«Η Merkel θα αναγκαστεί να πάρει την καυτή πατάτα στα χέρια της»

«Η Merkel θα αναγκαστεί να πάρει την καυτή πατάτα στα χέρια της»

Είναι πλέον εμφανής η στρατηγική που έχει επιλέξει τις τελευταίες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να κλιμακώσει κατακόρυφα την ένταση με τους δανειστές και να παρουσιάσει τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ως τον υπ'' αριθμό ένα υπαίτιο μιας πιθανής νέας αποτυχίας στο αυριανό Eurogroup. Ο στόχος, όπως προκύπτει από τις κυβερνητικές διαρροές, είναι να προκαλέσει ρήγματα μεταξύ του γερμανού υπουργού Οικονομικών W. Schaeuble και της Καγκελαρίου Angela Merkel, η οποία σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου θα κληθεί να πάρει την «καυτή πατάτα» του ελληνικού χρέους στα χέρια της στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής αν ο υπουργός της δεν δώσει τη λύση που επιδιώκει η Αθήνα.

Η τακτική αυτή έχει δοκιμαστεί χωρίς επιτυχία και στο παρελθόν, αλλά το Μαξίμου επιμένει να την επαναλαμβάνει ποντάροντας στον θόρυβο που προκαλεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία. Το μήνυμα που εκπέμπει, ωστόσο, είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνο που χρειάζεται να σταλεί σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Μόλις ένα 24ωρο πριν τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, έχουν ήδη γίνει τρεις διαδοχικές «προειδοποιήσεις» εκ μέρους της κυβέρνησης ότι αν δεν βρεθεί λύση στο ύψος του πήχη που εκείνη έχει θέσει για το χρέος, η δεύτερη αξιολόγηση θα «πολιτικοποιηθεί» και ο Πρωθυπουργός θα τη θέσει ως θέμα στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση στέλνει απειλητικό μήνυμα ότι ?λίγες ημέρες πριν το δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών και τρεις μήνες πριν τις εκλογές στη Γερμανία, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το όπλο της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη υπό τον φόβο «ατυχήματος» στην Ελλάδα που τον Ιούλιο έχει να εξοφλήσει 7,4 δισ. ευρώ ομολόγων που λήγουν. 

Το τελευταίο επικοινωνιακό ?«χτύπημα» έγινε νωρίς το μεσημέρι όταν αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης διεμήνυσε ανωνύμως μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ότι «βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου» και ότι «αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την 'καυτή πατάτα' θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Merkel».? Οι δηλώσεις αυτές ακολούθησαν διαρροές Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το μόνο που έχει να προσδοκά η Αθήνα από το Eurogroup είναι η εκταμίευση της δόσης και μια συμφωνία για το χρέος που ουσιαστικά θα βασίζεται στα συμπεφωνημένα του Μαΐου του 2016, χωρίς δηλαδή να διασφαλίζει ούτε την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ, ούτε τις θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ. ?

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει από χθες, μετά το «σήμα» που εξέπεμψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλώντας για «λύση στο χρέος τώρα ή Σύνοδο Κορυφής», να ρίξει όλα της τα όπλα στην επικοινωνιακή διαχείριση της διαπραγμάτευσης και να επαναφέρει στο στόχαστρο τον γερμανό υπουργό Οικονομικών με τον οποίο από χθες βρίσκεται σε δημόσια αντιπαράθεση.

Η αρχή έγινε με αφορμή τη δημόσια αναφορά του Wolfgang Schaeuble στις σχέσεις μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όταν χθες δήλωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας «δεν εμπιστεύεται τον υπουργό του για να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, κάτι που δεν αξίζει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο». Η ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω με την αναφορά του W. Schaeuble ότι «ο Τσίπρας παίρνει συνεχώς τηλέφωνο τη Merkel για θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται στο Eurogroup». Οι αναφορές αυτές πυροδότησαν την αντίδραση της κυβέρνησης η οποία ανταπέδωσε λέγοντας ότι είναι η ελληνική κυβέρνηση που «δεν έχει εμπιστοσύνη εάν και κατά πόσο ένα όργανο στο οποίο συμμετέχει ο κ. Schaeuble (σ.σ Eurogroup) μπορεί να δώσει θετική λύση για την Ελλάδα».

Στο ίδιο φραστικά «επιθετικό» πλαίσιο κινήθηκε και το άρθρο του Πρωθυπουργού που δημοσιεύεται σήμερα σε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες (Die Welt και Le Monde) όπου ο Αλέξης Τσίπρας αφού ζητά να υπάρξουν αποφάσεις για το χρέος και αναπτυξιακό πρόγραμμα από τους Ευρωπαίους εταίρους για την Ελλάδα, χαρακτηρίζει το Eurogroup «ιστορική συνάντηση για την Ευρώπη», ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών «να σεβαστούν την Ελλάδα» και να μην επιτρέψουν «να μιλήσουν οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και η μνησικακία που τόσο κακό έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν κακό στην Ευρώπη».

Φωτογραφία SOOC