K. Regling: Αργά ή γρήγορα θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα

K. Regling: Αργά ή γρήγορα θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα

Η Ελλάδα συνεργάζεται με τους δανειστές ακόμα και αν η κατάσταση παραμένει δύσκολη δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, σε συνέντευξή του στην Γαλλική εφημερίδα «Le Figaro»

Ωστόσο, ο κ. Regling βλέπει σημάδια βελτίωσης στις σχέσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς κάνοντας λόγο για μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα.

Ερωτηθείς αν προβλέπει μια νέα ελληνική οικονομική κρίση το 2016 ο επικεφαλής του ESM απαντά πως δεν το πιστεύει. «Η ατμόσφαιρα είναι τελείως διαφορετική. Οι πρώτοι έξι μήνες του περασμένου έτους ήταν μια καταστροφή. Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών εκείνη την εποχή δεν συνεργάστηκε καθόλου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς . Όμως, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά».

Ο κ. Regling προειδοποίησε, ωστόσο, πως αργά ή γρήγορα θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα.

«Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό είναι δύσκολες σε όλες τις χώρες γιατί θίγονται τα κεκτημένα. Επιβάλλεται, όμως, η ελληνική κυβέρνηση να τις υλοποιήσει. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχεται πως το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Αν η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα δεν θα υπάρχουν χρήματα για τις συντάξεις σε πέντε χρόνια. Έχουμε τον ίδιο στόχο: να δημιουργηθεί ένα σταθερό συνταξιοδοτικό σύστημα. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να είναι ευκρινείς οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι προσαρμογές που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να τους πετύχει το 2016 και το 2017, κάτι που δεν θα είναι εύκολο», τόνισε ο κ. Regling.    

Ερωτηθείς για το πότε ενδέχεται η Ελλάδα να χρειαστεί εκ νέου χρήματα ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως δεν το γνωρίζει διότι δεν έχει ακόμα όλα τα στοιχεία στα χέρια του. Ωστόσο, πρόσθεσε πως αργά ή γρήγορα θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 4 δισ. ευρώ για το χρέος, ενώ ενδέχεται να έχει ένα μικρό έλλειμα στην αρχή του χρόνου. Οπότε, η κυβέρνηση θα χρειαστεί χρήματα για να καλύψει τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα η Ελλάδα να καθυστερήσει την πληρωμή της δόσης του δανείου κάτι που, όμως, ο κ. Regling δεν συνιστά μιας και το θεωρεί πολύ αρνητικό για την Ελληνική οικονομία.        

Ο κ. Regling εκτιμά πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα. Ο επικεφαλής του ESM ερωτηθείς για την ελάφρυνση του χρέους μετά την αξιολόγηση δήλωσε πως δεν το θεωρεί μείζον οικονομικό ζήτημα μιας και η Ελλάδα έχει μια δεκαετή περίοδο χάριτος για την εξόφληση του χρέους και στο μεγαλύτερο μέρος των τόκων που καταβάλλει. Κατά τη διάρκεια των 10 επόμενων ετών, η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα είναι αυξημένη. Οπότε, οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους θα είχε αντίκτυπο στις πληρωμές μετά το 2022.

Ο κ. Regling δεν πιστεύει πως μια ελάφρυνση του χρέους θα τραβήξει περισσότερους επενδυτές στην Ελλάδα ενώ πρόσθεσε πως στόχος του ESM είναι να δημιουργηθούν σε βάθος χρόνου σωστές προϋποθέσεις και κίνητρα για περισσότερες επενδύσεις στη χώρα.