Η Γερμανία εισέπραξε 7 δισ. ευρώ από τη λίστα Borjans, εμείς γιατί 16 εκατ.;

Η Γερμανία εισέπραξε 7 δισ. ευρώ από τη λίστα Borjans, εμείς γιατί 16 εκατ.;

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Οι προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής κυρίως των λιστών που είχαν φθάσει στην Ελλάδα είτε από τη Γαλλία (λίστα Lagarde) είτε από την Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία (λίστα Borjans) είχαν αποτελέσει στο παρελθόν σημαία για το κυβερνών κόμμα. Λίγο πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί την άντληση περίπου 3 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ενώ οι παραλαβές των λιστών όπως αυτή από την Ρηνανία Βεσταφαλία έγινε με τυμπανοκρουσίες χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα όπως αποδείχθηκε από τα στοιχεία που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο στη Βουλή. Ακόμα και ο υπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (ΒΡΒ) Walter-Borjans έμεινε έκπληκτος από τα πενιχρά έσοδα που κατάφερε να εισπράξει η ελληνική κυβέρνηση.

Η λίστα Μπόργιανς εστάλη στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2015 έπειτα από πρωτοβουλία του τότε υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (ΒΡΒ) Norbert Walter-Borjans, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην αγορά CD από την Ελβετία με ονόματα πιθανών Γερμανών φοροφυγάδων.

Η λίστα Borjans περιλαμβάνει 10 χιλιάδες περίπου δεδομένα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με καταθέσεις ύψους 6,5 δισεκ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αν και είχε ξεκινήσει έλεγχος σε 333 υποθέσεις, ολοκληρώθηκαν μόλις 135. Το ποσό που βεβαιώθηκε από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν ανήλθε σε 115 εκατομμύρια ευρώ ενώ στα δημόσια ταμεία μπήκαν μόλις 16,8 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη Deutsche Welle, Norbert Walter-Borjans αναφέρει:

«Όταν δίνεις μια βάση δεδομένων με καταθέσεις άνω των 6 δισεκ. πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν είναι όλοι παράνομοι σε αυτή τη λίστα. Υπό αυτή την έννοια δεν περίμενα να εισπραχτούν 6 δισεκ. ευρώ. Ωστόσο τα εισπραχθέντα 16 εκατομμύρια είναι ένας πολύ μικρός αριθμός. Και φυσικά ήλπιζα ότι όλοι εκείνοι που φοροδιέφυγαν θα επέστρεφαν τα χρήματά αυτά στα δημόσια ταμεία. Είναι κάτι που προκαλεί πάντα απογοήτευση. Αυτό όμως δεν ισχύει μόνον για την Ελλάδα, ισχύει και για εμάς. Όταν όλοι εκείνοι που πράγματι κάνουν βρωμοδουλειές καταφέρνουν να γλιτώσουν με τη βοήθεια ακριβοπληρωμένων συμβούλων και δικηγόρων, τότε αυτό προκαλεί φυσικά οργή. Και γι΄ αυτό ήλπιζα εντέλει το ποσό να ήταν μεγαλύτερο».

Από τις λίστες με τα ονόματα πιθανών γερμανών φοροφυγάδων που αγόρασε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών, το κρατίδιο της ΒΡΒ είχε πρόσθετα φορολογικά έσοδα συνολικού ύψους άνω των επτά δις ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων δεν προέκυψε από τον έλεγχο των στοιχείων, αλλά ήταν περισσότερο μια «επιθυμητή παρενέργεια» των CD: πάνω από έξι δις ευρώ προήλθαν από «αυτοκαταγγελίες», οι οποίες απαλλάσσουν τους παραβάτες από τυχόν ποινική δίωξη.