Ιαπωνία: Πλεόνασμα ρεκόρ 22,4 δισ. δολάρια για τον Ιούλιο
AP Photo/Eugene Hoshiko
AP Photo/Eugene Hoshiko

Ιαπωνία: Πλεόνασμα ρεκόρ 22,4 δισ. δολάρια για τον Ιούλιο

Η Ιαπωνία κατέγραψε πλεόνασμα 3,19 τρισεκατομμυρίων γιεν (περίπου 22,4 δισ. δολάρια) τον Ιούλιο, συνεχίζοντας τη θετική πορεία και σημειώνοντας ρεκόρ για τον Ιούλιο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση της χώρας.

Το εμπορικό ισοζύγιο είχε έλλειμμα 482,7 δισ. γιεν, σε αντίθεση με το πλεόνασμα 556,3 δισ. γιεν που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,7% από έτος σε έτος τον έβδομο μήνα του 2024, έως και 9,41 τρισεκατομμύρια γιεν, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 16,8%, έως και 9,89 τρισεκατομμύρια γεν. Την ίδια στιγμή, το ισοζύγιο υπηρεσιών σημείωσε έλλειμμα 532.800 εκατ. γιεν.

Το ισοζύγιο πληρωμών αντικατοπτρίζει τις πληρωμές και τα έσοδα από συναλλαγές ξένων αγαθών, υπηρεσιών, εισοδημάτων και μεταφορών και θεωρείται ένας από τους ευρύτερους εμπορικούς δείκτες μιας χώρας.

Η Ιαπωνία αναθεώρησε προς τα κάτω την ανάπτυξη ΑΕΠ της το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά ένα δέκατο, σε 0,7%, λόγω της μείωσης της ζήτησης στον ιδιωτικό τομέα και την οικιακή κατανάλωση. Η αναθεώρηση σημαίνει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο αυξήθηκε κατά 7,2% αντί για 7,4%.

Η ιαπωνική κυβέρνηση μείωσε επίσης την εκτίμησή της σχετικά με τις δημόσιες επενδύσεις που έγιναν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία που εξετάστηκαν σήμερα αυξήθηκαν κατά 4,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι 4,5% που αναφέρεται στην προκαταρκτική έκθεση.

Όσον αφορά τις ιαπωνικές εξαγωγές και εισαγωγές κατά το εν λόγω τρίμηνο, τα στοιχεία παρέμειναν πρακτικά αμετάβλητα σε σύγκριση με τα προηγούμενα στοιχεία.

Η αξία των αποστολών στο εξωτερικό από την ασιατική χώρα αυξήθηκε κατά 1,5% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, ενώ οι αγορές της αυξήθηκαν κατά 1,7%.

Παρά την αναθεώρηση προς τα κάτω, ο αριθμός σηματοδότησε την πρώτη ανάπτυξη σε δύο τρίμηνα, μετά την εξάλειψη των ανησυχιών για ένα σκάνδαλο χειραγώγησης δεδομένων στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, που συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας.

Πηγή: ΕΡΤ-EFE