ΗΛΕΑΘ: Οι εργαζόμενοι αμφισβητούν την πτώχευση και ο ιδιοκτήτης τη βιωσιμότητα

ΗΛΕΑΘ: Οι εργαζόμενοι αμφισβητούν την πτώχευση και ο ιδιοκτήτης τη βιωσιμότητα

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση πτώχευσης της Ηλεκτρονικής Αθηνών, καθώς οι απόψεις για την δυνατότητα επανάκαμψης της και επιβίωσης -όπως ήταν αναμενόμενο- διίστανται.

Από την μια πλευρά η εκπεφρασμένη άποψη του βασικού μετόχου και ιδιοκτήτη της αλυσίδας που οδήγησε στην πτώχευση και από την άλλη η θέση των εργαζομένων που θεωρούν ότι η εταιρεία δεν ήταν για κλείσιμο.

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Ιωάννης Στρούτσης, φανερά φορτισμένος τόνισε ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς όπως τόνισε «οφείλω να ομολογήσω ότι έχω άγχος διότι μέχρι τώρα εγκαινίαζα καταστήματα, δεν έκλεινα».

Πριν διακοπεί η συνέντευξη ο κ. Στρούτσης επισήμανε στους εργαζόμενους ότι πρακτικά απαιτείται να μπει «ζεστό» χρήμα στην εταιρεία, κάτι που σημαίνει είτε τραπεζικός δανεισμός είτε στρατηγικός επενδυτής. Σενάριο εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί με βάση τα σημερινά δεδομένα, ενώ αν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο τότε θα είχε γίνει νωρίτερα.

Πριν τη διακοπή από την πλευρά των εργαζομένων, ο κ. Στρούτσης είχε ξεκινήσει να κάνει μία μικρή ιστορική αναφορά στην πορεία της εταιρείας που ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια από τον πατέρα του με τη δημιουργία ενός μικρού καταστήματος στην οδό Τσαμαδού στον Πειραιά για να μεταφερθεί στη συνέχεια στην οδό Δραγατσανίου: «Ο πατέρας μου υπήρξε ένα μέντορας για μένα, με έμαθε να σέβομαι τους συνεργάτες μου και τους εργαζόμενους. Μου άφησε τρεις παρακαταθήκες: Αν θέλεις να κατακτήσεις το πορτοφόλι του πελάτη σου θα πρέπει πρώτα να κατακτήσεις την καρδιά του, να πληρώνεις πρώτα τους πιστωτές σου, μείνε μακριά από τράπεζες. Μέχρι το 2009 και οι τρεις παρακαταθήκες τηρήθηκαν».

Η εταιρεία έφθασε στο ζενίθ της το 2008, ένα χρόνο πριν την κρίση, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ, το περιθώριο EBITDA στο 8%, μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και παρουσία σε 3 χώρες με πλάνα για επέκταση σε άλλες 4 μέχρι το 2010.Την ίδια στιγμή η εταιρεία είχε 25 εκατ. ρευστότητα και κεφαλοποίηση 150 εκατ. ευρώ.
Όμως, σύμφωνα με τον κ. Στρούτση, η κρίση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, ενώ παράλληλα μηδενίστηκαν οι τραπεζικές πιστώσεις, κόβοντας πρακτικά τις άτοκες δόσεις. Επιπλέον, οι ξένοι προμηθευτές περιόρισαν τις πιστώσεις τους προς αλυσίδες όπως η Ηλεκτρονική.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, συζητώντας μετά το άδοξο τέλος της συνέντευξης τύπου, τόνιζαν προς κάθε κατεύθυνση ότι η εταιρεία δεν είχε οφειλές ούτε προς ασφαλιστικά ταμεία ούτε προς το Δημόσιο ενώ ο τραπεζικός της δανεισμός ήταν εξυπηρετούμενος μια εικόνα που δεν δικαιολογούσε τις ενέργειες της διοίκησης για πτώχευση. 

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής κατηγόρησαν  τη διοίκηση της εταιρίας ότι δεν προσήλθε στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Οι 450 εργαζόμενοι της εταιρίας δήλωναν απογοητευμένοι καθώς δεν βρέθηκε λύση στο ζήτημα της αποζημίωσής τους, ενώ ο κος Γ. Στρούτσης επεσήμανε ότι δεν είναι πλέον στα χέρια του η εταιρία.

Επί της ουσίας οι εργαζόμενοι αμφισβητούν και τη διαδικασία και την ουσία της πτώχευσης, θεωρώντας ότι η εταιρία, εφόσον εξυπηρετούσε κανονικά τις υποχρεώσεις της σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους, αλλά και τράπεζες, θα μπορούσε να επιβιώσει κάνοντας διακανονισμό με τους προμηθευτές της.

Να σημειωθεί ότι στην απόφαση πτώχευσης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών οι οφειλές της εταιρείας που είναι σε καθυστέρηση αφορούν σε:

- 16,3 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα που έχει ζητήσει την νομιμότοκη εξόφληση του χρεωστικού, υπολοίπου.

- Alpha Bank, ενημέρωσεις για κατάπτωση εγγυητικών από πελάτες της ύψους 550.000 ευρώ

- Η LG Electronics έχει απαιτήσεις 2,86 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,7 εκατ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα

- Η Sony Hellas διεκδικεί 200 χιλ. ευρώ

- Η INTERSYS 242 χιλ. ευρώ

- H BBDO 155 χιλ. ΕΥΡΏ

- Η Team Athens διεκδικεί 144 χιλ. ευρώ.

- Τέλος η εταιρεία είναι υπερήμερη για εκμισθωμένα ακίνητα κατά 143 χιλ. για το Ηράκλειο Κρήτης, 15.000 στα Χανιά, 61 χιλιάδες στο Αγρίνιο και 22 χιλ. ευρώ στα Ιωάννινα.

Το σύνολο των ανωτέρω ανέρχεται περίπου σε 23 εκατ. ευρώ, ωστόσο όπως τονίζετε στο ίδιο έγγραφο η αντικειμενική αξία των ακινήτων της εταιρείας  με βάση την δήλωση του φόρου ιδιοκτησίας ανέρχεται σε 16,1 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται η αξία των αποθεμάτων σε εμπορεύματα  8 εκατ. ευρώ.

Η αγωνία παρατείνεται για την επόμενη εβδομάδα οπότε έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τους  εργαζόμενους για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και την επανεξέταση της όλης διαδικασίας.

Αντιόπη Σχοινά