το κράτος.

Αντίστοιχα στοιχήματα που έβαλε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα κερδήθηκαν. Η εκτόξευση των μερισμάτων ήταν ένα από αυτά. Με το που μειώθηκε ο συντελεστής, πολλαπλασιάστηκαν τα διανεμόμενα κέρδη. Ένα δεύτερο, ήταν η απασχόληση των συνταξιούχων. Καταργήθηκε η περικοπή της σύνταξης και εγγράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στη σχετική πλατφόρμα.

Προφανώς, δεν περιμένει κανείς ότι θα ανοίξουν δια μαγείας εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά ακίνητα (σ.σ συνολικά υπάρχουν περίπου 600.000) μέσα στους επόμενους 14 μήνες που θα ισχύσει η φορολογική έκπτωση. Ούτε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα γεννήσει άμεσα πολλές χιλιάδες νέες και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας.

Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να γίνεται συνείδηση ότι τέτοιου είδους πολιτικές win – win μπορούν να εφαρμοστούν σε ακόμη ευρύτερη κλίμακα και να αποδώσουν.