Ιδιωτική ασφάλιση, αυτή η άγνωστη

Ιδιωτική ασφάλιση, αυτή η άγνωστη

Σήμερα 11/11, σε μια οικονομία που ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας επιθυμεί το κράτος να λειτουργεί με όρους ανώτατου Σοβιέτ, και αυτό πολλές φορές δε χάνει την ευκαιρία που του παρουσιάζεται, γιορτάζουμε την ημέρα της ιδιωτικής ασφάλισης. 

Ο τομέας της ασφάλισης έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ως ένα σχετικά σταθερό τμήμα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των ισολογισμών των ασφαλιστικών εταιρειών, αντίθετα από εκείνους των τραπεζών, αποτελούνται από σχετικά ανεμπόδιστες υποχρεώσεις που προστατεύουν τις ασφαλιστικές εταιρείες από τον κίνδυνο άμεσων ελλείψεων ρευστότητας που μπορούν να αντιμετωπίσουν και πράγματι αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εταιρείες δε θεωρούνται γενικά ως σημαντική πηγή δυνητικού συστημικού κινδύνου. Ένας από τους κύριους λόγους για αυτήν την άποψη είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι τόσο συνδεδεμένες όσο οι τράπεζες, για παράδειγμα, στις αγορές μεταξύ τραπεζών και στα συστήματα πληρωμών.

Ωστόσο, ο τομέας της ασφάλειας μπορεί να αποτελεί πηγή ευπάθειας για το χρηματοοικονομικό σύστημα, και η αποτυχία μιας ασφαλιστικής εταιρείας - ένα γεγονός που έχει συμβεί από καιρό σε καιρό - μπορεί να δημιουργήσει χρηματοοικονομική αστάθεια.

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι γεμάτος απροσδιοριστίες και κινδύνους. Άτομα, οικογένειες, επιχειρήσεις, ιδιοκτησίες και περιουσίες εκτίθενται σε διάφορους τύπους και επίπεδα κινδύνου. Αυτοί περιλαμβάνουν τον κίνδυνο απώλειας ζωής, υγείας, περιουσίας, κ.λπ. Ενώ δεν είναι πάντα δυνατόν να αποτραπούν ανεπιθύμητα συμβάντα, ο χρηματοοικονομικός κόσμος έχει αναπτύξει προϊόντα που προστατεύουν άτομα και επιχειρήσεις από τέτοιου είδους απώλειες, αποζημιώνοντάς τα με χρηματοοικονομικούς πόρους. Η ασφάλιση είναι ένα χρηματοοικονομικό προϊόν που μειώνει ή εξουδετερώνει το κόστος απώλειας ή το αποτέλεσμα της απώλειας που προκαλείται από διάφορους τύπους κινδύνων.

Εκτός από το να προστατεύει άτομα και επιχειρήσεις από πολλούς τύπους δυνητικών κινδύνων, ο τομέας της ασφάλισης συνεισφέρει σημαντικά στη γενική οικονομική ανάπτυξη του έθνους παρέχοντας σταθερότητα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και δημιουργώντας μακροπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς πόρους για βιομηχανικά έργα. Εκτός από άλλα, ο τομέας της ασφάλισης προωθεί επίσης την αρετή της εξοικονόμησης μεταξύ των ατόμων και δημιουργεί θέσεις εργασίας για εκατομμύρια, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η εξοικονόμηση και η απασχόληση είναι σημαντικές.

Ας κατανοήσουμε λεπτομερώς πώς και γιατί η Ασφάλιση ως τομέας αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη οποιασδήποτε οικονομίας

  1. Προωθεί την Οικονομική Ανάπτυξη: Ο τομέας της Ασφάλισης έχει σημαντική επίδραση στη συνολική οικονομία με τον κινητοποιητικό ρόλο των εγχώριων εξοικονομήσεων. Η Ασφάλιση μετατρέπει το συσσωρευμένο κεφάλαιο σε παραγωγικές επενδύσεις. Επιπλέον, η Ασφάλιση επιτρέπει την αντιμετώπιση των απωλειών, τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και προωθεί τις εμπορικές δραστηριότητες που οδηγούν σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη. Έτσι, η ασφάλιση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη μιας οικονομίας
  2. Κατανέμει τον Κίνδυνο: Η Ασφάλιση ευνοεί τη μεταφορά του κινδύνου απώλειας από τον ασφαλισμένο στον ασφαλιστή. Η βασική αρχή της ασφάλισης είναι η διάδοση του κινδύνου μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού ατόμων. Ένας μεγάλος πληθυσμός λαμβάνει ασφαλιστικές πολιτικές και πληρώνει προίκα στον ασφαλιστή. Κάθε φορά που συμβαίνει μια απώλεια, αυτή αντισταθμίζεται από το συνολικό κεφάλαιο των κεφαλαίων που συλλέγονται από τις εκατομμύρια ασφαλιστικές ασφαλείς.
  3. Ψυχική ηρεμία: Η ύπαρξη ασφάλισης, όπως η ασφάλιση υγείας, σας παρέχει οικονομική ασφάλεια αλλά και ηρεμία του νου. Κανένα ποσό χρημάτων δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη νηφαλιότητα σας και τη συγκέντρωσή σας στον καθημερινό σας αγώνα . Έτσι, όταν έχετε ασφάλιση, γνωρίζετε ότι είστε ασφαλισμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε απρόβλεπτα γεγονότα στη ζωή, και αυτό σας παρέχει ηρεμία.

Η ασφάλιση λοιπόν είναι ένα επιτακτικό οικονομικό εργαλείο που βοηθά στη διαχείριση των απρόβλεπτων δαπανών ομαλά και χωρίς πολλά προβλήματα.

Ας μη λησμονούμε τι ακριβώς ζήσαμε πρόσφατα με την κακοκαιρία Daniel (σ.σ. οι αποζημιώσεις που θα καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες αυτή τη στιγμή αγγίζουν τα όρια των 315 εκ. ευρώ) και ας μην περιμένουμε την οποιαδήποτε μορφή κράτους να λειτουργεί σαν τον πατερούλη’ που θα μας προστατέψει και θα μας αποζημιώσει από την οποιαδήποτε μορφή κινδύνου.

*Ο Γιώργος Αλεξόπουλος είναι CEO της Alexopoulou Royal Insurance Agents