Η μαζική απόβαση τουριστών και τα «red flags» της αγοράς

Η μαζική απόβαση τουριστών και τα «red flags» της αγοράς

Γερμανία και Βρετανία για μια ακόμη χρονιά διατηρούν την «μερίδα του λέοντος» στον ελληνικό τουρισμό, καθώς τόσο στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όσο και στα υπόλοιπα νησιά και άλλους προορισμούς έχουν ανεβάσει το ποσοστό των αφίξεων τους. 

Μάλιστα, όπως αναφέρει στο Liberal ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις των Γερμανών τουριστών έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενισχύοντας και τον συνολικό αριθμό. Σε όλες τις άλλες εθνικότητες παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως του 4 με 5%. 

Η Γερμανία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο μέχρι στιγμής, στην Κρήτη, ακολουθεί η Βρετανία με τρίτη την Γαλλία. Ακολουθούν η Ολλανδία και η Πολωνία. Αντίθετα, οι Έλληνες τουρίστες αποτελούν ένα μικρό ποσοστό. 

Η εικόνα  στη Ρόδο είναι παρόμοια με μια μικρή διαφοροποίηση. Εκτός από τη Βρετανία και τη Γερμανία που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις ακολουθούν οι σκανδιναβικές χώρες και η Πολωνία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλη Μαρκόπουλο.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Ρόδο, οποιαδήποτε αύξηση παρατηρηθεί φέτος σε σχέση με πέρσι είναι αρκετά πλασματική γιατί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2023 ήταν σαν να μην υπήρχε λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών. Δεν μπορούμε, δηλαδή,  να συγκρίνουμε μια κανονική χρονιά με μια χρονιά που διακόπηκε βιαίως. 

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανέρχεται σε ποσοστό της τάξεως 12,2% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, παρά το γεγονός ότι ο Ιούνιος εμφανίζεται αυξημένος, μεν, αλλά με μικρότερο ποσοστό. 

Συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι αφίξεις ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 15,5%, αλλά οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 12,2%. Τα ταξιδιωτικά έσοδα τους πρώτους έξι μήνες του έτους διαμορφώθηκαν σε 6,9 δισ. ευρώ έναντι 6,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, δηλαδή προστέθηκαν 754 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η αύξηση τον Ιούνιο ήταν μικρότερη στο 7,7% καθώς τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 3,11 δισ. ευρώ έναντι 2,89 δισ. ευρώ πέρυσι.

Ενδιαφέρον είναι ακόμη το στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνεται και από τους ξενοδόχους σχετικά με την αύξηση της  ταξιδιωτικής κίνηση από τη Γερμανία, η οποία στο πεντάμηνο Ιανουάριος - Μάιος 2024 ήταν 22,2%. Η κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 17% και από την Ιταλία εκτινάχθηκε κατά 68,3%. Αναφορικά με τις λοιπές χώρες, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 4,1%, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 23%.

Προβλήματα και εκτιμήσεις για το σύνολο της σεζόν

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα, ο κ. Χαλκιαδάκης επισημαίνει το θέμα της επάρκειας των υποδομών καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το αεροδρόμιο έχει «φρακάρει» με συνέπεια να μην εκτελείται επαρκής αριθμός πτήσεων προς την Κρήτη. 

Στη Ρόδο η κατάσταση είναι η συνηθισμένη. Δεν παρατηρείται δηλαδή ούτε κάτι ακραίο από πλευράς αφίξεων, αλλά ούτε και κάποια μείωση. 

Ο πληθωρισμός είναι ένα ακόμη θέμα το οποίο φαίνεται να απασχολεί τους ξενοδόχους. Στην Κρήτη, οι ξενοδόχοι προσπαθούν να απορροφήσουν τα επιπλέον κόστη με μια αύξηση της τάξεως του 7 ως 8% στα συμβόλαια. 

Στη Ρόδο, η εικόνα είναι παρόμοια, με τη μόνη διαφορά ότι τα ξενοδοχεία με πακέτα all inclusive διαμορφώνουν λίγο πιο ψηλά τις τιμές τους λόγω της μεγαλύτερης επιβάρυνσης στα κοστολόγια. Στα πεντάστερα, όπου δεν είναι all Inclusive οι τιμές καταγράφουν μικρότερη μείωση.

Οι εκτιμήσεις, πάντως για την πορεία ως το τέλος της σεζόν είναι θετικές. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη η κατάσταση θα συνεχίσει όπως πάει μέχρι τώρα. Θετικά αναμένεται να εξελιχθεί και η κατάσταση στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, καθώς κάθε χρονιά οι μήνες αυτοί είναι πολύ καλοί. Ήδη οι κρατήσεις για τους μήνες αυτούς εξασφαλίζουν σημαντική πληρότητα. 

Σε ό,τι αφορά την Ρόδο η σεζόν θα διαμορφωθεί στα ίδια ποσοστά, σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο. Βέβαια η αύξηση των αφίξεων και η αντίστοιχη αύξηση των εσόδων δεν είναι το μόνο μέτρο καθώς δεν αφορά τζίρους και κερδοφορίες επιχειρήσεων. Είναι ένας από τους τέσσερις συντελεστές, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν η μέση παραμονή, το κόστος αλλά και η καθαρή μέση τιμή.