Κ. Χατζηδάκης: Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας είναι 4πλάσιοι από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κ. Χατζηδάκης: Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας είναι 4πλάσιοι από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν άνοδο του ΑΕΠ το 2023 σε σχέση με το 2022, σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Παρά της μικρής κλίμακας αναθεώρηση προς τα κάτω ως προς την εκτίμηση του ΑΕΠ του 2023 από την ΕΛΣΤΑΤ, το σημαντικό νέο είναι ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι τετραπλάσιοι από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυτό οδηγεί στην πραγματική σύγκλιση με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο υπουργός.

Και υπογράμμισε: «Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίζουμε με το ίδιο μείγμα οικονομικής πολιτικής, συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σοβαρότητα από τη μία πλευρά με τις φιλοεπενδυτικές πολιτικές από την άλλη».

Άνοδος 2%, ανήλθε σε 194,5 δισ. ευρώ

Άνοδο 2% σημείωσε το ΑΕΠ το 2023 και ανήλθε σε 194,5 δισ. ευρώ έναντι 190,7 δισ. ευρώ το 2022.

Παράλληλα, σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους και ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% το δ' τρίμηνο πέρυσι σε σχέση με το γ' τρίμηνο, ενώ σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2022 υπήρξε άνοδος κατά 1,2%.

Σημειώνεται ότι το α' τρίμηνο του 2023 το ΑΕΠ αυξήθηκε 2%, το β' τρίμηνο κατά 2,7% το γ' τρίμηνο κατά 2,1% και το δ' τρίμηνο κατά 1,2% (σε σύγκριση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2022).

Η άνοδος του ΑΕΠ κατά 2% πέρυσι, προήλθε από τις εξής μεταβολές:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,8% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1,8% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης κατά 2,7%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 5,7%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,7%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,03% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4%).

Ενώ, η άνοδος κατά 1,2% το δ' τρίμηνο οφείλεται στις εξής μεταβολές:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1,4% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης κατά 2,2%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 2,6%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,4% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,9% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,4%).